TUTORIAL : CARA TUKAR EMAIL YAHOO KE GMAIL

Assalammualaikum & Selamat sejahtera

dengar khabar blogger akan menutup atau men 'deleted' blog yang menggunakan
email yahoo ketika sign in blog
betul atau tidak itu kurang pasti pula
untuk langkah berjaga-jaga
sebelum menangis tak berlagu nanti kan
lebih baik kita tukar awal-awal
kan? kan?

tutorial ini hasil perbincangan dengan sahabat baik saya SHIDA yang cute miut tu

tutorial ini telah diubah semula dari yang asal
supaya korang lebih paham
=)

1. Korang search dekat google Gmail Accounts untuk mendaftar

2. Isi form 


3. dah siap klik CONTINUE 


4. Klik pada Show me my account


5. Ini bukti yang korang dah berjaya mendaftarkan diri korang ke Account Gmail

LULUS!! hehe

untuk blog pula

1. Korang sign in blog > Dashboard > Edit Profile > Identity


2. Tukar account yahoo anda kepada account Gmail yang baru anda daftar tadi

3. dan save profile

4. Dashboard > Settings > Permissions 


lihat dah bertukar kan kepada Account Gmail

dah siap..

maaf gambar kurang jelas pula..nak jelas sikit klik sahaja pada gambar itu

p/s : cara ini tidak meninggal kan sebarang masalah di blog anda..lebih selamat =)




39 comments:

Kazen said...

errrr bia betul....nk tukar skarang jugak :)

faidah misnan said...

wahhh . .
seram . .
dah lah guna yahoo :(

hamparan said...

oo,, begitu ya,, makasi infonya,,,

CengkodokPolkadot said...

idok la teman tahu
begitulah konsepnye ye

ieka.H said...

nsb bek bce entry ni..bru taw.. ;)
thnks

faidah misnan said...

haaa... baru fai ingat..kat blog cik aida lah fai dapt info..
hehehe :)

eintan nurfuzie said...

thnks komen blog cik en
aida omar:2 la...2 produk giffarine...so far...ok la barng dia..

qamarguyz said...

salam ziarah..
ehkk..betul ke nie?
baru tahu..
thanz atas perk0ngsian =)

qellissa said...

tu lah dgr kabar angin pasal blogger ni nak guna account google je..pape hal pon better prevent than cure kan..kena tukar awal2..=)

fadh leyanie said...

naseb baik awal2 lagi pakai akaun google..^^

CAKAP GUNA MULUT , TAIP GUNA JARI♥ said...

betul ke ? mane you tahu niyh ? alaaa . awak awak reply comment belog saya oke . thank you .

Mr. Crazee said...

xleyh pown:(
camane eak..da ade account gmail...so bile nk replace die suggest name len lak tuk gmail...camane?camane???tolong....

Atok Cing said...

sangat ramai katak dlm blog ni...haha

sengat said...

wah!! kena tukar ni!!!!

! syifa lovera said...

nasib dah guna akaun google , hee :) thanks for info!

Aida Omar said...

@Kazen betul tak betul tak pasti la kazen

Aida Omar said...

@faidah misnan mai..mai..kita bertukar

Aida Omar said...

@hamparan sama-sama hamparan :)

Aida Omar said...

@CengkodokPolkadot iya gitu lah gamaknya cengkodok :)

Aida Omar said...

@ieka.H hope membantu ^_^

Aida Omar said...

@faidah misnan la ea ke? hehe..

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie welcome eintan :) tu la nmpk ori kan.

Aida Omar said...

@qamarguyz welcome qamarguyz.. btol atau tak, tak pasti la. :)

Aida Omar said...

@qellissa yup btol tu qellissa..
takut khabar angin tu btol plak karang naya je kan..hihi

Aida Omar said...

@fadh leyanie fuh!! selamat lah fadh

Aida Omar said...

@Atok Cing haha..termasuk la Atok Cing kan..hihi
katak cumey tau :P

Aida Omar said...

@sengat tukar..tukar..mari..mari :P

Aida Omar said...

@! syifa lovera selamat dah la ea..hihi

Belalang Hijau said...

cepat! cepat! tukar! tukar! hahaha

selamat bertukar ke gmail :D

Aida Omar said...

@CAKAP GUNA MULUT , TAIP GUNA JARI♥ alamak link awak kat profile tak ada plak..
nak kena cari satu2 blog la..
betul ke tak yahoo ke gmail nie..
tak pasti la. just sebagai langkah berjaga2.

Azyan said...

woah,sy guna email yahoo.nak kna tukar la =.=

LALA shaheila said...

Erm.. aritu nak tukar gmail, tapi tak boleh pun.. skrg ni stay guna yahoo gak..

Novelgurl said...

sy x tukr pun lg..mls rh..hee~

De' UNN said...

thanks sangad :D mmg nak tahu sangad tutor nih

Aida Omar said...

@LALA shaheila ea ke? try la lagi kot2 bole ke nnt :)

Aida Omar said...

@Novelgurl hehe..malas plak die ea.

Aida Omar said...

@De' UNN welcome dear ^_^

하나 B2ST ☆ said...

Hello !
Klau dh tukar mcm tuh , nnty kita nk sign in blog pkai email yahoo or email gmail ?
* saya dh try buat mcm tuto yg awk buat . And , tuto tu menjadi .. Tapi , bile sye sign in blog . Dia suroh pkai email yahoo . Dia tk kasi pkai email gmail . Awk tahu tk mcm mne nk settle kan problem saya ?
Thank you :)

Aida Omar said...

@하나 B2ST ☆ aikk...sepatutnya mmg terus sign in guna email gmail. dah byk kali awk cuba ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar