TUTORIAL : CARA TRANSPARENTKAN HEADER

klik sini untuk dapatkan cara-cara membuat header melalui photoscape

GIMP adalah satu program yang membolehkan kita transparentkan sesuatu gambar, kalau tak ada..boleh install dulu ya anak-anak.

cara menggunakan GIMP untuk transparentkan gambar


Klik FILE dan klik OPEN, pilih header yang korang nak transparent kan

Ikut step macam dalam gambar diatas ini
klik pada ikon NOMBOR 1 > LAYER > ADD ALPHA CHANNEL

korang pilih bahagian mana korang nak transparentkan, klik bahagian itu dan tekan butang DELETE untuk transparentkannya

dah siap boleh SAVE..yang ini korang kena tukar kan format gambar dari jpg kepada png tau.
Unlike kan bahagian save background color (pastikan unlike) dan save

siap!! header korang dah di transparentkan, so boleh lah upload dalam blog korang untuk dijadikan header

p/s : cara ini juga boleh dibuat pada mana-mana gambar yang korang rasa nak transparentkan

* klik pada gambar untuk penglihatan yang lebih jelas tanpa gangguan






8 comments:

nellyQyuhyun said...

hai aida,,nelly da try tuto ni,,tp x jadi la,,,nelly x reti sngat,,,leh tolong ajar nelly x,,

Cik.Tedy said...

yana buat pm x jd gk..uhuks...:(

Aida Omar said...

@nelly & yana nanti aida try ajar tutorial yg detail lagi ttg gimp nie ea?

Anonymous said...

terima kasih kak.. jadi lah :)

Aida Omar said...

@Anonymous terima kasih anon :) Alhamdulillah berjaya..

raFizniE said...

saye dah berjaye tp knape waktu nak save2 x dew pown kotak untuk unlike2....

Diari Si Froggie said...

@raFizniE Alhamdulillah.. lega mendengarnya. hehe.. tak de eh? kalau tak de tak pe.. janji jadi header tu. hehe. :)

Myea Bakh said...

alhamdulillah, jadik la myea buat. thanks ek kak sbb buat totu ney :) credit for you ~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar