Kesimpulan, Rumusan dan Sebab

Lama sudah menyepi.. sekejap timbul sekejap tenggelam memang boleh jadi moto tetap blog dah rasanya. hehe. 
Apa khabar korang semua? harap-harap sihat hendaknya. Blog korang pun lama Aida tak jenguk, bukan apa dulu kerja swasta komputer sorang satu, komputer pulak memang sengaja letak membelakangkan laluan bos makanya senanglah nak online 24jam (kantoi). Lepas tu jadi pulak penganggur lagilah 36jam online. La nie dah jadi kakitangan gomen, skop kerja banyak kena keluar, bila duduk dalam office kena share pulak komputernya tu ok lah lagi, nie komputernya letak pulak betul-betul depan orang lalu lalang. Kalau bos lalu cemana? ha fikirlah sendiri.  


balik rumah pulak konon semangat nak update entry.. fikir punya fikir last-last tertidur. Putar-putar pusing-pusing gitu lah symptoms yang selalu dialami. Hari nie hari cuti ada sikit semangat nak menghupdate. Mungkin lepas nie bakal tenggelam timbul balik.. tapi rasanya macam nak try mengagahkan diri update entry, jenguk blog korang-korang. tengok lah cemana i try the best eh.. hehe.

Apa-apa pun untuk korang-korang yang dirindui terima kasih banyak-banyak sudi singgah walaupun aida tak update entry, tak jenguk blog korang.. traffic maintain ada. Terimas..terimas.. 

p/s : Percayalah walaupun kita mendiamkan diri pasti ada yang merindui Smiley



Edit dan Design Blog


Lama tak update blog.. Sibuk menyelesaikan tugas-tugas yang tergendala, lagi-lagi bab edit dan design blog. Sian depa yang tempah, semangat nak edit dan design blog memasing aida pulak lambat buat. Nie dok pulun buat lah nie. sabar ea yang tempah tu. InsyaAllah boleh siap dalam bulan nie.. kalau tak ada masalah internet lah image

Hasil 2 minggu edit blog.. lembap sebab kena tunggu line internet yang terlalu cute. Tak secantik otai-otai edit image jangan lupa follow mereka.

1. J-C Minah Kereta Dot Com











P/s : Sesi terjah menerjah pun dah lama tak buat.. nanti ada masa sikit aida terjah. Sesiapa nak tempah edit dan design blog yang simple-simple boleh pi fan page Diari Si Froggie

Misteri dan Ngeri : Hospital Terbiar Beelitz Heilstatten


Rindu nak update blog dengan kisah misteri.. setelah puas mencari topik, terjumpa pasal hospital Beelitz Heilstatten di Jerman. Mai kita baca sama-sama apa yang misterinya. 


Pada tahun 1898 Berlin Workers Health Insurance Corporation telah melakar plan asal pembinaan hospital ini dan pada tahun 1902 hospital ini telah rasmi dibuka diatas tanah seluas 140 hektar dimana kawasan ini dipecahkan kepada dua bahagian dengan memisahkan pesakit lelaki dibahagian timur dan pesakit wanita dibahagian barat


hospital ini dibina bertujuan merawat pesakit TB (batuk kering) yang melanda bandar itu, mereka membinanya untuk mengawal penyakit TB dari merebak dengan mengasingkan pesakit dari dunia luar. Hospital ini mempunyai 7 bahagian rawatan iaitu Male Pulmonary TB patients, Female Pulmonary TB patients, Male Systemic TB patients dan Female Systemic TB patients

Disebabkan usaha mereka untuk mengasingkan para pesakit dari dunia luar mereka membina Dapur, Dobi, kompleks jana kuasa elektrik, pejabat pos, tempat penjual daging, taman bir, taman istirehat, restoran, villa doktor, rumah mandi dan sebagainya. 

Powerhouse - Pusat janakuasa elektrik


Click Entry Penuh Click Sini untuk melihat gambar hospital terbiar Beelitz Heilstatten

Silence Day Of Wednesday #12 - Fahami Betul-Betul



Jadinya kita tak boleh nak tuduh orang lain tak ada iman.. semua umat Islam ada iman cuma yang bezanya antara imannya LEMAH atau imannya KUAT

Silence Day Of The Wednesday by Potia Casadelarossa


Nuffnang dan 8Share


Sebelum nak membebel, Aida nak wish dulu Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin buat semua blogger yang Aida kenal mahupun tak kenal, readers diari si froggie dan juga seluruh muslimin dan muslimat. Minta ampun minta maaf sebab Aida tahu, Aida banyak buat salah.. kadang-kadang berjanji tapi tak ditepati, ada gurau-gurau terlebih had.. harap korang semua maafkan ea. Smiley


Berbalik pada tajuk entry Nuffnang dan 8Share.. dulu masa memula Aida berblogging hampir semua blogger dok cakap pasal Nuffnang betapa beruntungnya dapat duit dari hasil Nuffnang.. yang kita tak pernah nak dapat nie menganga jela. Sekarang rasanya ramai blogger dah beralih arah kepada 8Share katanya bayaran cepat masuk dalam akaun. 

Aida dah ada kedua-dua akaun Nuffnang dan juga 8Share tapi tak pernah nak 'pulun' sangat.. sekarang rasa macam menyesal pun ada. hiks. Orang lain dah beratus beriban yang Aida? sampai password Nuffnang dengan 8Share pun lupa Smiley tapi semalam tetiba gatal nak skodeng Nuffnang dengan 8Share.. buka-buka terus terkejut dan rasa macam tetiba semangat. 



punya lah lama tak bukak masih ada duit lagi.. kalau campur dua-dua jumlah dah dapat RM72.20 kan? kan? kalau misalnya Aida tempek iklan 8Share dekat bawah setiap habis entry ada tak kawan-kawan yang nak tolong click? Smiley sebab takut kalau main letak je dengan caption yang menarik macam memaksa pun ada tak pun rasa macam dapat untung dengan cara menipu. huhu.. pendapat Aida jela ea.. lain orang lain cara ea dak? Smiley

Korang rasa cemana? 

P/s : Kalau korang nak suruh Aida click iklan korang, korang inform je ok? kat fb pun boleh, twitter ke kat blog pun boleh.. jangan segan-segan. Lepas tu jangan lupa click Aida punya jugak. hiks.. 




Terima Kasih Pada Si Bertuah 2626


Pada 27 Mac 2013 blog Aida telah mencapai follower 2525 dan ketika itu follower bertuah adalah Carlos Santiago dari blog BANKAMI dan pada 28 April 2013 sekali lagi blog Aida mempunyai follower bertuah yang ke 2626 kali ini follower bertuah milik saudara Roslita Thalib pemilik blog warna ungu. Serius blog saudara Roslita nie tenang je dengan tema ungu, loadingnya pun cepat dan tak serabut.. paling Aida suka tang header dia.. siap ada bibir seksi gitu. hehe.. 


Mengikut Aida lah blog saudara Roslita nie lebih kepada entry personal, dan ada juga entry pengalaman sendiri, isu semasa dan ada juga diselitkan tips serta kesihatan. 

Kepada saudara Roslita.. Aida nak ucapkan ribuan terima kasih kerana sudi singgah dan follow blog biasa-biasa nie yang lama bersawang.. hehe. Tak ada apa yang menarik berbanding blog blogger yang yang lain termasuk blog saudari Roslita. Semoga blog saudari Roslita bertambah maju dari semasa ke semasa serta berjaya didunia dan akhirat.

Selingan :

mencapai 2 bulan tak online dah ada orang merajuk.. tak caya tengok ayat 'comel' blogger Potia Casadelarossa nie ha.. hiks. Terima kasih kawan-kawan yang merindui, Aida pun rindu korang jugak heart,valentine,love


P/s : entry nie lama dah tersimpan dalam draft sebenarnya malam nie ada sedikit kelapangan so Aida up kan terus :) 



Kembali Pulang


Rindu oih dengan blog hampir sebulan tinggal.. fuh! fuh! banyak debu dan sawang.. Memula nak mohon maaf dan nak ucap berbanyak-banyak terima kasih kat korang yang sudi singgah bagi komen support dan yang memahami sebab musabab aida stop berblogging. Korang memang awesome Smileys

Rasanya tak terlambat untuk Aida ucapkan Selamat Berpuasa buat semua, sedih jugak bulan Ramadhan hampir meninggalkan kita.. tahun depan ntah panjang umur ke kita tak tak tahu. Harap-harap Allah panjangkan umur kita semua untuk bertemu bulan Ramadhan tahun depan. Amin.. Hujung-hujung Ramadhan nie marilah sama-sama kita tingkatkan lagi ibadat kita, lagi-lagi malam Lailatul Qadar.. moga Allah terima segala amal ibadat kita. 


P/s : Hujung-hujung Ramadhan nie ramai orang sibuk shopping.. masjid sikit punya lengang tak macam memula Ramadhan dulu.. sepatutnya hujung-hujung nie lah lagi meriah lagi orang berebut-rebut nak beribadat. Apa kan daya shopping itu pun penting juga. hiks. Blushing Smiley



Mood : Offline


Kepada semua rakan-rakan blog Diari Si Froggie, Aida nak minta maaf sebab bulan ini Aida akan jarang online blog, FB, Fanpage, Instagram, WeChat, Twitter dengan itu juga semua rangkaian sosial tersebut secara automatik tidak akan terupdate, mana-mana yang dah follow Aida, dah LIKE, komen mahupun terjah. InsyaAllah nanti bila dah online semula semua tu Aida akan balas.. termasuklah yang tag ajak join GA, Segmen, Contest etc.. Maaf..Maaf..dan Maaf :)



Yang merindui
Aida Omar
Owner Diari Si Froggie

Tazkirah Jumaat : Hindari Perbuatan Mengumpat


Mengumpat atau menceritakan atau menyebut keburukan, kekurangan seseorang kepada orang lain. 

Rasulullah bersabda, "Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya" (Hadis sahih riwayat Muslim)

Mengumpat boleh berlaku sama ada disedari atau tidak, perbuatan ini akan terjadi apabila kita menyebut kekurangan, keburukan orang lain walaupun tanpa menyebut namanya tetapi maksudnya sahaja orang yang mendengar boleh meneka siapa pelakunya. 



Elakkan perbuatan mengumpat dan mencari-cari kesalahan orang lain, kerana ia bukan mustahil untuk orang lain mencari-cari kesalahan kita pula. ALLAH akan membalas perbuatan itu dengan mendedahkan semula kekurangan dan keburukan kita.

Mengumpat juga boleh mendatangkan fitnah. Seorang Muslim diperintahkan oleh ALLAH supaya saling mengasihi saudaranya seperti mengasihi dirinya sendiri kerana persaudaraan dan ukhwah sesama muslim sebahagian dari perintah ALLAH. Jika memutuskannya maka kita boleh dikatakan telah menginkari perintah ALLAH.

Walaupun orang itu memang terbukti keburukannya, dan kekurangannya kita sama sekali tidak boleh mendedahkannya kepada orang lain, boleh jadi insan tersebut tidak suka keburukan dan kekurangannya diketahui umum. Berdosa kita jika insan tersebut tidak mahu memaafkan perbuatan kita itu, makanya jika keburukan dan kekurangannya sudah terbukti, kita berjumpalah dengan insan itu dan berterus teranglah dengannya.

P/s : Pesanan untuk diri sendiri juga yang kadangkala tidak lari dari melakukan kesilapan. Betapa besarnya dosa mengumpat ini T_T 


Kredit :
Buku 100 Pesanan Terakhir Rasulullah (m/s : 34)




100 Pesanan Terakhir Rasulullah


Tatkala nyawa di hujung usia
tatkala umat yang akan ditinggalkan 
tidak tahu bagaimanakah nasibnya
tergenang air jernih di kelopak mata
apakah akan terjadi andainya tidak saling berpesan
buat umat yang terkemudian...

Aida baru je beli buku nie.. Best Seller katanya memang tak dinafikan isi kandungan dan gaya penulisan bukunya saja memang best. Mudah faham apa yang nak disampaikan penulisnya Muhd Nasruddin Dasuki.


Antara isi kandungannya :
  • Ikhlas pencuci kekotoran hati
  • Maafkanlah, jauhi marah dan dendam
  • Tutuplah keaiban orang lain
  • Mencari harta biarlah halal
  • Carilah rezeki diawal pagi
  • Segerakan membayar hutang
  • Tingginya darjat wanita solehah
  • pesanan untuk kaum lelaki
  • cara Rasulullah SAW berpakaian
  • Ganjaran solat awal waktu
  • Berdoalah selagi belum dimakbulkan
  • Lima kemuliaan pelihara solat
  • Sabar menghadapi kesakitan
  • Redha dengan ujian Allah
  • Putus asa tanda lemah iman
  • sahabat yang baik ibarat wangian
  • Antara pemimpin dan yang dipimpin
  • Bersikap adil tegakkan kebenaran
itu antaranyalah banyak lagi topik yang best yang boleh kita ikut, sebab nie 100 pesanan terakhir Rasulullah SAW buat kita kalau kita ikut kita dapat pahala.. kalau kita praktikannya dalam kehidupan seharian sudah tentu Allah akan pelihara kita dunia dan akhirat. 

InsyaAllah aida akan share kan nanti apa yang ditulis dalam buku nie, tapi aida suggestkan beli lah buku nie memang terbaik tak rugi langsung harganya RM 18 berbaloi kot dengan ilmu yang ditulis. :)

P/s : Banyak membaca banyak dapat ilmu, luas pengetahuan dan dapat menilai apa yang betul dan apa yang tidak dengan baik bukan mengikut emosi dan nafsu.




Keputusan PRU Ke-13


Ramai yang dah tahu kot kan Barisan Nasional masih kekal sebagai kerajaan Malaysia untuk PRU Ke-13, Tahniah buat Barisan Nasional kerana dengan IzinNYA dan kepercayaan rakyat, anda menang sekali lagi. Hope apa yang terjadi menjadi pengajaran buat Barisan Nasional untuk terus mengorak langkah dalam memajukan negara dari segala segi aspek dunia dan akhirat. 



Barisan Nasional 133 kerusi
DAP 38 kerusi
PKR 30 kerusi
Pas 21 kerusi
Bebas 0 kerusi

KEPUTUSAN DUN/NEGERI

Barisan Nasional

Negeri Sembilan - BN (22) PR (14)
Melaka - BN (21) PR (7)
Johor - BN (36) PR (16)
Sabah - BN (45) PR (10) Star (1)
Perlis - BN (13) PR (2)
Perak - BN (13) PR (2)
Terengganu - BN (17) PR (15)
Kedah - BN (21) PR (13)

Pakatan Rakyat

Penang - PR (30) BN (10)
Kelantan - PR (33) BN (12)
Selangor - PR (44) BN (12)

Tahniah juga buat Pakatan Rakyat kerana berjaya mengekalkan tiga negeri dibawah pemerintahan anda, yang nie aida harap sangat depa tunaikan manifesto PRU ke-13. hehe.. tempat aida gombak Azmin Ali menang lagi ^^ majoriti 4,734. 


Paling mengejutkan DAP banyak kaut kerusi di parlimen.. bukan nak racist ke hape tapi cuba kita renung-renungkan semula. Kalau PKR atau PAS kaut kerusi banyak itu ok sangatlah boleh diterima Aida pun suka. Tapi DAP? humai.. sikit-sikit esok lusa terus sapu bersih mungkin T_T

memang ada orang kata status MELAYU tak bawak ke syurga.. itu betul. Tapi ingat MELAYU itu majoritinya orang ISLAM. Kalau MELAYU ditindas automatik ISLAM juga turut ditindas. 


P/s : Pembangkang itu bagus supaya pihak yang menang jalannya sentiasa lurus, bila bengkok cepat-cepat boleh dibetulkan.. Bangkang dengan cara yang boleh memajukan negara bukan menjatuhkan negara. Sebaik-baik kerajaan adalah kerajaan Allah, ini kerajaan manusia sudah tentu banyak silapnya. :) apa pun wahai bangsaku wahai saudara seIslamku hentikanlah persengketaan bersatulah demi kesucian agama kita ISLAM.
Maaf kalau ada yang silap fakta mahupun kata tersinggung hati, ini hanya pendapat noobs kerana sayangkan agama, bangsa dan negara :)

TAHNIAH BN TAHNIAH PR TAHNIAH MALAYSIA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar