BUAT BACKGROUND UNTUK ENTRY


ha..sapa nak? sapa nak? kalau nak sila follow step dibawah ini erk? buat sendiri..hehe

*AMARAN : code ini akan berfungsi dalam Edit HTML bukan Compose dalam posting korang..so diingatkan sila taip post korang dalam format Edit HTML ok..tolong ingat tu.



step 1

korang boleh cari background untuk entry korang DI SINI pilih mana yang berkenan dan upload ke dalam pc korang..

step 2

korang wajib upload background yang korang pilih tadi kedalam imageshack untuk dapatkan direct link dan copy direct link tu.

step 3

dah copy dan pastekan sebelum entry korang, korang boleh pilih entry mana korang nak letakbackground nie.

CONTOH BERGAMBAR

step 1


pilih yang mana korang nak..


dan upload kan ke pc korang ok..

step 2

background yang korang dah pilih tadi korang upload plak ke imageshack

ikut langkah seperti dalam tutorial cara letak button cute ditepi blog korang just tgk tang imageshack sahaja.

step 3

bila dah siap semua step 1 & step 2 korang taip entry atau post korang seperti biasa, bila korang nak letak background korang just copy & paste code dibawah ini

 <div style="background:url(Link background korang disini) ;">

 Taip entry korang bermula disini

 </div>

Link background korang disini yang saya dah bold kan tu korang letak direct link yang dalam imageshack tadi

so dah selesai just Publishkan post anda sahaja..dan lihat hasilnya..

contoh code yang saya guna :

  <div style="background: url(http://img651.imageshack.us/img651/6348/577814mxl3lzplgr.gif);">
  </div>

SEMOGA BERJAYA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar