10 KAPAL PALING MEWAH


Duit banyak? 10 jenis bank untuk menyimpan masih tak dapat menampung duit yang banyak? Boleh cuba naik kapal paling mewah ini. Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi 999.

1. MS Allure of the Seas


Kapal milik The Royal Caribbean International Company ini mempunyai ketinggian 72 meter dan panjang 360 meter dan dibina pada tahun 2006 merupakan kapal termewah dan terbesar  didunia. Dapat memuatkan 1385 orang penumpang dengan dilengkapi 25 restoran dan mempunyai seramai 2000 orang crew profesional.

2. MS Oasis of the Seas


Kapal yang dimiliki oleh The Royal Caribbean International Company ini mempunyai kelajuan 22.6 knot dengan 6 enjin diesel, Menawarkan kemewahan 6 dek, teater big super, restoran dengan menu seluruh dunia, sarana hiburan, dan cafe.

3. Norwegian Epic


Kapal pesiar yang dimiliki oleh pihak Norwegian Epic ini memiliki 19 tingkat dek mewah, ice bar, bowling, taman permainan, dan shopping mall dengan panjang 329.49 meter dan lebar 40 meter kapal ini mampu membawa 4100 penumpang sekali gus. 

4. MS Freedom of the Seas


Diluncurkan pada tahun 2006 dengan panjang 338.9 meter dan lebar 38 meter mampu menampung 3634 penumpang yang menawarkan kenikmatan kopi Irlandia yang terkenal, kasino mewah, kolam renang, sarana skating dan prasarana hebat yang lain.

5. MS Liberty of the Seas


Diluncurkan pada tahun 2007, dari The Royal Caribbean International Company. Memiliki 15 dek mewah dengan daya tampung 3634 penumpang . Kapal ini memiliki panjang 338.9 meter.
6. MS Independence of the Seas

Royal Caribbean International Company menempatkan lagi satu kapalnya didalam urutan ini. Diluncurkan tahun 2008 dan melayari rute Eropa. Dengan panjang 339 meter. Memiliki Pyramid Lounge, Lounge bertema Egypt yang mewah serta kolam renang yang luas, lapangan volley, panjat tebing, arena permainan ketangkasan dan lain lain.

7. RMS Queen Mary 2

Dengan panjang 345 meter dulunya menjadi yang terbesar dan termewah pada saat pertama kali diluncurkan tahun 2003. Layanan istimewa diatas kapal menjadikannya primadona keluarga untuk mengharungi Lautan Atlantik. Kapal ini mampu membawa penumpang sebanyak 3056 orang dalam satu kali pelayaran.

8. MS Navigator of the Seas

Kapal pesiar milik The Royal Caribbean International sekali lagi diluncurkan pada tahun 2002 dengan panjang 311.1 meter , lebar 49.1 meter dan menawarkan segala kemewahan seperti kapal kapal pesiar dari The Royal Caribbean lainnya.


9. MS Mariner of the Seas


Kapal pesiar mewah kesembilan adalah MS.Mariner of the Seas, dengan panjang 311.12 meter dan  seramai 3114 penumpang dengan 1557 Kabin. Sejak diluncurkan pada tahun 2003, kapal ini melayani rute Roma dan Laut Mediterania.


10. MS Explorer of the Seas


Diluncurkan pada tahun 2000, mampu membawa 3114 penumpang dalam setiap perjalanan. MS.Explorer of the Seas menmepati urutan ke sepuluh jajaran 10 kapal mewah terbesar di dunia 2011. Dengan panjang mencapai 311 meter, kapal ini adalah kapal pesiar termewah yang paling tua usianya dibanding dengan kapal-kapal diatas.


p/s : Aida suka tengok design kapal Norwegian Epic 


55 comments:

Rossy Brown. said...

tiba tiba fyfah ingat titanic. hehe. btw, semuanya cantik. mewah!! :D

adlina said...

tingin nak becuti atas kapal...waaa tadak duit!!!

Cik tikah said...

nak naik cruise!! waaaaaaaaaaaaaaa T_T

xila riston said...

flying dutchman???

GBM said...

fuhh.. cun giler. dah naik ni mesti nak kene feeling ala2 titanic ni. hehe

CekbOlat-bOlat said...

queen mary mmg ohsem !

shida'R said...

aida gmbar kapal RMS Queen Mary 2 ni mcm menakutkn..tgk cam nk tumbg je..fuhh!!

O CIKTEDDY said...

bestnya kalo dpt naik slh satu tu..huhu cik x penah naik kapal..>,<

thomas said...

besar tinggi gila,sekali terbalik habis.

lazaac said...

xkuasa den naik kapal ni... ada surau tak dlm ni..? :p

C i k P i p i T e m b a m said...

pwerghhh ! tetiba mcm tringin nak naik cruise. hakhak... u jump i jump bebehh

jual xamthone plus said...

black pearl ..heh

Azhafizah[フィザ] said...

tersangat mewah,tak mampu nak naik.naik kapal biasa pun tak mampu lagi.seriously sangat awesome design kapal mewah tu.tu baru tengok luar.dalam dia pasti gempak!

ShahzCudin said...

dpt beli sebijik best nih..Gune duit ptptn agak2 lps x?

ZaroL said...

FUhhhh....nak merasa naik selagi sihat2 ni kan. Honeymoon kt ats tu sweet sweet jugak. wewewewe =P

cik Kartun said...

takut plak nak naik kapal sebesar2 alam tuhh.. klu sosat mati kebulur den dlm uh -_-'

sabry oppa said...

nice ") nice ") like :) like :)

http://shaberry92.blogspot.com/2012/02/apa-persamaan-mereka-berdua-sheila.html

yusuflaili(Goku) said...

salam;
Entah bila nak dapat berlayar dengan Kapal mewah ni!!!!.

aisya said...

nak honeymoon naik cruise la.. mesti best.. haha

Azmi Khan said...

semua design lebih kurang je....
mcm KLIA transit.....
hehe.....

huda jamil said...

nak rasa naik kapal kat danga bay pon tak tercapai, inikan pula kapal2 mewah ni. T____T

Ayie Abas said...

aida..tetiba ayie teringat pd kapal mewah titanic...yg merupakan kapal termewah di zaman nya.

fadh leyanie said...

kna kawin dengan raja baru dapat naik kapal2 tu..hihi :P

FarHANa aZwA said...

cantik ................bila agaknya nak kaya nih hehe.... miz u

Cik Azizah said...

wow...bilalah nak dapat merasa naik ni..huhuhu

nik rosmawati said...

bestnya kalau dapat merasa naik kapal2 mewah ni kan :)

Terbelog said...

best giler kalo mampu naik salah satu kapal ni

Aida Omar said...

@Rossy Brown. titanic masuk dalam kapal romantik kot.. haha. :)

Aida Omar said...

@adlina hihi..tau xpe, duit ada..tapi tak sebanyak tu la. adesh..

Aida Omar said...

@Cik tikah sabar2 cik tikah.. nanti kita naik sesama eh :P

Aida Omar said...

@xila riston ha? kenape xila?

Aida Omar said...

@GBM tau xpe baru kelas kau maria feel2 gitu.. auwww..haha

Aida Omar said...

@CekbOlat-bOlat jom bolat kita naik.. bolat belanja. :P

Aida Omar said...

@shida'R haha..kalau dalam laut dia seimbang kot shida tu pasal dah sampai daratan..hehe

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY same le kita tak pernah naik kapal.. tgk je banyak kali. haha

Aida Omar said...

@thomas memang habis.. musnah segalanya.

Aida Omar said...

@lazaac haha.. ntah tak terkaji pulak, ada kot..untuk umat islam disana..

Aida Omar said...

@C i k P i p i T e m b a m tak2 u jump i see.. haha.

Aida Omar said...

@jual xamthone plus name cam misterius kan? haha..

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] betul2 tgk luar pun nampah gah belum tgk dalam lagi fengsan terus.. naik sampan pun tak pernah lagi nie fiza. hehe

Aida Omar said...

@ShahzCudin haha..duit tu tak mampu lagi tu shaz. haha

Aida Omar said...

@ZaroL betul2..tapi tu la bila nak mampu nye ntah.. kalau dah pi haji kot nanti. duit melimpah boleh pegi zarol :)

Aida Omar said...

@cik Kartun haha..kena duduk diam2 le cik kartun kang sesat susah gak tu.

Aida Omar said...

@sabry oppa :)

Aida Omar said...

@yusuflaili(Goku) wasalam.. belayar dalam mimpi je la.. free gitu. hehe

Aida Omar said...

@aisya memang best.. :)

Aida Omar said...

@Azmi Khan haha... asas keseimbangan mungkin yang membuatkan design dia sama.

Aida Omar said...

@huda jamil haha.. kapal dekat melaka yang tak bergerak tu je mampu naik :P

Aida Omar said...

@Ayie Abas yup2.. bestnye citer titanic. Sedih T_T

Aida Omar said...

@fadh leyanie haha..susah nak gapai tu fadh..

Aida Omar said...

@FarHANa aZwA satu hari nanti.. InsyaAllah. hehe.. mz u too

Aida Omar said...

@Cik Azizah jijah try ajak hubby.. haha. fengsan hubby nanti.

Aida Omar said...

@nik rosmawati yes kalau boleh naik jadi kenangan paling best :)

Aida Omar said...

@Terbelog jom terbelog kita curik2 naik.. haha

naiemah_ramli said...

nak ajak suami naik lah nnti..hahaha...#berangan tak hbs..hihihi...semua cantik2...siap blh shoping lg..waaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar