MASIH INGAT TRAGEDI HIGHLANDS TOWERS??

KENANGAN PAHIT SEBELUM NEGARA MALAYSIA PESAT MEMBANGUN

masih ingat lagi tentang kejadian ini?
yang berlaku pada tahun 1993
bagi yang belum lahir lagi of coz lah kan gerenti tak ingat
haha

korang layan la gambar dan maklumat dari kejadian ini



gambar terbaru
gambar terbaru dua blok yang masih kukuh hingga sekarang
Antara laporan tentang kejadian ini :

Asisten Superintendan Amidon Anan, pegawai penyiasat kejadian itu
berkata, cebisan daging dan tulang manusia juga ditemui di tangga
pangsapuri 12 tingkat yang runtuh pada tengah hari 11 Disember 1993, yang
mengorbankan 48 orang.

KUALA LUMPUR 26 Ogos _ Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu 
runtuhan pangsapuri Highland Towers empat tahun lalu berpunca daripada 
kejadian tanah runtuh yang berlaku di kawasan tersebut.

Pangsapuri Highland Towers yang terletak di Taman Hillview, Hulu Klang, mula 
diduduki pada tahun 1979.

kejadian ini buat pertama kalinya berlaku di Malaysia, pada ketika itu Malaysia di pimpin oleh Datuk Sri Dr. Mahathir Mohamad dan Timbalan Perdana Menteri Datuk Anwar Ibrahim.

walaupun ketika ini saya berumur 4 tahun, tapi kejadian ini tetap dalam ingatan
sampai sekarang kot masih kukuh dalam ingatan sekukuh dua blok yang terbiar usang itu
kejadian ini juga mengorbankan anak bekas Timbalan Perdana Menteri kita waktu itu iaitu Datuk Musa Hitam
dan juga ahli keluarga Sasha bashir 
untuk memperingati mangsa 
satu tugu dibina berdekatan dengan tempat itu

tak silap saya dari 48 mangsa yang maut, hanya 2 orang sahaja yang hidup, seorang perempuan serta anaknya. Kalau korang pernah tengok dalam astro channel History ada tayangan tentang kejadian ini

dua blok yang masih kukuh hingga kini masih ada, kalau korang lalu di lebuhraya menghala ke Hulu Kelang korang akan nampak dua blok ini dari lebuhraya itu.
dulu saya pernah pergi jenguk kawasan ini dengan family
pernah tanya dengan orang cina yang rumah nya tak jauh dari dua blok ini
uncle itu kata orang-orang dekat sini sudah biasa dengan gangguan-gangguan misteri
antaranya bunyi piano, orang berparti, bunyi orang merayu-rayu minta tolong, menjerit
serta bau kapur barus

saya tak pasti lah betul atau tidak kan? 
semoga roh mereka semua yang terkorban ini tenang disana
Al-Fatihah

p/s : baca kronologi tentang kejadian ini dengan lebih teliti di WIKIPEDIA
gambar ihsan dari wikipedia dan www.budley.com


14 comments:

amercorner.co.cc said...

saya tak tahu papa2 pun kejadian ini. hanya tahu apabila ada tanah runtuhan di titiwangsa tu.. yang saya masih ingat bayi kembar siam le ..

Aida Omar said...

@amercorner.co.cc selepas kejadian ini la berturut2 kejadian tanah runtuh yang lain pulak. kat titiwangsa amer? x ingt la plak.. :P

aRa ❤ aFiq™ said...

ttbe jd ingt.. hehe..
ta mo dok bgunan tggi2~

fadh leyanie said...

pernah baca kejadian ni dalam buku mastika..ada yg kata tmpat tu berhantu,ramai yg mati T_T

anismelon said...

salam...singgah sini..:)

anis na ajak join nie..jom singgah and join...

http://anismelon.blogspot.com/2011/05/jom-jiwang-sekejap.html

mujahidah muslehah said...

xtau pun..tahun saya lahir nie..huhu

Aida Omar said...

@aRa ❤ aFiq™ tetibe je erk..hihi
skrg byk bangunan tinggi2..cuma jgn duduk di lereng2 bukit. kan? kan?

Aida Omar said...

@fadh leyanie mmg berhantu kot..hantu kepala manusia pun ramai kt c2. hihi..
kalau tgk waktu malam sgt seram :)

Aida Omar said...

@mujahidah muslehah alamak..baru lahir lah nie, kecik lagi adik mcm ne nk tau..hihi

anismelon said...

ehe...join jgn xjoin...weee...:)

little cart00n said...

mintak simpang bab-bab hantu ni..huhu

BLOG ALTERNATIF said...

maaf saya gak tau....

Aida Omar said...

@little cart00n hehe..takut gitu erk?

Aida Omar said...

@BLOG ALTERNATIF x mengapa, skrg mesti awak dah tahu =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar