SEHARIAN DI ZOO NEGARA


~Entry yang dipenuhi gambar~

Entry kali nie aida nak share pengalaman aida pergi ke Zoo Negara, rasanya masuk nie dah 4 kali pergi kot, last pergi pun tahun 2007 ke 2008 macam tu.. Dari gombak ke Zoo Negara hanya makan masa lebih kurang 20 minit macam tu, itu pun kalau tak jem lah.. (tempat dekat dengan rumah tapi jarang nak pergi..tempat jauh jugak sibuk nak pergi) 


Meh aida cerita sikit tentang sejarah Zoo Negara nie..pada 14 November 1963, Perdana menteri pertama kita iaitu Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj telah merasmikan pembukaan Zoo Negara yang terletak di Hulu Kelang. Zoo Negara ini diuruskan sepenuhnya oleh Persatuan Zoologikal Malaysia, zoo ini telah menerima sijil MS ISO 9001:2008 dengan berkonsepkan zoo terbuka dimana semua haiwan yang terdapat didalam zoo ini ditempatkan di kandang terbuka yang luas dengan hiasan laman yang bersesuaian dengan haiwan tersebut. Zoo ini juga menempatkan lebih 5,000 haiwan dan lebih 400 spesis mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan. 

penat membebel dah.. :P









tu antara haiwan-haiwan yang aida sempat capture gambarnya.. time aida datang tu pun banyak binatang sedang nyenyak tidur, jadinya sukar nak capture gambar mereka ada juga tempat-tempat yang aida tak masuk macam reptilia, ikan, amfibia. Memang zoo nie konsepnya terbuka.. memang dapat tengok secara dekat, paling teruja dapat dengar suara singa. 

Sedikit info :

( Klik pada gambar untuk maklumat yang lebih jelas )

( Klik pada gambar untuk maklumat yang lebih jelas )

Layari laman web utama Zoo Negara : http://www.zoonegaramalaysia.my/ untuk maklumat yang lebih jelas
P/s : Sungguh indah ciptaan Allah swt


45 comments:

PariPariPutih said...

Dah bertahun-tahun tak gi Zoo ni, padahal dekat jer dgn rumah :P

eintan nurfuzie said...

masa kecik je g.. tp ritu de g muzium taiping..huhuhu..teruja kot...

putryteya said...

lama tak pi zoo negara . pernah pi sekali je . BEST !!

deno said...

bestnye pegi zoo... deno dah lama tak pergi zoo... pegi pun 13 tahun yg lalu....

chemija said...

wah!! dah lama x mlawat zoo ni^^

StuntWomanWho :) said...

tak pernah pergi :P

O CIKTEDDY said...

lame x pi zoo negara..last 2 taon lepas kot..suka sngt tngok harimau tua kat sana..ehehe

Azhafizah[フィザ] said...

pergi zoo zaman sekolah je..sekarang haiwan makin pupus je kat zoo tu..banyak yang takde kan.

KorN said...

wah... rmai nya kawan2 anda.. hehehhe

^ FA NORIZAN ^ said...

last pi zoo masa tadika kak. lawatan.. hehe :P

fiQRa said...

belum pernah lagi ke zoo negara.. hehe

Kazen said...

bile tgok gmbr2 nie tringat lak zaman ad kamera dulu slalu shot gmbr haiwan huhu... :)

Nurul Iman said...

xpnh pergi zoo negara...sedih...=[

diera_nadiera ulalaaa~ said...

oh! diera dah lama tak g zoo.. :)
rindu pulak nak g zoo nih haa.. :)

Sally Yatiey said...

Tak pernah pergi zoo -,-

apink said...

wah, saya sudah lama ga pergi ke zoo, jadi ingin ke sana lagi.

tirahzairi said...

tirah baru je buat event kat z0o...hehe

Nurulee said...

Teringin nak p. hehe =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/my-birthday-on-this-year.html

fadh leyanie said...

zaman kecik2 dulu je pegi zoo negara,,lama dah tak pi sana.mesti bnyak perubahan..

Aida Omar said...

@PariPariPutih eh2 sis kalau macam tu dekat jela kita nie eh?

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie zoo taiping ke cik ein? aida pun pernah pergi kalau zoo la.. besar jugak kat taiping tu.. memang teruja. :)

Aida Omar said...

@putryteya moh le kita pergi berkali kali pulak.. hehe.. memang best putry :)

Aida Omar said...

@deno lagi lama dari aida nie.. hehe.. tak pe nanti ada masa ada rezeki deno pi la eh.. :)

Aida Omar said...

@chemija mari2 cuti2 malaysia dekat dalam zoo.. hehe :P

Aida Omar said...

@StuntWomanWho :) ha kalau tak pernah pergi lagi syok kalau dapat pergi.. :)

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY sama la kita cik teddy.. tapi Alhamdulillah jugak la tahun 2012 dapat jugak pergi. Memang teruja bila tengok haiwan2 nie.. hehe.. time aida pergi harimau tidur la cik teddy :(

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] dulu time sekolah memang selalu cikgu anjurkan.. haha.. masa tadika lagi hebat.. :P a'ah banyak dah pupus.. tapi sekarang zoo sedang di upgrade..

Aida Omar said...

@KorN haha..ceh!! mereka memang sahabat yang sejati.. :P

Aida Omar said...

@^ FA NORIZAN ^ akak pun dulu ada jugak.. tapi masa tadika lah. hehe.. apa pun tak ingat :P

Aida Omar said...

@fiQRa mari2 fiqra datang ke zoo negara..
(tetiba jadi tukang promote)

Aida Omar said...

@Kazen syok kot shot gambar haiwan.. tgk gelagat depa tu yang best.. kemana perginya kamera kazen?

Aida Omar said...

@Nurul Iman tak pe..tak pe.. nanti satu hari pasti akan sampai juga :)

Aida Omar said...

@diera_nadiera ulalaaa~ tudia sampai rindu dengan zoo ha.. hehe.. kalau gitu moh le pergi.. hehe.. :P

Aida Omar said...

@Sally Yatiey hehe.. tak pe nanti pergi ok sally comey :)

Aida Omar said...

@apink wah mari2 apink ke zoo negara mesti apink suka.. :) hehe

Aida Omar said...

@tirahzairi yeke tirah? event apa tu?

Aida Omar said...

@fadh leyanie memang banyak perubahan fadh.. masa aida pi nie pun dia tgk renovatekan kandang harimau..

Ayie Abas said...

seingat ayie last ayie melawat zoo negara masa sekolah rendah...tahun2 80an...masa tu ayie ikut rombongan sekolah ke KL...hehe3

Nurul Nadia said...

x penah lagi pi zoo negara...
sdih2...
suka blog ni...lain dari yg lain

caliph shuriken said...

blom pnah gi zoo negara, huh...

Aida Omar said...

@Ayie Abas lama dah tu ayie.. mari lah turun kl pi zoo negara. hehe..

Aida Omar said...

@Nurul Nadia hehe.. tak pe Nadia, nanti ada rezeki pi la.. tak lari punya zoo tu. hehe :)

Aida Omar said...

@caliph shuriken huh! caliph wajib kena pi..haha :P

aswadz said...

lama dah x masuk zoo. slalu gi taman buaya je. hahaha...

mamabiey said...

Bulan depan baru nak pergi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar