KATAK PELIK

Katak oo katak kenapa engkau panggil hujan
macam mana aku tak panggil hujan
ular nak makan aku.. ular nak makan aku..
lalalala

Entry kali nie khas untuk kawan-kawan blogger aida yang takut atau geli katak, 
oh aida sayang korang. ahakz.. sebenarnya atas permintaan seorang blogger dia mintak aida carikan kisah katak hijau bermata merah, malangnya dah puas mencari tak jumpa-jumpa jugak. Jadi ini sahaja yang ada buat DENO sayam ^^

TRANSPARENT FROG



keluarga katak transparent ini mempunyai kulit yang sangat telus sehinggakan kita boleh nampak organ dalaman mereka.

KATAK KURA KURA


sebab apa dipanggil kura-kura? sebab belakang badan dia keras seperti kura-kura
sekali tengok macam alien

KATAK VIETNAM


Berasal dari keluarga Rhacophoridae, mampu menyamar dicelahan lumut kerana rupa kulitnya.
Geli pulak tengok. 

KATAK UNGU


Boleh didapati di India juga dikenali sebagai katak hidung Ba**. Ce korang tengok rupa hidung tu sama ke? 

KATAK GOLIATH 


Mampu membesar sehingga 33 cm panjang dan berat 3 kg dan jangka hayatnya selama 15 tahun. Katak ini juga mempunyai pendengaran yang sangat tajam, dan uniknya katak ini tidak mempunyai kantung suara. Kalau dapat seekor boleh makan berjemaah nie..

KATAK CRUSIFIX


macam cendawan kan rupanya? katak nie hanya ditemui di Wales.

KATAK BANTAL


mampu membesar sehingga 6 inci panjang, terdapat di Uruguay, Brazil dan Argentina Utara. Sedap peluk nie.

THE NEW FROG ON THE BLOCK


Tak de info pulak pasal katak nie gambar je ada. Macam kena penyakit kusta je katak nie. huhu..

Geli tak geli tak? Nie baru segelintir spesis..banyak lagi spesis lain. 
p/s : Setiap ciptaan Allah SWT mempunyai kelebihan dan keunikan yang tersendiri 


83 comments:

♥ NurShamira ♥ said...

huh .. tak prnah tgok lagi katak2 yg kak aida post nih .. dlm national geografi pn tade .. kiki.. tp ktak yg pling besau tu .. agaknya buat masak ape sdp ? haha

eintan nurfuzie said...

HUHU..GELI2 TP RASA NK PEGANG LA

yusuflaili(Goku) said...

Kebanyakan pic katak tu katak beracun..cuma yang besar tu je yang sodap dibuat gulai masak lemak tak pun buat Tom yam...

Onitsuka_hana said...

comel katak tranperent

.: iEyLa :. said...

huwaaa....nak nangis rse...
napela u wat post ni...hukhuk..
nak tercampak mouse i kot..huhu

CekbOlat-bOlat said...

hahahaa.. yg transparen tu stg gelii =..="

Wanie said...

huwaa, gelinya, hahaha tapi nmpk cntik pulak yg transparen tu ^^ owhh, btw, wanie dah follow awak tau

cik nara omey said...

ciptaan Allah yg sgt unik..! Allah Maha Bijaksana..!

aisya said...

comel! rasa mcm nak kunyah2 je.. bole? haha

Beckhrooy said...

katak bantal tu paling comel hehe

azizah :) said...

rasa geli pulak nak tengok...ngehngehngeh

Azhafizah[フィザ] said...

adeshh..kegelian terlampau dah ni kak aida...kenapakah katak oh katak..

Nelly The Strange said...

yang nampa organ tu cantik . yang len , tak larat nak tengok ..
-.-

♥ Nana BamBam ♥ said...

jarang sangat jumpe dua2 binatang tuh...

deno said...

hye aida!!!! terima kasih sbb buat juga entry ni walaupun xde cerita pasal katak hijau bermata merah tu..

wah.... rupanya banyak katak unik kat dunia ni kan? yang paling unik ialah katak yang transparent tu... first time dgr ada katak mcm tu.. mesti geli kalau dapat tengok betul2 sbb bila dah mcm tu, mesti dapat tengok organ dia kan.. huhu.. yg katak besar tu pun unik!

apa2 pun, thanks ya aida!! deno seronok baca kisah katak kali ni!!! :)

p/s: jom baca kenangan deno dan intubation :)

nitnot said...

Okay kita sekarang dalam rancangan NATIONAL GEOGRAPHIC ya? Kahkah

Sumpah geliiii ! eyuks. boleh lagi negro tu pegang. masyaAllah.

Pernah rasa terpijak katak masa pakai kasut? Sangat cool. huahuahua

shida'R said...

comel plak tgk katak ni..perghhh besaqq nya katak tuh kalo shida jumpa pun lari aida oii hehee ^_^

gnesop poseng said...

katak puru (kampung) sgt geli dr gambar di atas sbb selalu jumpa real dulu.. heheh

fiQRa said...

alamak, geli pulak bila tengok :D

Nurulee said...

Serius ee takut katak. Hehe =D Baru tau ada transparent dgn kura kura frog.

http://thenurulee.blogspot.com/2012/06/studying-is-my-priority.html

ikaa sharin said...

kak , kat uma gua ada katak kembung . nak review tak katak tuu ?

#kak , gua telah meng-review blog lu . maap .

Sally Yatiey said...

Comel tapi geli pulak tengok katak ni. hee :D

Miss Xyz said...

buat sup katak sedap nih.. nikmat. ahaha XD

NoRaQiLah JohaRi said...

yuhuu..ari ni qiela blik kg =D
take care ye cik froggie =D

Katak Bulat said...

ada satu lagi spesis katak aida tertinggal...spesis katak bulat..heheheh

Ayuni said...

geli...

misyamissyou said...

hohoho gelikk! tp br tau jenis2 katak ni..

O CIKTEDDY said...

aaaaaaaaaaaaaaa katak2 dlm ni sume menggelikan kecuali akak :D

cik x takut katak tp geli tu ade.hik3

Nurul Iman said...

biasanya kalau tgk katak, geli..tp, katak kura2 tu comellah pulak..

lylyn said...

besar2 nye smua nye..geli
sy dh follow awk..follow sy blk tq =)
http://nlylyn.blogspot.com/

lylyn said...

besar2 nye smua nye..geli
sy dh follow awk..follow sy blk tq =)
http://nlylyn.blogspot.com/

tiafazunia said...

yg transparent tu lawaaa tp urghhhhhh geli jugakkkkkk!

zulhilmi tempoyak said...

erk... ok.. br tau benda2 ni rini.. heee

putryteya said...

subhanallahh , transparet frog ??
tak pernah tengok sebelum ni .
terimakasiihh , tunjuk :)

Kazen said...

siyes geli tgokk katak2 nie..fuhhh

caliph shuriken said...

unik laa transparent frog tu ^^

KorN said...

Nak kata comey, aku geli.. nak kate geli, ade yang aku tgk comey2 jer... hoho... Eiii.. aku x suka pegang katak...

fadh leyanie said...

unik-unik katak yang ada,katak naik vespa..lagi unik.. :P

Bui Junaidi said...

EEEEEEEIIIIIIIIIII,GELI GELEMAN TENGOK...

eintan nurfuzie said...

cik aida syg..lama x update...
4 hari wo... manyak rindu..ehhehe
JOM JOIN SINI
http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

Arol Mubin said...

Wah! Baru tahu kewujudan katak transparent. Nampak unik sangat, tapi tetap menggelikan. Errr.. :D

Aida Omar said...

@♥ NurShamira ♥ tula akak cari yang betul2 unik punya nie. hehehe.. National Geographic versi froggie :P masak tempoyak pun sodap.. haha

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie rasa nak pegang? hehe..

Aida Omar said...

@yusuflaili(Goku) mungkin la kot, haha.. yusuf buat masak lemak tu ok lagi yg tak tahan buat tomyam.. kembang tekak :P

Aida Omar said...

@Onitsuka_hana comey macam aida kan? kan? hahak :P

Aida Omar said...

@.: iEyLa :. haha.. tercampak eh? wah!! nie yang sayang lebih dekat u nie. :P ahaha..

Aida Omar said...

@CekbOlat-bOlat bolehlah bagi hadiah harijadi bolat nanti :P

Aida Omar said...

@Wanie cantikkan? dalam dia kaler hijau gitu.. oh! thankz wanie nanti aida terjah blog wanie pula :)

Aida Omar said...

@cik nara omey Benar itu cik Nara.. semua yang Allah ciptakan dibumi ini mempunyai keunikan masing2 :)

Aida Omar said...

@aisya maaf ini bukan gula2 getah.. hahaha

Aida Omar said...

@Beckhrooy boleh buat peluk masa tidur.. hehe

Aida Omar said...

@azizah :) geli tapi comey jijah.. hehe.. tgk la..tgk la.. :P

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] hehe.. katak nie comey la fiza.. dia semua cantik2.. katak oh katak kenapa kau mengelikan aku :P

Aida Omar said...

@Nelly The Strange haha.. dapat tgk gambar pertama je eh? :)

Aida Omar said...

@♥ Nana BamBam ♥ dua je ke nana? yang mana tu? :)

Aida Omar said...

@deno :) sama2 deno.. tula tak ada info tentang katak tu.. thankz deno sudi bagi idea dan sudi baca serta komen entry nie :)

Aida Omar said...

@nitnot yup tonton secara free.. hahaha..negro tu bayangkan lauk je time tu. haha.. euwww.. lembik gitu.

Aida Omar said...

@shida'R hehe.. kan comel kan? shida lari dia kejar :P

Aida Omar said...

@gnesop poseng betul2.. dengan mengerutunya.. aida pernah capture gambar katak puru. haha..

Aida Omar said...

@fiQRa alaha.. tgk la lagi..tgk la. :P

Aida Omar said...

@Nurulee katak yang jarang kita dapat lihat kan? :)

Aida Omar said...

@ikaa sharin boleh gak ikaa.. mohon capture gambarnya sekali. haha..

Aida Omar said...

@Sally Yatiey tulah.. nasib aida tak geli. hehe..

Aida Omar said...

@Miss Xyz tudia pernah rasa ke? hahaha..

Aida Omar said...

@NoRaQiLah JohaRi waaa...nak ikut!! cepat2 pulang ya :)

Aida Omar said...

@Katak Bulat haha.. yela katak bulat bz ritu tak sempat nak interview :P

Aida Omar said...

@Ayuni :) eheh!

Aida Omar said...

@misyamissyou belum lagi suruh pegang nie gerenti melambung katak nie.. hehe.. info untuk yang kurang tahu kan :)

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY nasib baik ada ayat kecuali akak tu.. hehe :P betul2 ramai yang geli bukan takut.

Aida Omar said...

@Nurul Iman hehe.. kan? rasa macam nak bela je.. muka dia tu sangat comey.

Aida Omar said...

@lylyn hehe.. thankz sudi follow nanti aida terjah blog kamu :)

Aida Omar said...

@tiafazunia adesh.. geli jugak eh? heheh.. lawa sebab dia nampak isi dalam. macam unik gitu kan? :)

Aida Omar said...

@zulhilmi tempoyak Alhamdulillah tambah pengetahuan :)

Aida Omar said...

@putryteya sama2 aida pun tak pernah tgk jugak.. mungkin tiada kat negera kita agaknya :)

Aida Omar said...

@Kazen kazen pun geli katak eh? hehe..

Aida Omar said...

@caliph shuriken kan caliph.. jom bela seguni :P hehehe

Aida Omar said...

@KorN haha.. berselirat ayat korn jadinya.. boleh le pos katak dekat rumah korn buat hadiah. :P hik3

Aida Omar said...

@fadh leyanie haha..perli tu fadh.. katak jenis tu susah nak jumpa. :P haha

Aida Omar said...

@Bui Junaidi hehe.. special untuk penggeli katak :P

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie aida pun jarang jugak nie ha.. hehe.. ok aida singgah sana :)

Aida Omar said...

@Arol Mubin bagi satu kat arol buat binatang belaan mahu? hehe

Laman Asmara,Alam Maya said...

Wirda geli dgn katak tp katak di blog ni comel semuanya...

aswadz said...

wahh2... citer psl katak lak ye. sesuai sgt la ngan blog ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar