MAAF JIKA MENYENTUH TANGKAI HATI SESIAPA..

Assalammualaikum & Selamat sejahtera

'MAAF JIKA ENTRI SAYA KALI INI MENYENTUH HUJUNG TANGKAI HATI SESIAPA, SAYA TAK BERNIAT NAK BERKASAR CUMA SEKADAR BERKONGSI KERENAH MANUSIA'

Setiap kali berblogwalking pasti berjumpa berbagai-bagai kerenah penulisan, gaya penyampaian, jalan cerita, bahasa, dalam sesuatu blog tersebut. Blogwalking ini seronok sebenarnya bagi aida lah, sebab dalam waktu itu lah kita dapat mengeratkan silaturrahim sesama ahli dan mengenali sahabat baru dari pelbagai perangai.  

kalau dari segi gaya penulisan itu kadang-kadang buat aida baca 2-3 kali sebelum nak tinggalkan comment..takut gak kang tersalah comment ke kan..tak pasal-pasal. 



ha..korang paham tak apa maksudnya? haha..nak baca pun terbelit lidah nie ha, kalau betul lah nak jadi orang putih spelling bagai kan..aida rasa baik korang buat entri tu dari A-Z guna English terus. Paling koman pun orang yang 'kurang pandai' akan cuba memahami apa yang korang sampai kan tu, lama-lama dia pasti pandai. macam aida lah tu contoh terdekat..haha. Cuba korang campurkan 
bahasa english + BM + Tamil + Arab apa jadi nanti? 


amek..pelat plak dah, elok-elok rasa feel jiwang korang tu nak melekat kat orang yang membaca nya, secara tetiba orang tu tawar hati nak membaca apa ntah lagi nak tangkap feel..


nie plak ciri-ciri orang kedekut ruang..jimat sungguh depa nie haih!! yang nie pun salah satu masalah untuk menyebut dan memahami..maaf lah aida memang tak pandai short form nie..kalau ada pun lebih kurang sahaja..tak sehebat macam nie la..sampai tak paham. haha..

lagi satu kan kalau nak citer pasal life korang boleh, tapi pelbagai kan lah cerita tu, selitkan unsur-unsur humor ke, unsur-unsur ganas ke, pedas ke, tak pun pengajaran dari cerita korang tu..sekurang-kurangnya boleh tukar-tukar mood kejap sedih, lepas itu ketawa, tiba-tiba insaf pula dan sedih balik. Confirm tak bosan baca..macam blog tubelawak memang sempoi membacanya. Aida tak jadi masalah semua aida baca cerita pasal keluarga ke, suami ke, anak ke, bapak, emak, kakak, abang, bf, gf semua aida sapu, baca dan comment.. memang minat membaca agaknya. 

tapi kan jangan pula korang masukkan mood-mood segala lepas itu menjadikan cerita korang itu panjang menjela-jela dekat 4-10 muka surat..dari atas ke bawah tak tamat-tamat juga. Naik juling biji mata membacanya. Kebanyakkan pembaca baru perenggan satu dah scroll ke bawah baca bahagian last cerita itu dan comment..jalan cerita tengah-tengah siapa nak baca?? kalau ada gambar tak apa juga..sedap gak nak baca nya kan..sambil-sambil cuci mata. Macam contoh blog wancikgumuzik

sudah la kan sikit-sikit, kang tak ada orang nak baca pula sedih aida dibuatnya..yela panjang sangat 3 hari baru habis siapa nak baca..lepas itu muka korang mula lah macam telor kat bawah nie kan? kan?


apa-apa pun saja kongsi-kongsi pengalaman. 



43 comments:

eintan nurfuzie said...

btul2...cik en pun klu short font sgt pun conpom hilang mud nk membacanye yunk..pas 2 klu entry teralu panjang pun jrg cik en nk baca...huhu..kan pe...cik en sibuk..blogwalking pun x brapa sempat..klu cete panjang mengurai..susah cik en nk baca..ayat plak terbelit..alamtnya tutup trus...huhu

Fzhlr said...

Ong Gedek Gedek.... hahahahah.
Saye dari Indonesia, malah klo baca blog Malaysia harus berkali-kali biar tidak salah arti ('coz the difference in language ^^).. But that's ok, coz I like reading something new. I like to make friend all over the world. ^^

Peace

FZHLR

Da LovaC said...

Hahaha..macam mana nak tarik reader tu penting..hehe..ask them to want more..

hai ^_^

TYNTHA LANA said...

sumpah, tak paham ayat yg dlm kotak ke 3 tu. Bab pelat? urmm, boleh tahan lagi..sebb masih boleh paham, cuma memg menyampah kalau baca entry2 yg lidah pendek ni,hahahaha. tapi memg betul, awal2 dulu lana tercari2 arah tujuan blog ni mcmna..dri semua segi, design,entry,cra menulis, semua2.. tapi skrg, bila masa mematangkan (poyot), sedikit sebnyk lana mula bljr kenal kekuatan lana dalam dunia blog ni.

najihah sahami said...

hahaha..sama la aida.mish pun selalu je naik sakit mata kalau baca entry2 macam ni. ahalai...nice2...:)

wan_cikgumuzik said...

wahhhhhhh..!! thanks sbb nama cikgu disebut di sini..

percaya atau tidak, kalau entri panjang berjela pon, kalau pandai menghias kata dan ayat, org pasti akan baca sampai habis sbb nak tahu penghujungnya kan??

tapi kena power sungguh2 lerr kan...

konon2 mcm cite nora elina tuu,,, semua nk tahu ending dia kan??

tahniah di atas entri nih... sokong aida kata sejuta %..!! keep it up..!!

Pustaka NurIman said...

lebih baik diam dari berkata-kata yang tidak baik....
bercakap benarlah walaupun pahit.

syrupmasin said...

haha..betol2..kang silap comment laen pulak jd..haha..mcm2 jenis gaye org tulis sekarang :D

sengat said...

kwong! kwong!! ok ok saye maaf kan walaupun tak menyentuh hujung tangkai hati saye...hehehee :)

Pokcik Blogger Baru said...

Assalamualaikum pembuka bicara, jawablah wahai si anak dara

Pokcik setuju sangat2.. bak kata orang-orang, "Jolok kendi, dapat laksa, kita berbudi, orang berbahasa"

Nota badan : pokciklah blogger baru yang kuat membuang angin di blog orang lain.. polo n dipolo

amirul.fareast512 said...

haha . lwak.. lawak ... nicee~

AmalinaNashihin said...

betul betul. yang lagi saya tak tahan, jenis yang taip macam ni,

"ari ni3w kan, say3w jump3w dy3"

ahh, naik pening baca -.-

muz said...

blog yang guna penulisan pening ne memang saya akan singgah juga tak lebih dari seminit...haha*dalam hati rasa macam nak hack blog orang yang tulis ayat terbelit2 tu...

stellaizz said...

btul2 lain org lain cara nyer..sekali salah komen
buruk padah nyer




cewahhhhhh :)

i'm ezza haniza said...

aida si froggie :) woww...betuahnyee i jadi follower u yang ke 700! ekekekeke

Ayie Abas said...

+_+...SEDIH BLOG AYIE TAK TERMASUK DLM SENARAI...SIAPALAH AKU DI MATA MU +_+ hahahaha...

wachak said...

Kebanyakkan yang menulis blog ni untuk orang lain baca. seelok eloknya jangan guna singkatan atau 'bahasa terlarang' supaya tidak menyukarkan orang lain untuk membaca dan untuk selingan pula letaklah gambar supaya orang yang membaca itu tidak jemu tetapi janganlah guna gambar lucah ataupun separa lucah untuk menarik perhatian. Lain pula jadinya nanti.

NARDtheNERD said...

alahhh kalau dah susah sangat nak baca tu..
tak payah baca terus...
banyak blog lain yang senang untuk dibaca...

:)

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie betul-betul cik ein..senang2 tutup terus. hihi

Aida Omar said...

@Fzhlr nice to meet u..betul-betul kadang-kadang rasa seronok pula membaca ini..

Aida Omar said...

@Da LovaC yeahhh!!!

Aida Omar said...

@TYNTHA LANA haha..tak paham kan. bagus lana menambahkan ilmu didada kan..good luck ok :)

Aida Omar said...

@najihah sahami sakit mata dan sakit hati..ekeke

Aida Omar said...

@wan_cikgumuzik setuju dgn cikgu juga..hihi. kalau cerita gempak smpai hujung org nak baca..hihi

tq cikgu :)

Aida Omar said...

@Pustaka NurIman :)

Aida Omar said...

@syrupmasin agaknya dah banyak sgt org menulis tu yang kurang idea kot..hihi

Aida Omar said...

@sengat hahaha..sengat juga karang :)

Aida Omar said...

@Pokcik Blogger Baru Waalaikummussalam..hihih. kuat membuang angin erk..ape lah pak cik nie

Aida Omar said...

@amirul.fareast512 gelak pula dia erk..hihih

anakmuda said...

saya sokong akak aida. kadang2 rase cam pelik ja bunyi nya, bila di mix pelatkan. baik suma bm kan senang. tak susah nak fikir.

Aida Omar said...

@AmalinaNashihin yg tu lagi lah berpinar biji mata..hahah

Aida Omar said...

@muzhack kang baru tahu ea..bahaya nie..aida kena tulis bulat2 bagi muz paham..ehehe

Aida Omar said...

@stellaizz best plak pantun tu..ehehe

Aida Omar said...

@i'm ezza haniza oh yeah..terima kasih kerana sudi menjadi follower bertuah itu :)

Aida Omar said...

@Ayie Abas alolo..jangan majuk ea..ayie tetap di hati :P

Aida Omar said...

@NARDtheNERD senang erk..habis cite..

Aida Omar said...

@anakmuda setuju sangat dengan kamu..lagi pun kita kan bangsa melayu

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

huhu ...xfaham ..kn tgk btl2 ..

anakecil said...

macam mana kalau komen sebab takde shoutmix?hehe acah je :P

shida'R said...

nih ayat lorat mana xtaw la hahaa..xpahe teman :P

Aida Omar said...

@hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock harus tgk berkali-kali supaya paham..hihi

Aida Omar said...

@anakecil alahai...ya ampun la kalau cm tu..ekeke

Aida Omar said...

@shida'R teman lagi tak paham..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar