MISTERI KISAH MUMIA


AMARAN : ORANG LEMAH SEMANGAT TIDAK DIGALAKKAN MELIHATNYA!

kemain dia punya amaran kan? haha.. bukan apa takut kang ada yang pengsan bila tengok 
gambar-gambar mumia kat sini, siapa yang susah korang jugak kan? ada 2-3 keping gambar yang menakutkan, tak berani nak pandang lama-lama. hehe.. takut menghantui karang 
(orang penakut memang begini).

Perkataan mumia berasal dari zaman pertengahan latin iaitu mum bermaksud bitumen 
(kulit menjadi hitam). Bitumen adalah bahan kimia yang digunakan dalam proses mengawet kebanyakkan mumia pada zaman itu. Tujuan pengawetan ini supaya mayat tidak reput serta mereka percaya roh si mati akan selamanya wujud selagi jasad mereka tidak mereput. 

Terdapat tiga cara mengawet yang biasa digunakan iaitu cara pertama dengan membelah badan, mengeluarkan segala organ dalaman termasuk otak, dan diganti dengan bahan pengawet. Organ yang dikeluarkan tadi juga diawet kecuali jantung. Setelah siap, badan mayat tersebut akan dibalut dengan bandage. Cara kedua mayat akan direndam dalam cecair kimia natron serta dibalut, cara ketiga mayat direndam didalam air larutan garam atau kapur tohor dan dibalut. 

Tekan 'entry penuh click sini' untuk melihat gambar-gambar mumia
seluruh dunia

Mumia plomo iaitu mumia beku akibat dari perubahan suhu bumi

Mumia seorang budak yang berasal dari itali meninggal akibat radang paru-paru pada tahun 1920

Mumia seorang bayi berusia 6 bulan di Qilakitsoq

Mumia dihutan hujan Amazon

Mumia kanak-kanak peru yang berumur antara 8-10 bulan 
meninggal akibat dari masalah penyakit hati.

Mumia wanita Amerika Latin yang bertatu

Mumia Peruvian yang mati dalam usia 30 tahun iaitu 1,000 tahun yang lalu

Mumia wanita dewasa dari Gurun Chile

Mumia janin manusia yang meninggal pada minggu ke 30 kerana kecacatan tulang belakang

Mumia gadis remaja di Argentina

Mumia firaun Ramsess II

dan akhir sekali

Mumia yang jarang kita temui :P
(muhun maaf pada tuan punya gambar)
p/s : Rasa macam menyiksakan si mati je. ^^

Kredit :

46 comments:

aisya said...

khusyuk je tengok gambar sampai bawah.. sekaliiiii.. hehe

afzalsukasuki said...

mumia budak pompuan tu elok lagi struktur luaran dia kan?

✰ BbyzyЯaRoxx ✰ said...

mumia utan amazon tu mati dlm keadaan stress ke hapa, huhuhu

mumia last tu sangat rare ok, kahkah!

.: iEyLa :. said...

hahahaha..yg last tu klakar..hiks

Nurul Husna Mohd Hassan said...

ups! yang last sekali tu paling tak sanggup nak tengok. hehe

KorN said...

hukhukhuk..// x menahan gambar yang last tuh...

Fikri said...

Waa.. kalo buat hobi baru best ni. Mengumpul mumia. :D

azizah :) said...

gagaga tak sanggup nak tengok...

ChEnTA LiEYza said...

huhu... like this entry...mumia yg last 2 cm ne 2... hahahaal...

lynn kamarul said...

takut lak nk tgk

putryteya said...

hahahha . tak boleh blah yg last sekali . dasaatt mumia2 tuu ..

leakedknowledge said...

bitumen? yg ni org gne kan juga buat tar jalan..klu xsilap..err biasa2 nk awet mayat nie bkn gne formalin ker? apa2pon last pic tu sungguh mumia tol :P

Koding said...

Ya betul tu...
Kalau lemah semangat jgn tengok...
Cuba teka... Aku tengok ke tak???

caliph shuriken said...

pic last tu bole msuk kategori mumia ka? erkk...

Boni Kacak said...

hahahahahahhaa.. tak pasal2 ada mumia pencuci muka..hahahhaa

Kazen said...

agak menyiksa la si mati tu... yg gmbar last sekali tu paling fresh haha

fadh leyanie said...

asyik dok tgk gambar2 mumia,yg last mumia tempek masker ke apa.haha

Lady Jaja said...

kih3.... terkono den..... hehe..

huda jamil said...

kalau yg bawah sekali tu mumia, gila maintain misai dia. hehe

Badrina Ibtisam said...

Sejujurnya sy baca je ayat2 kamu kat ats tu terus scroll bwh, takutlh!! Sy snsorg je skrg ni hahaha :((

shida'R said...

penuh debaran shida nk tgk tau heheee ^_^ pic last tu spoill hahaaaa..lgsg jd lawak..

Aida Omar said...

@aisya dengan yakin dan terujanya eh? hehe..

Aida Omar said...

@afzalsukasuki a'ah afzal.. macam baru je mati kan.

Aida Omar said...

@✰ BbyzyЯaRoxx ✰ wakaka.. ntah, gitu pulak posisi dia. haha.. sungguh rare tak terhingga.

Aida Omar said...

@.: iEyLa :. Ieyla sudah gelak.. haha..

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan la rugi tau tak tengok. haha

Aida Omar said...

@KorN lagi seram dari mumia yg lain.. haha

Aida Omar said...

@Fikri uit pastu nak letak kat mana? menakutkan je.. haha..

Aida Omar said...

@azizah :) haha.. jijah meh la tengok jijah.. :P

Aida Omar said...

@ChEnTA LiEYza mumia eksport dari luar tu. hehe

Aida Omar said...

@lynn kamarul ahaha.. sis intro je lebih. hehe

Aida Omar said...

@putryteya hehe.. not for sale mumia tu. :P

Aida Omar said...

@leakedknowledge zaman dulu2 kot guna bitumen.. :)

Aida Omar said...

@Koding emm..aaaa...uuuu.. tengok lepas tu tak tengok kot. :P

Aida Omar said...

@caliph shuriken kategori mumia unik kot caliph. haha

Aida Omar said...

@Boni Kacak haha.. mumia pencuci muka.. sedap nama tu :P

Aida Omar said...

@Kazen kan kazen? mumia baru keluar oven. haha

Aida Omar said...

@fadh leyanie haha... baru la hilang stress sikit kan? kan?

Aida Omar said...

@Lady Jaja opsss... sorry. haha

Aida Omar said...

@huda jamil itu asset paling berharga tu.. haha

Aida Omar said...

@Badrina Ibtisam eh.. intro je tu seram.. haha.. jangan takut.. :)

Aida Omar said...

@shida'R dup dap dup dap eh shida.. haha.. last tu santapan bagi hilangkan seram. hehe

tirahzairi said...

kalo jantung diawet pe jd ea? erkkkkk

aswadz said...

mumia ke-6 tu dah mcm hantu dah posing nyer. rambut pu pjg...

Aida Omar said...

@tirahzairi tak boleh kot tirah.. eh aida pun tak tahu.. haha..

Aida Omar said...

@aswadz tau xpe takut nak pandang lelama.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar