MENAIP POSTING DAN MEM 'PUBLISH' POSTING KE BLOG

ok tutorial pertama tadi korang dah diajar cara untuk membina blog kan? so tutorial yang ke dua nie saya nak ajar korang macam mana cara 'SEPERTI TAJUK DIATAS' dasar pemalas nak taip..haha

kembali ke mood tutorial....



ok first2 macam biasa sila log in blog anda


nak cari link untuk log in blog ialah KLIK SINI..dapat kan? korang isi email korang dan password korang ok kat dalam bulatan tu..and Sign in..


first2 mesti keluar windows nie kalau tak keluar tu maksudnya korang salah klik agak nya...haiyaa!! plez try again lah ea..hehe. 

* ok kalau berjaya keluar windows nie korang just klik kat button BIRU new post tu ea..yang bernombor 1.


* ok yang nie lah windows untuk korang taip posting korang atau cerita korang...setiap kali korang nak buat cerita kat sini lah korang kena taip..ok saya nak jelas kan bagaimana windows ini berfungsi ok?

No 1 : title - title nie tempat korang menamakan tajuk cerita korang atau posting korang...contoh saya nak buat cerita tentang 'sepasang kasut buruk' so saya akan taipkan di ruangan title ini..

No 2 : Link - link nie berfungsi bila korang nak tempek link lam posting korang..kalau nak tambah link just tekan pada Add enclosure link kat bahagian bawah tu..tambah lah seberapa yang korang mahu..selalunye link nie tak ade fungsi sangat..

No 3 : papan putih tu...suci bersih tau..haha. yang nie tempat korang taip cerita korang...so button yang atas-atas tu macam biasa lah ada font, size fontBold, ItalicUnderlineStrikethrough. Yang huruf A besar tu untuk tukar warna font, sebelah nya pulak untuk background font, Link utk pautan, insert image utk upload gambar dalam posting korang, video, insert jump break tu untuk tempek <read more> kat korang nye post,aligment,numbered list, bullet list, quote, remove formatting, dan check spelling...ha macam-macam ada untuk disediakan..

No 5 : Labels : yang nie korang nak letak apa-apa pon boleh.. contoh tajuk cerita tadi sepasang kasut buruk..so korang leyh letak sepasang kasut buruk terus atau kasut ke buruk ke sepasang ke..tak kisah..dah nama label kan..

No 6 : Publish post, save now dan preview... publish post tu bila korang dah siap taip post korang korang nak post korang tu masuk lam blog korang tekan la situ..save now tu plak gunanya men 'save' post korang..kot2 korang ngantuk gila time tu kan korang leyh save dan sambung kemudian last sekali preview..preview nie untuk korang tonton hasil nya sebelum korang publish post korang...nampak silap korang ada kesempatan nk edit kan...

faham tak? faham kan? kan? kalau tak faham tu korang kena buat slow-slow jangan tension-tension..ok!!

selamat mencuba...dan selamat berposting.... 

* SILA KLIK PADA GAMBAR UNTUK PENGLIHATAN YANG LEBIH JELAS

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar