SELAMAT TAHUN BARU 2012


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera 



"Semoga Tahun 2012 ini membawa 1001 kebaikan..InsyaAllah"
umur pun sudah semakin meningkat T_T
amalan tak naik-naik
Ya Allah peliharalah hambamu ini, tunjukkan lah hamba jalan yang lurus
jalan orang-orang yang beriman

P/s : tak sangka dah nak masuk tahun baru lagi, terasa sedih pula hendak tinggalkan tahun 2011 yang terlalu banyak kenangan manis dan pahit






MAKANAN PELIK DAN MELOYAKAN

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


Siapa tak makan lagi? jom try makan makanan ini!
mana tahu sedap ke kan?
Kalau suruh Aida yang makan, memang tak la kan.
tak sanggup!

1. Makan telur itik yang hampir menetas ( Filipina )


2. Wain anak tikus ( China )


3. Otak monyet ( China )

RABU YANG BISU #5


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera



Sekali sekala main permainan ini dapat menenangkan minda
serius aida dah lupa apa nama permainan ini?



10 WANITA PALING KEJAM DIDUNIA


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


10 WANITA PALING KEJAM DIDUNIA
dengar je tajuk entry nie rasa macam tak percaya
kejam ianya memang kejam
seperti menghiris keju dengan gergaji  
seperti mencincang lunyai daun saderi

siapa kata lelaki je kejam?
perempuan pun kejam tau..lagi kejam dari lelaki
jaga-jaga kaum adam, perempuan sekarang makin kejam
silap-silap hilang nyawa nanti

P/s : Aida tak kejam pun jangan takut
:)

10. Queen Mary I(1516-1558)


- Mary (anak sulung kepada Henry VIII) naik taktha mengantikan Jane Grey dan telah menjadi monarki keempat dinasti Tudor sebelum Elizabeth I. Semasa pemerintahannya, Mary mejadikan Britain sebagai negara katolik Roma.
- Demi menjadikan negara british sebagai negara katolik roma, Mary telah menjatuhkan hukuman mati terhadap sesiapa sahaja yang membangkang ideanya. Disebabkan kekejamannya yang menyebabkan ramai penganut katolik mati, dia kemudian digelar Bloody Marya.

MY FIRST GIVEWAY BY -AIMI-


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Aida telah di tag oleh sahabat Aida CheQpPjoY
terima kasih atas tag itu :)
Aida join


Syarat-syarat : 

1. Wajib follow blog Aimi untuk memudahkan anda . (done)
2. Tag kepada 3 orang rakan dan pastikan diorang tahu . (done)
3.Pemilihan pemenang berdasarkan Random.org 
4.Ini paling mudah : Letakkan setiap banner sponsor sehingga tamat giveaway di sidebar , jika tidak penyertaan anda terbatal (done)
5.Tinggalkan link anda di comment . (done)

Hadiah memang menarik dabomb!

RUPA ANAK KELAWAR


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


Kesian betul sebab Aida sendiri tak pernah tengok rupa anak kelawar, tadi masa jalan-jalan sambil melayan Geng Blogger Sengal terjumpa satu laman sembang, ada post gambar-gambar anak kelawar, disebabkan jakun sikit terus nak kongsi dengan korang semua. 
tak silap blog sahabat saya Mai Dari Bendang pun pernah post gambar nie :)
Yang dah tengok harap maaf ya? hehe..
jom layan ianya sangat cute ^^




FAKTA MENARIK TENTANG TEKNOLOGI MAKLUMAT


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Hari ini kita belajar sejarah okay?


PEMBUAT KOMPUTER PERTAMA DIDUNIA

'The Electronic Colossus' sedang digunakan untuk D-Day, 6 Jun 1944

Sir Harold Thomas Flower. Beliau adalah pembuat komputer elektronik pertama di dunia pada tahun 1941 yang bernama Colossus dan digunakan oleh Unit Pemecah Sandi Tentera Rahsia Inggeris untuk memecahkan kod pemancar radio NAZI.

NAMA KOMPUTER KOMERSIL PERTAMA DIDUNIA

ENIAC Sedang Digunakan

ENIAC (Electronic Numerator Intregrator Analyzer and Komputer) adalah komputer komersil pertama didunia. Dengan beratnya 60,000 paun dan besarnya meliputi satu bilik yang besar. ENIAC selesai dibina pada tahun 1945. ENIAC awalnya dibuat untuk keperluan tentera. Komputer ini tidak boleh menyimpan data.

GAYA RAMBUT YANG PELIK



Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Semoga kalian semua sihat-sihat sahaja

Tadi tengah jalan-jalan dengan pakcik google, Aida terjumpa dengan gaya rambut pelik. Sekali tengok macam kelakar, dua kali tengok pelik pula, tiga kali tengok nampak macam gila saja. haha. apa-apa pun jom layan beberapa gambar gaya rambut pelik ini. 

memang tabik springlah kalau ada yang buat gaya nie dekat Malaysia sambil jalan-jalan dekat Chowkit

“Contest Blogger Idol by Achie & Eyda”



Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Aida di tag oleh sahabat Aida iaitu Raifana


CONTEST WHO IS YOUR BLOGGER IDOL? 

Syarat-syarat penyertaan boleh dilihat di blog penganjur 

Tarikh tutup contest : 01/12/2011

Idola mula-mula buka blog :



Sebabnya masa tu cerita empunya blog ini dengan penjaga gol negara meletup-letup, kebetulan ada kawan yang shared kan blog beliau ini di facebook Aida, so boleh dikatakan setiap hari pasti baca kisah romantik si dia bersama penjaga gol negara itu. Dari itu, tiba-tiba satu perasaan minat nak buat blog pun muncul kerana blog si Elia ini tersangatlah cute. So automatik blog Elia ini jadi idola ketika mula-mula wujudkan blog ini. 

Idola bagi menghias blog :



Ha.. yang ini idola Aida bila menghias blog waktu mula-mula bina blog ini, so blog Myravea ini, Aida jadikan contoh ketika menghias blog. Kadang-kadang Aida suka tengok hasil header yang dibuat sendiri oleh Myravea semua cantik-cantik jadi Aida teringin nak buat juga. Kalau nak tahu dari blog Myravea ini lah, blog Aida makin ramai followers sebabnya Aida menyertai contest beliau ketika itu. Sampai sekarang blog Aida tersenarai dalam pari-pari blogger. Terima kasih Myravea 

Idola bagi tutorial photoshop :

MAAFKAN SAYA



Assalammualaikum dan Selamat Sejahtera

Aida nak mohon maaf pada semua followers ( pemberi semangat ) Aida sebab :

  • Dah lama tak update blog dan tak berblogwalking ke blog-blog sahabat semua.
  • Disebabkan blog dah berhabuk jadi Aida renovate lah mana yang patut, kemudian tanpa disedari ter remove pula code shoutmix, sudah lah banyak jejak yang ditinggalkan dekat situ. Oh! sungguh sadis puas godek tak dapat semula. So Aida gunakan khidmat list followers itu, hampir separuh yang Aida dapat follow semula, ada yang tak dapat sebab tak ada link blog yang ditingalkan di profailnya. Aida minta maaf banyak-banyak sebab lostkan jejak korang semua. Mana yang Aida mampu, Aida akan cuba sedaya upaya mengesan jejak anda semula ya? 
  • Pada sahabat Aida yang tag Aida selama Aida tak online ini pun Aida nak minta maaf juga sebab tak dapat nak sertainya. Tapi lepas nie InsyaAllah Aida akan cuba sertai tag sahabat-sahabat mana yang boleh. 
  • Dan apa-apa sahaja perkara yang menyinggung perasaan sahabat-sahabat semua Aida mohon maaf banyak-banyak ya? 
Aida tak dapat nak online pasal masalah broadband yang sudah lama tak berbayar, rasa malas nak bayar punya pasal lah jadi macam ini, jangan tiru aksi ini ya sahabat-sahabat? Ini pun online atas ehsan wifi kakak Aida. Terima kasih bagi tumpang wifi. hehe..

* malam ini atau esok ( wifi masih ada ) InsyaAllah akan melaksanakan dua tag dari :



Ramai tak rindu Aida? ( soalan cepu emas )

KEBAIKAN BUAH-BUAHAN


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Semoga sahabat-sahabat semua berada dalam keadaan baik dan ceria sentiasa..senyum sikit!! 

Siapa suka makan buah? angkat tangan!!!

Sememangnya makan buah-buahan ini mempunyai banyak kebaikan untuk kesihatan badan kita, tapi tak semua buah yang kita tahu khasiatnya bukan? ok kali ini Aida nak tunjukkan beberapa jenis buah yang mempunyai khasiat untuk mengubati beberapa penyakit manusia.

1. Buah Kurma (Phoenix dactylifera L.)


Aida hantu buah kurma..hehe! suka sangat makan buah kurma ini, sehari pun boleh habis satu kotak. Ok! buah kurma ini mengandungi  zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C dan juga niasin. Buah kurma ini sesuai mengubati penyakit gangguan pada usus dengan cara buang biji kurma, bersihkan dan di hiris halus masukkan ke dalam air bersama air lobak merah. Buah kurma juga dapat menghilangkan batuk, dan juga boleh di jadikan penawar racun.

2. Pisang (Musa sapientum )


Pisang mengandungi vitamin A dan C, niasin dan juga zat galian seperti kalsium fosforus, kromium dan besi. Getah pisang sangat baik untuk merawat luka , sapu getah pisang pada luka ianya dapat menghentikan pendarahan pada luka dan mempercepatkan proses pengeringan luka. Bagi merawat kudis pula ambil kulit pisang dan sapu pada kudis tersebut. Pisang juga boleh merawat penyakit sembelit, ulser, gastrik, dan radang pada perut.

KEMBALI SETELAH SEKIAN LAMA MENYEPI


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Hai kawan-kawan semua..sihat tak? macam mana raya? best? lama gak menyepi diri lebih kurang 2 minggu tak silap. Blog pun dah berhabuk so semalam dah kasi cuci, sapu-sapu, tukar apa yang patut jadi la macam sekarang nie. Hijau!!! hehehe...

Maaf la ya pada yang sudi datang jenguk blog Aida, nanti Aida datang blog korang sambil tadah tangan mintak duit raya dan kuih raya. Mood raya tak habis lagi kan? Aida sekarang mood malas kerja. Hik3..

Sebagai mukadimah untuk entri kali nie, Aida nak berkongsi dengan korang hadiah dan kad raya istimewa dari sahabat blogger yang rapat dengan Aida dan rakan sekerja Aida. Tahun nie je ramai yang bagi hadiah..Alhamdulillah rezeki sangat murah dan sangat terharu dapat sahabat-sahabat yang baik seperti mereka serta korang semua.


comel tak patung katak nie? comey kan? penuh dah katil dengan patung-patung nie..puas tidur. huhu..yang nie pemberian ChaCha untuk bufday Aida. Kalau korang nak tahu hari nie 6 September 2011 adalah Hari Jadi ChaCha. Selamat Hari jadi ChaCha nanti kita pi celebrate no..hik3.


Kad raya..Kad Raya nie pemberian ChaCha ( yang first warna coklat emas ), Shida ( Putih ) dan Nurabby ( Masjid ). Terima kasih banyak-banyak sebab ingat dekat Aida selalu. sobs..sobs..sungguh terharu dan rasa bersalah sebab tak balas semula kad raya nie. InsyaAllah kalau panjang umur tahun depan Aida balas erk? hik3..

Mood : Lepas nie nak blogwalking mana yang boleh, nak balas jejak mana yang tak terbalas, InsyaAllah..




"MY CONTEST : MY PETS"


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

mood minggu ini menyertai jemputan Contest, GA, Segmen dan sebagainya


SYARAT-SYARAT
1. Follow blog ini. (Done)
2. Buat satu entry yang bertajuk 'MY CONTEST : MY PET' (Done)
3. Letak banner diatas. Dan linkkan ke banner tersebut. (Done)
4. Tag seorang je. (Done)

CIRI-CIRI PENILAIAN
1. Sesuai dengan tema,fyna nak gambar yang korang tangkap bertemakan haiwan peliharaan korang sendiri.
tak kisah la kucing ke,arnab ke,burung atau sebagainya.

2. Tak kisah guna kamera apa.samada DSLR atau kamera biasa.kalau guna kamera handphone pun,fyna terima.

3. Editing yang biasa-biasa.jangan terlampau sangat.sayang pada keaslian gambar.

4. Paling maksimum,boleh hantar 2 keping gambar.


Gambar yang Aida pertaruhkan mesti lah haiwan yang paling Aida sayang

"SEGMEN TEMPEK DAN JELAJAH BLOG''


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Setelah beberapa hari menyepikan diri untuk seketika, Aida muncul semula dengan entry segmen atas jemputan cik Shida sayang nie.. hehe.. 


tu dia banner tuan segmen nie, comey kan doodle dia? 

TEMOYO?? cumey je sebutan dia kan? mesti ada sweet moment dengan nama tu..

antara syarat-syarat yang Cik Tomoyo tetapkan :


1) mesti follow blog temoyo & fanpage temoyo SINI supaya senang nak tau update terkini :) (Siap)
2) tempek banner yg temoyo bagi tu dlm entri korang..(Siap)
3) nyatakan tujuan korang join segmen ni....5 patah perkataan pon jadi laa..(Siap)
4) siap ??korang tempek link korang kat komen kat bwh ni k..korang nak tag @ tak ikut suka korang la k..kalau rmai join lagi bagus (Siap)

Tujuan utama menyertai segmen ini adalah kerana....

1. Jemputan Sahabat Aida iaitu Shida
2. Tertarik pada banner dia yang comey tu
3. Nak berkenalan dengan tuan blog tersebut dengan lebih mesra gitu
4. Paling penting dapat memberi sedikit semangat pada tuan blog 

nak tag juga teman baik Aida



SANTAPAN BUAT MATA

Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Semalam bosan-bosan google macam-macam gambar, ada lah jumpa beberapa gambar yang Aida rasa unik dan ada maksud yang mendalam je, tak pasti la pulak dekat negara mana. Serius aida suka dengan
gambar-gambar nie rasa macam sayu je tengok.

saja nak kongsi dengan korang-korang semua. Jom lihat!!


RABU YANG BISU #4


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


F&N susu krimer pekat manis sesuai untuk seisi keluarga dan juga haiwan peliharaan

LEMAK & BERKRIM

yang penting 



SPECIAL ENTRY UNTUK MEREKA


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Entri kali ini satu je tujuan, nak menyampaikan ribuan terima kasih tidak terhingga kepada beberapa orang sahabat yang telah membuat kan Aida rasa tersangatlah gembira dan terharu. Mereka-mereka ini banyak membantu dan memenuhi permintaan Aida..Maaf jika ianya menyusahkan..


yang ini header Aida sempena Ramadhan dan Syawal, smart kan? Paling suka tengok frog dengan songkok dia tu, nampak macam muka poyo je..kan? kan? lepas tu ayat pertanyaan Froggie boleh raya ke?? korang jawab la sendiri ok..hehe. Header ini dibuat khas oleh SHIDA untuk Aida. 

TERIMA KASIH SHIDA!!

 

yang dua banner  cumey nie, semalam Aida paksa LISA buatkan..jahatnya kan? Aida confused nak pilih yang mana satu..kalau ikut Aida, Aida suka yang pertama tu. Kalau korang nak tempah header boleh la pergi ke blog LISA nie..dia ada bukak tempahan header, kalau banner or yang lain-lain tu korang kena tanya LISA sendiri lah. Header dia pun comey-comey..tak percaya korang boleh klik kat banner bawah nie..


TERIMA KASIH LISA!!

Alhamdulillah setelah hampir 7 bulan berblogger nie akhirnya Pemberi Semangat Aida mencecah 1000. Berkat sokongan dari kalian juga. Untuk itu Aida nak review follower bertuah Aida yang ke 999, 1000, dan 1001. Terima Kasih buat mereka kerana sudi menjadi follower blog yang masih newbie nie..dan terima kasih berbakul-bakul juga buat semua Pemberi semangat Aida.. Sayang u all lah



flying kiss smiley for orkut, myspace, facebook


muah!! muah!!



follower ke 999

DUET GA BY MOMMYYEN & IBU SHIELA LATIF


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Mood di petang hari, nak join GA yang di tag oleh


blog yang Aida suka singgah setiap kali
terima kasih qamarguyz


GA kali ini hadiah dia menawan selera, kek lapis dari sarawak. Korang pun tahu kan kek lapis Sarawak memang sedap.. Asal bulan puasa je semua sedap.. hehe.

Ok jom tengok syarat-syarat penyertaan nya

TERIMA KASIH BUAT KAMU


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Aida tak ada benda nak kongsi kan, cuma saja nak tunjuk barang yang istimewa yang Aida dapat sempena Hari jadi pada 28 Julai hari itu dengan hadiah untuk GiveAway. Sangat teruja juga dapat hadiah ini, alah!! tipu lah kalau korang tak teruja dapat hadiah kan? kan?

HADIAH HARI JADI

Cupcake


Puding karamel


dua menu ini di buat khas oleh kakak kesayangan saya, pehh!! memang sedap dua-duanya.
Yang paling tak tahan nya basah lenjun Aida dengan tepung dan air yang mereka simbah sempena hari jadi hari tu.

Pakcik Domok


hadiah yang unik..sebab kebanyakkan koleksi dari katak, tiba-tiba timbul pula domo nie..
terima kasih pada tuan badan yang hadiahkan patung ini
Wink..wink..

HADIAH GIVEAWAY

Dari Shida Radzuan


comey kan? kini lappy sudah berwajah baru..terima kasih Shida. Baru saja tadi terima laptop skin ini, lepas berbuka je terus lekatkan..teruja lah katakan..yang lawak nya tak perasan ada sampul duit hari raya dalam bungkusan, nasib baik anak buah perasan, apa lagi bising la konon nya makusu dapat duit raya..buka-buka je tengok ada kertas dunia sebenar shida macam kat tepi lappy Aida tu. InsyaAllah Aida akan join lagi Giveaway Shida.


RABU YANG BISU #3


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera




SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA BUAT SEMUA


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Sekejap je kan masa berlalu..tup! tup! esok dah masuk bulan Ramadhan. Pejam celik pejam celik dah raya pula. Alhamdulillah aida bersyukur sangat sebab masih di beri peluang sekali lagi menjalani ibadah puasa ini.

Esok hari pertama buat seluruh umat muslim berpuasa, teringat masa zaman sekolah dulu, asal sahur saja liat nak bangun, makan pun tak ada selera..tapi masa berbuka laju bukan kemain. Dulu aida sekolah sesi pagi, lepas sahur je terus tidur. Teruk betul perangai kan? kan? pergi sekolah muka layu je..mata bengkak, belajar pun tak masuk dalam otak. haha..

korang masih ingat niat puasa pada bulan ramadhan tak?


نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa
atau niat untuk sebulan


نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

aida mula berpuasa darjah satu lagi itu pun puasa ronggak dua tiga juga lah, orang niat puasa malam nya kan..aida pulak niat masa makan sahur. Haha..lepas itu puasa sekerat penat nya mengalahkan orang yang puasa penuh.

niat untuk berbuka pula



Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.
allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

BERAKHIRNYA KISAH ALEESHA FARHANA ABD AZIZ @ MOHD ASHRAF ABD AZIZ


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

AL-FATIHAH

buat roh Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz
semoga roh beliau di cucuri rahmat, dan di tempatkan bersama golongan beriman
Amin!!

Masih ingat lagi kisah beliau yang ingin menukar jantina dari seorang lelaki kepada seorang wanita? serta permohonan beliau tidak dapat di penuhi oleh pihak makhamah? 
Kini kisah itu sudah berakhir, terkubur bersamanya 
beliau meninggal dunia jam 5 pagi tadi di Unit Rawatan Rapi Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.
Semoga kisah ini menjadi pengajaran buat semua

KERATAN muka depan Kosmo! 19 Julai 2011.

RABU YANG BISU #2


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera




Air di cincang tak akan putus

- Adik SAYANG kakak -


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar