KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA (KR1M)


Korang pernah pergi Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) tak? aida baru semalam dapat masuk kedai tu dekat stesen LRT Kelana Jaya, first time kot! super cool kan? Jauh benar ketinggalan. hehe. Sempat jugak la capture 2-3 keping gambar. Aida nie semangat patriotik luar biasa sikit jadinya bila pergi tempat-tempat macam nie terujanya sampai naik bulu roma, bukan apa terasa bangga bila tengok kedai atas nama negara sendiri 
(sape yang boikot kedai nie, harap maaflah ea)



KR1M sebenarnya adalah satu pasar mini yang menjual pelbagai barangan keperluan asas kira macam kedai makanan asasi la. Kedai ini diatas inisiatif PM kita sendiri iaitu DS Mohd Najib Tun Razak bagi membantu mengurangkan beban rakyat berpendapatan rendah yang tinggal dibandar
(Orang bandar paling suka kalau part2 jualan murah nie :P)

RM 2.99

RM 1.79

Dengan adanya KR1M, kadar kenaikan harga barangan runcit dapat dikawal kerana selama nie kedai runcit biasaannya didominasi oleh syarikat antarabangsa. Kiranya kalau kedai runcit lain naik harga kedai nie tetap maintain dengan harga 'rakyat' nya. Uniknya, semua jenis barangan akan dipek atau dicop dengan jenama 'Kedai Rakyat 1 Malaysia'. Setakat sekarang dah ada 250 jenis barangan jenama 1 Malaysia dijual. 

RM 6.80

RM 6.80

Hampir keseluruhan produk KR1M dibungkus semula dalam kuantiti yang kecil dan sedikit supaya setiap rakyat mampu memilikinya, produk PKS (Perusahaan Kecil dan Sederhana) juga tidak ketinggalan. Maka dengan adanya kedai ini, bukan sahaja dapat membantu golongan berpendapatan rendah malah pengusaha PKS juga. 

RM 20.50

RM 18.99

Lokasi KR1M yang pertama adalah di Stesen LRT Kelana Jaya beroperasi dari pukul 7 pagi hingga 11 malam dan pihak MYDIN pula diamanahkan mengurus pengubahsuaian kedai, susun atur, membekal barangan, melatih pekerja dan sebagainya. 



Kesimpulannya barangan kat sana memang murah-murah belaka, tak rugi kot kalau beli. 

Tengok model cilik pun suka tau dapat pergi kedai 1 Malaysia nie

Untuk yang nak tahu syarat-syarat memohon, borang permohonan, lokasi kedai, harga barangan atau apa sahaja tentang KR1M ini boleh melayari terus laman web dibawah ini :


Sumber Gambar : Sendirian Berhad dont copy-copy paste :P
P/s : Berbangga dengan apa sahaja bentuk/cara untuk menaikkan negara Malaysia dimata dunia, kalau bukan rakyat Malaysia sendiri yang nak menyokong siapa lagi kan? tak akan warga Thailand, Afrika, Indonesia pulak kan? kan?

78 comments:

Phat said...

x penah masuk kedai n lagi

najihah sahami said...

mish pun xpenah masuk lg yunk...padahal berlambak je kat temerloh tu. tp malas nak berenti. adoi.

Sop said...

x pernah masuk lagi.. :)

Ety said...

Hehehe. Ety dulu masa duduk Kelana Jaya, selalu lalu kdai ni. Sbb naik LRT kan. Tapi tak pernah masuk

Tapi tapi, bila dah blik Perak. Selalu gila pergi KR1M kat Teluk Intan :)

.: iEyLa :. said...

xpenah g lagi yunk..
tp my housemate kate oka harge kt situ..t i g ek...hihi

fadh leyanie said...

tak rugi masuk kedai ni,sambil membeli boleh berjimat.:)

LaLa mhdnor said...

dulu ingat kedai tu jual semua barangang yg ada label 1 m'sia, tapi barangan lain ada jugak.

harag dia memang murah dari harga biasa =D

azizah :) said...

sokonglah barang2 tempatan :)

aswadz said...

blom pernah jumpa lg kedai 1Malaysia nih.

leakedknowledge said...

so far xpenah jumpa lg kedai 1mas ni depan2 mata...xtau la bila leh jmpa..haha :p

Rapunzeel Cikilolo said...

it just a brand. kan?

Ayie Abas said...

hehehe...ayie teruja tgok papan niaga KR1M tu..ada link blog http://diarisifroggie.blogspot.com...laa....kekekeke

kalau laa betul...kan gempak...hehe

mumui said...

xpernah pergi.. =(

faiz fakhirin said...

skali jer pnh beli..tu pn beli aiskrim.

Boni JLL3 said...

owh.. ni kat tepi jalan besar tu kan??

deno said...

orang yg boikot tu orang yg jenis tak tahu bersyukur!! kerajaan nak tolong bukan tahu nak terima kasih!apa2 pun, deno bangga jadi rakyat malaysia! yeah! :)

aiNa yaZiD said...

selalu g kedai rakyat 1 malaysia kt putrajaya presint 16... brg murah.. ringan beban rakyat. =)

O CIKTEDDY said...

x penah pegi..eh ade ke x kedai ni kat trganu?entah..haha

syazana.not.single said...

eh x pernah dgr la pulokk.
hehe.
jakun jugak sy ni. ;)

ஜ miss klanika ஜ said...

em ado nie kat cni . barang harga stendet la . reasonable price.

Fatihah said...

tak pernah masuk lagi kedai ni.

putryteya said...

teya bukan setakat tak pernah masuk , tengok depan mata pun tak pernah lagi . lagi dasatt kann ? hahha

harap tengok dalam iklan jee

mommyYen said...

seua brg re-packaging ye sis..?
ok la juga kan,kena support produk sendiri..baru rasa bangga jd anak Msia,kan..?

Kazen said...

xpenah jmpe kedai nie haha...

welcome back aida :)

caliph shuriken said...

dgn bajet x brapa best skrg, kdai cmni laa tingin nk singgah shopping ^^

Hartina Arssid said...

Good info and sharing dear..akak sendiri belum pernah masuk kedai nih lepas nih mmmg akan kena serbu la...

Cik Sweet Pea said...

hmph....belum berkesempatan lagi nak masuk kedai nieh...:)

KorN said...

Agak2 kan, kat penang ni nanti ade x kedai 1M ni?

zaujah until jannah said...

tak pnh lg tgk kedai ni. dpt diskaun ke klu ade mycard

Nurlyla said...

baru tukar .com ye? samalh.. :)

Riswin Zahari said...

Da penah msuk kedai ni.
Tak semua brg2 yg dijual murah.huhu!
Ingatkn murah, tapi lebih kurang je. hehe =)

Acik Ain said...

ceyt , ain lagi ktngglan kaq . skali pon takk penah msok . hehe
#sian ceeq~

shida'R said...

penah nmpak kat tempat len nk singgah mcm susah sbb dah 1 way huhuhu..nk juga masuk..aida smngt kite sama ;)

xila riston said...

xpenah pi lagi....neway nak suh designkan blog boleh?? hikhik

PariPariPutih said...

selalu lalu lalang jer... x pernah sempat pun nak menyinggah :(

Ruzzezanie said...

haaa, sbg pelajar malaysia. gua support malaysia. dan gua mengamalkan beli gula 1 malaysia. tu je yg jumpa. kihkih

cik kiwi's said...

orang ckp brg dia xde kualiti. huhuhu. tapi x pnh pg lg. nnt nk try la yang

Nurul Husna Mohd Hassan said...

ais krim keladi kat sini sedap jugak, dah cuba dah :)

Aida Omar said...

@Phat Aida pun baru first time tu abam phat.. hehe.. kira ada geng la eh. hik3

Aida Omar said...

@najihah sahami haha.. biasa la tu kan mish, nanti satu hari masuk punya tu. :)

Aida Omar said...

@Sop serupa lah kita abg sop.. hehe

Aida Omar said...

@Ety haha.. lalu depan eh? agaknya dia nak masuk tang perak je kot. hehe

Aida Omar said...

@.: iEyLa :. kat wangsa maju tak tahu kat mana sis.. ada ke? ok bereh harga memang boleh tahan.. ok la kalau semput2 kan. hehe

Aida Omar said...

@fadh leyanie betul tu fadh sambil menyokong jenama Malaysia :)

Aida Omar said...

@LaLa mhdnor a'ah aida dulu pun macam tu, rupanya ada gak barangan biasa2 dalam tu.. murah berbaloi beli :)

Aida Omar said...

@azizah :) semangat jijah.. bagus2.. hehe

Aida Omar said...

@aswadz masih sikit lagi cawangan dia aswadz.. nanti merata2 bukak mudah la nak jumpa tu.. hehe

Aida Omar said...

@leakedknowledge adesh.. haha.. gamaknya kena bukak kedai nie depan rumah en. copy paste.

Aida Omar said...

@Rapunzeel Cikilolo yup.. hanya brand sahaja ditukar :)

Aida Omar said...

@Ayie Abas aish.. itu edit semata2.. haha.. kalau betul fengsan aida :P

Aida Omar said...

@mumui xpe mui.. nanti pergi eh. hehe

Aida Omar said...

@faiz fakhirin jadi la beli aiskrim pun.. masuk jugak tu. hehehe.. sedapnye aiskrim :)

Aida Omar said...

@Boni JLL3 jalan besar? kat mana tu boni? nie dalam train KJ tu. Mungkinlah kot.. hehe

Aida Omar said...

@deno hehe.. biasalah tu deno, bila dah terlalu senangkan. hehe.. Aida pun bangga tgk deno semangat macam nie :)

Aida Omar said...

@aiNa yaZiD kat putrajaya pun ada dah eh.. tula terasa ringan jugak beban :) Alhamdulillah..

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY haha.. was2 tu cik teddy. Kalau tanya aida lagi aida tak tahu ada ke idak. hehe

Aida Omar said...

@syazana.not.single hehe.. baru lagi dilancarkan.. belum dapat sambutan barangkali :)

Aida Omar said...

@ஜ miss klanika ஜ ea? ada juga dua tiga barang yang murah :)

Aida Omar said...

@Fatihah tak pe nanti masuk pulak :) hehe

Aida Omar said...

@putryteya haha.. dulu aida sedasyat tula.. tapi sekarang tak dah, sebab dah masuk :P hehe

Aida Omar said...

@mommyYen a'ah sis.. re-packaging, betul tu sis sape lagi nak support kan. :)

Aida Omar said...

@Kazen haha.. aida dulu pun gitu jugak. nir dah jumpa dah. :)

Aida Omar said...

@caliph shuriken ha kan caliph.. haha.. memang sangat2 sesuai. :P

Aida Omar said...

@Hartina Arssid thankz sis.. lepas kempunan jugak dapat masuk :) serbu kak ok jugak barang2 dia.

Aida Omar said...

@Cik Sweet Pea xpe satu hari nanti masuk lah tu. hehe

Aida Omar said...

@KorN ade kot korn.. try tgk peta dia.. sesuai untuk korn yg bujang tu :P

Aida Omar said...

@zaujah until jannah mycad? tak pasti pulak dear.. hehe

Aida Omar said...

@Nurlyla hik3.. a'ah nurlyla.. baru je tukar. ea sama la kita eh..

Aida Omar said...

@Riswin Zahari ada jugak kurang dalam beberapa posen.. jadila :)

Aida Omar said...

@Acik Ain haha.. pi masuk cepat sebelum lagi ketinggalan :P

Aida Omar said...

@shida'R alahai.. tempatnya tak strategik pulak ea.. kita kan kembar tu pasal semangat sama ^^

Aida Omar said...

@xila riston meh datang sini kita pi sesama.. haha. eh boleh2 nanti aida PM xila k. :)

Aida Omar said...

@PariPariPutih lalu lalang je eh sis.. haha.. xpe nanti singgah punya la tu :)

Aida Omar said...

@Ruzzezanie gula eh? jadilah kan kalau tiap2 bulan beli.. bermanfaat jugak tu untuk negara. hik3.

Aida Omar said...

@cik kiwi's tak jugak kiwi sebab dia barang yang re=packaging.. moh2 try pi.. hehe.. :)

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan aida la pulak yang tak cuba.. hehe

tirahzairi said...

tp pembngkus dia cm xseswai la...hihi

Anonymous said...

Najihah... kat temerloh mana ada lg KR1M ni ler... apa yg you ckp berlambak tu xtau ler....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar