BUAT HEADER GUNA PHOTOSCAPE

Header yang cantik juga boleh membuatkan follower tertarik untuk menjelajah blog korang, disamping itu header yang cantik juga membuatkan tuan punya blog tersebut nampak kreatif..

jangan jadi macam budak hingusan empunya blog nie tak kreatif langsung headernya..(saya la tu)

ramai juga yang suka edit gambar melalui picnik, photoshine, picasa, photoscape dan sebagainya

sila downloads 

Picnik - sesuai bagi korang yang suka edit gambar simple-simple secara online

Photoshine - frame yang agak cumey-cumey macam empunya blog (perasan) tapi fungsinya agak terhad

Picasa - Picasa nie pun best, sesuai juga untuk orang yang suka edit gambar, ada fungsi picnik sekali

Photoscape - yang nie memang mudah kalau nak buat header..sebab saya guna yang ini..hik..hik

bagi saya, saya selalu gunakan photoscape untuk pembinaan header nie.. 

sebelum itu..entri ini sangat lah panjang..sila tutup telinga
(tak ada kena mengena)

bukak photoscape korang


nampak tak ada tulis editor (sila click)





ok bahagian ini korang kena pilih saiz header yang korang nak..
kalau saya..guna yang macam dalam gambar ini lah..




bagi yang nak letak frame


tukar warna background bagi header




tukar font


nak letak gambar iaitu gambar yang sedia ada dalam photoscape

cara nak upload gambar dari komputer korang




dah siap boleh save




bahagian yang ini untuk menentukan kualiti header korang
paling nice high kualiti la kan...and click OK

so header korang dah siap dengan jayanya mengikut kreaktiviti korang masing-masing..

boleh lah korang try lepas ini..semoga berjaya

nanti saya tunjukkan cara transparent kan header korang pula

16 comments:

Kazen said...

bagus entry...rajin jugak yea wat tutorial

Aida Omar said...

Kazen >> tq..tq..tutorial biasa2 je tu. Ada mood nak buat..aida buat. hehe.. :)

EpoNg_aUcHaK said...

salam kak... sdah bnyak kali cb ni x dapat jugak .. ngeee :(

Aida Omar said...

@EpoNg_aUcHaK wkslm.. ape yg xdpt tu dik? sian dia..

nyna gile-2 :D said...

thankz bgi info ni..
tataw pulak photoscape boleh buat header..
BTW tengs..

sky_dayah96 said...

awesome

Aida Omar said...

@nyna gile-2 :D boleh je sayang..cuma ramai yg suka guna photoshop lagi :)

Aida Omar said...

@sky_dayah96 :) terima kasih dear..

fae said...

tak dapatla:( awak punye photoscape v3.4 kn? sy munye v3.6.. options atas skali sbelah kanan takde la. T.T

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

Lily Nieysa said...

Suke nyer entry ni,tapi kan saya nak tnya lagi satu soalan lepas dah siap tu macam mne nak pindahkan ke blog atau templete HTLM ? Btw thanks for a good tutor :)

MaMa Rey said...

pernah cuba suda tp x cantik sy buat

Aida Omar said...

@fae oh mungkin aida guna versi lama dear.. maaf eh :)

Aida Omar said...

@Lily Nieysa terimas Lily.. Alhamdulillah kalau lily suka.. nak pindahkan ke blog boleh upload kat ruangan header kat atas sekali pada layout :)

Aida Omar said...

@MaMa Rey tak pe mama rey lama2 nanti mesti cantik :)

Bunga Gren said...

thanks bagi tutorial....berguna untuk blogger baru cam saya....

Diari Si Froggie said...

@Bunga Gren sama2 bunga gren :) tolong sesama kita. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar