TUTORIAL : CURSOR CIPTAAN SENDIRI

Dibuat atas permintaan sahabat saya mieszrieyna

cursor rekaan sendiri..dah nama pun rekaan sendiri so rekaannya bergantung pada anda sendiri ea?
contoh macam saya punya ini


dalam proses nie korang kena ada photoscape, kalau tak ada sila downloads ya..atau apa sahaja jenis software korang yang biasa korang guna untuk edit-edit gambar ini. 

edit dulu gambar apa yang korang nak letak, patung, doodle, just nama sahaja, ikut kreativiti korang, gambar korang pun boleh.

bila dah siap edit, korang save macam biasa dan untuk transparent kan gambar tadi korang perlu ada GIMP boleh downloads dulu kalau tak ada.

cara gunakan photoscape boleh tengok dekat SINI, cuma korang tukar saiznya lah, janganlah besar-besar sangat
kecik-kecik sudah

Nak tahu cara guna GIMP tengok dekat SINI untuk transparentkan cursor korang.

dah siap korang bukak imageshack/photobucket upload kan cursor korang tadi dan copy code direct link

korang Log in Blog > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript

dan

copy code dibawah ini serta pastekan di ruangan HTML/JavaScript

<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL CURSORS), progress;}</style><a href="URL CURSORS" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br /></a>

part URL CURSORS yang saya BOLD kan itu korang tukar pada direct link yang korang ambil dekat imageshack/photobucket tadi

preview dulu dah puas hati SAVE



14 comments:

zarairdina said...

macam susah jerr....camne ekk?

Aida Omar said...

@zarairdina senang je kot zara.. tang mana yang kmu xpaham 2?

shidee said...

hai.. nice blog.. beautiful picture.. i love it..

if you have time come to visit my blog http://shidee08.blogspot.com/
do not forget to follow me..

thank you..
hehee..=)

Si KuCar KaciR said...

nak try lah nati. :)

NUR AIN AZMAN said...

sekali lg THANKS much!
i love it :)

gheen giena said...

urmm .. salam .. nk tye la.. boleh x nk amek pic yang awk buat cursor ni .. comel la.. thanxx..

Aida Omar said...

@shidee :)

Aida Omar said...

@Si KuCar KaciR cetry cetry :)

Aida Omar said...

@NUR AIN AZMAN welcome dear ^_^

Aida Omar said...

@gheen giena wkslm..bole2 sila..sila :)

zarairdina said...

da dapat buat la....cumel ;)

safina azira said...

huhu..nape sy wat xpat2 gak....dah smua tutorial sy tgk tp smua xjd..asal ea...

Diari Si Froggie said...

@zarairdina Alhamdulillah.. berjaya juga eh. tahniah :)

Diari Si Froggie said...

@safina azira erkk tak dapat2 buat jugak? dia kena slow2.. kena banyak bersabar payah sikit nak buatnya banyak step. hehe. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar