TUTORIAL : BACKGROUND UNTUK BLOCKQUOTE

Assalammualaikum & Selamat sejahtera

ok tutorial kali ini di request oleh sahabat saya juga dalam formspring, malangnya dia tidak letakkan nama nya..so saya tak pasti lah siapa..

tapi itu tak menjadi masalah utama..harap-harap dia baca lah tutorial saya ini dan seterusnya tutorial ini dapat membantu dia 

ok first sekali korang kena pergi cari background apa yang korang nak letak untuk quote ini
korang boleh juga ambil dari sini

contoh :

step 1 :



right click dan click pada Save image as untuk save kan background ini ke dalam pc korang

step 2 :

cara dapatkan url code untuk bakcground tadi

log in blog > New post > Insert images dan uploadkan background korang tadi



nanti satu tabs baru akan muncul


step 3 :

korang pergi ke Edit HTML > tick Expand widget templates > Ctrl + F 

dan cari code ini 

.post blockquote {
dah jumpa korang just copy code di bawah ini dan LETAKKAN DI BAWAH code atas tadi

 background-image:url(url background);



ok bagi url background itu korang tukar ke url yang korang copy dekat step 2 tadi dan pastekan di situ..

so preview dulu kalau tak ada sebarang perubahan dan masalah boleh save template

step 4 :

cara nak buat blockquote di entry

hasil nya akan kelihatan sebegini



hope korang paham..maaf ya gambar kurang jelas..


28 comments:

Ayie Abas said...

menarik juga entry nie Aida...
dapat tambah pengetahuan.

kiwi said...

eh apesal kiwi punya newpost xd toolbar macam kat sini?

najihah sahami said...

hehehe..rajin aida wt tutor ea. elok gk tu. pape hal mish leh godek cnie..:)

SweetLikeWhat said...

nice info sis.. :D

qamarguyz said...

salam ziarah..
huhu..bile la sy nak pandai buat entry tut0r cam nie..

Azza Firza said...

wowww, tutorial, hiksss

Aida Omar said...

@Ayie Abastq ayie..hehe
try la buat :)

Aida Omar said...

@kiwikiwi yg lama punya kot..

Aida Omar said...

@najihah sahamihehe..tuto nie pon untuk aida sendiri juga mish..rugi la kalau tak catit kan? bole2..sila la tgk :)

Aida Omar said...

@SweetLikeWhatwelcome dear :)

Aida Omar said...

@qamarguyzxpe slow2 qamarguyz.. :)

Aida Omar said...

@Azza Firzauntuk diri sendiri juga..hihi

fawzeah zea said...

zea,anguk2 faham2,,slma nie sllu jumpa tuto mcm nie tp lngsung xfhm tp bla tgok pic cik aida kt ats tue btl2 fhm da hehehe nice n3 =)

fawzeah zea said...

zea,anguk2 faham2,,slma nie sllu jumpa tuto mcm nie tp lngsung xfhm tp bla tgok pic cik aida kt ats tue btl2 fhm da hehehe nice n3 =)

fawzeah zea said...

zea,anguk2 faham2,,slma nie sllu jumpa tuto mcm nie tp lngsung xfhm tp bla tgok pic cik aida kt ats tue btl2 fhm da hehehe nice n3 =)

Nurkhairina Khalid said...

Kak aida, kalau kat blog kita takde code ni .post blockquote { macam mana? :)

wanafifey said...

tak pahamla step 4 tu..tolong explain please... :(

Aida Omar said...

@Fawzwah zea terima kasih dear :) semoga berjaya

@Nurkhairina Khalid cuba cari blockquote sahaja..

@wanafifey awk highlight ayat yg awk nk blockquote kan pastu tekan je button yg mcm kt anak panah tu..then preview. tgk jadi x.

suhainarofei_89 said...

hmm..x jdik..:(

Aida Omar said...

@suhainarofei_89 x jadik..jgn sedih. nk aida tolong ke?

sofiarti oktarina said...

sangkut di step num 4... hadoii

Madiana Mohd said...

salam.aii dear .. :) "kidnap" tuto nie ea.. :) tQ

SM said...

saya tak dapat cari kod .post blockquote {

PotiaCasaDelarossa said...

Nice tuto Aida... Great !!!.. Tp potia prefer guna css dari img... Tp guna ImageWriter lg ohsem kan... Lawa jek

Diari Si Froggie said...

@sofiarti oktarina alamak sangkut pulak dah.. ehehe.. slow2 dear :)

Diari Si Froggie said...

@Madiana Mohd wasalam.. ai2. Kidnap lah sayam. hehe :) welcome.

Diari Si Froggie said...

@SM template kamu lain kot dear.. yg nie template denim. :)

Diari Si Froggie said...

@PotiaCasaDelarossa tq potia.. aida tak reti pulak guna css tu. padahal senang kot. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar