100 Pesanan Terakhir Rasulullah


Tatkala nyawa di hujung usia
tatkala umat yang akan ditinggalkan 
tidak tahu bagaimanakah nasibnya
tergenang air jernih di kelopak mata
apakah akan terjadi andainya tidak saling berpesan
buat umat yang terkemudian...

Aida baru je beli buku nie.. Best Seller katanya memang tak dinafikan isi kandungan dan gaya penulisan bukunya saja memang best. Mudah faham apa yang nak disampaikan penulisnya Muhd Nasruddin Dasuki.


Antara isi kandungannya :
  • Ikhlas pencuci kekotoran hati
  • Maafkanlah, jauhi marah dan dendam
  • Tutuplah keaiban orang lain
  • Mencari harta biarlah halal
  • Carilah rezeki diawal pagi
  • Segerakan membayar hutang
  • Tingginya darjat wanita solehah
  • pesanan untuk kaum lelaki
  • cara Rasulullah SAW berpakaian
  • Ganjaran solat awal waktu
  • Berdoalah selagi belum dimakbulkan
  • Lima kemuliaan pelihara solat
  • Sabar menghadapi kesakitan
  • Redha dengan ujian Allah
  • Putus asa tanda lemah iman
  • sahabat yang baik ibarat wangian
  • Antara pemimpin dan yang dipimpin
  • Bersikap adil tegakkan kebenaran
itu antaranyalah banyak lagi topik yang best yang boleh kita ikut, sebab nie 100 pesanan terakhir Rasulullah SAW buat kita kalau kita ikut kita dapat pahala.. kalau kita praktikannya dalam kehidupan seharian sudah tentu Allah akan pelihara kita dunia dan akhirat. 

InsyaAllah aida akan share kan nanti apa yang ditulis dalam buku nie, tapi aida suggestkan beli lah buku nie memang terbaik tak rugi langsung harganya RM 18 berbaloi kot dengan ilmu yang ditulis. :)

P/s : Banyak membaca banyak dapat ilmu, luas pengetahuan dan dapat menilai apa yang betul dan apa yang tidak dengan baik bukan mengikut emosi dan nafsu.




45 comments:

Shakira Pathi said...

Nice sharing, sangat penting kita umat Nabi Muhammad ambik tahu semua ni :)

AzieYanz Rahim said...

wah bagusnya..
nak try beli la nanti..
kat MPH mesti ada kan?

Mustofa said...

Salam...
wasiat yang beliau sampaikan, berarti amanah yang harus umat islam pegang dengan kuat.

Wanie Zunidan said...

Nice sharing . Sebagai umat islam , kita patut tahu .

Nurfaezah Abdullah said...

nice sharing :)

tenku butang said...

thanx sharing.. best!! mana nk dapat buku ni?

blog ni cantikk.. sebab kaler dia hijau n jarang org pakai, kaler x menyakitkan mataa.. sukaa..

Kathy Rbain said...

terbaik buku ni aida..nak cari jugaklah..

Lissa LaLissa said...

nak beli jugak nanti nii., ^^

Budak Kampung said...

nice share cik kata

join sini meh http://www.mimbarhatiku.blogspot.com/2013/05/teka-teki-harga.html

jaakechik said...

buku yg bagus ni... boleh cari nanti... :)

jaakechik said...

btw, terima kasih letak link jaa dkt bloglist! :)

Remy hazza said...

thanks for sharing....menarik buku tu.....

boni kacak said...

terima kasih sebab berkongsi :)

MyFreeMinded said...

tq kongsi ni aida, memang kena dapatkan buku tu lah, memang kena baca buku2 sebegini bagi menambah ilmu didada untuk memperbaiki hati ini.

kopi pasta said...

membaca itu jambatan ilmu :)

tapi aku malas membaca =.='

caliph shuriken said...

nice sharing ^^

HeNRieTTa JoSe said...

Thnaks for the share...

azizah :) said...

tq share aida.. berguna sangat!

baby comel said...

buku2 motivasi camni mmg bagus aida

azstory311 said...

hmm menarik buku tu.. tpkan nk gi beli tu yg rasa mcm "alahai tingginya tembok itu.." hehehe

jaakechik said...

nice sharing!

Ain Dzaya said...

good sharing!!

Diari Si Froggie said...

@Shakira Pathi terimas Shakira.. betul tu wajib tahu benda2 macam nie :)

Diari Si Froggie said...

@AzieYanz Rahim sangat bagus Azie.. sila2 bagus untuk jadikan panduan dalam kehidupan :) Ada rasanya kot.. cuba try skodeng.. hehe

Diari Si Froggie said...

@Mustofa wasalam.. betul tu Mustofa setuju sangat2.. kita pula wajib menunaikan amanah tersebut :)

Diari Si Froggie said...

@Wanie Zunidan Terimas Wanie.. betul tu Wanie :)

Diari Si Froggie said...

@Nurfaezah Abdullah Terimas Nurfaezah :)

Diari Si Froggie said...

@tenku butang Welcome Tenku butang :) mana2 bookstore ada rasanya.. sangat2 best.. ala.. nie yang kembang nie ada orang puji. haha.. terimas terimas tenku :)

Diari Si Froggie said...

@Kathy Rbain memang terbaik kak.. sila2 bagus untuk panduan hidup :)

Diari Si Froggie said...

@Lissa LaLissa sila2 Lissa.. tak nyesal kalau beli :)

Diari Si Froggie said...

@Budak Kampung Terimas BK :) tak sempat nak join dah kot.. huhu. Tq jemput aida BK..

Diari Si Froggie said...

@jaakechik memang bagus sis.. tak rugi kalau beli :)

Diari Si Froggie said...

@jaakechik sama2 sis :)

Diari Si Froggie said...

@Remy hazza welcome remy :) memang menarik tak dinafikan. hehe

Diari Si Froggie said...

@boni kacak sama2 Boni :)

Diari Si Froggie said...

@MyFreeMinded welcome sis.. setuju!! benda2 macam nie sepatutnya kita wajib ambil tahu kan sis..

Diari Si Froggie said...

@kopi pasta haha.. apa kes? kena rajin membacalah.. atau gua rasa lu mesti suka benda2 yang beranimasi atau bergambar. kan? kan? :P

Diari Si Froggie said...

@caliph shuriken terimas Caliph :)

Diari Si Froggie said...

@HeNRieTTa JoSe welcome Henrietta :)

Diari Si Froggie said...

@azizah :) welcome jijah :) memang sangat2 berguna..

Diari Si Froggie said...

@baby comel betul tu aima.. buku2 macam nie boleh menambahkan ilmu dunia dan akhirat :)

Diari Si Froggie said...

@azstory311 betul2.. haha. kalaulah kedai buku tu sebelah rumah tak pe lah jugak eh? :P

Diari Si Froggie said...

@jaakechik terimas sis :)

Diari Si Froggie said...

@Ain Dzaya terimas ain :)

Diari Si Froggie said...

@Ain Dzaya terimas ain :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar