CARA BINA BLOG

korang2 berminat? teringin? mengidam? nak buat blog...tapi korang2 tak tahu macam mana nak buat 'natang' nie..jangan risau saya akan tolong korang2 semua.

first2 sekali korang kena lah connect korang2 nya internet kan..pastu macam biasa open yahoo atau google dan klik link ini : -

KLIK SINI


lepas korang clik windows ini akan keluar kan? kan?


* so korang clik plak kt button OREN yang ada tulis Get Started tu...




pastu windows ke 2 pun muncul..tada!!!!


* untuk windows yang ke 2 nie agak banyak sikit kerjanye..uikk..jangan malas-malas tau, kalau malas macam mana nak jadi pemblogger nanti...ok2..pas korang dah isi semua tempat kosong tu korang click kat button OREN continue..

secara automatiknya windows ke 3 muncul seperti ini : -


* bahagian ini pula korang kena isi korang nya link sendiri ok..contoh link http://akubudakmanja.blogspot.com yang nama blog tu korang masukkan nama blog yang korang nak la...contoh AKU BUDAK MANJA kalau korang nak buat link dengan nama blog yang sama pun boleh.

* lepas dah korang masukkan link dan nama blog macam biasa korang click di button OREN continue tu..

~ pesanan : pas tekan je button OREN continue tu kalau windows ke 3 ini muncul semula itu menandakan link korang dah dipakai oleh orang lain..so korang kena pastikan yang windows ke 3 ini tak muncul lagi..

windows 4 akan timbul 


* ha..jangan pelik ea..nie semua list-list template yang asas untuk blog..so korang leyh pilih mana-mana yang korang mahu..tapi jangan risau template nie boleh di ubah nanti..untuk permulaan nie korang pilih je mana yang korang nak dulu ok?..ha pilih..pilih..selonggok 2 longgok..

* macam biasa dah pilih sila bayar ea...haha! tak lah korang tekan lah button OREN continue tu..macam tak biasa plak...

dan windows ke 5 pun menjelma..magic kan? kan?


* untuk windows ke 5 ini korang ada dua pilihan sama ada nak terus tulis posting atau terus view blog..kalau korang nak terus tulis posting korang tulis apa sahaja yang korang nak di no 1 dan no 2 tu title korangnye posting...dan click button OREN publish post di bahagian bawah kotak no 1 tu.

* kemudian korang click plak di no 3 untuk view blog korang...

jeng..jeng..jeng...


*surprise!!! part last sekali nie lah hasil blog korang..saya buat yang biasa2 just demo je kan..hihi. apa?? tak lawa!!! mmg pun..korang jangan risau nanti bila korang dah mahir dengan blog nie mcm2 korang leyh wat..decoration pelik2 pun ada..

ok..selamat mencuba. 

*KLIK PADA GAMBAR UNTUK PENGLIHATAN YANG LEBIH JELAS

2 comments:

atiqah arbain said...

aida...please follow blog saya http://resipidarihati.blogspot.com dan http://coretanhatikathy.blogspot.com...nak tanya sikit kat aida ni..macamna nak buat border kat dalam blog mcm aida ni dan macamna nak buat warna gambar berubah bila cursor di lalukan?semua tu saya tengok kat blog aida jugak ni..hehehe..ada tuto untuk tu ke?

Diari Si Froggie said...

@atiqah arbain eh aida baru perasan komen akak nie.. terlepas pandang lah kak.. nanti aida PM akak eh? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar