7 JENIS SEMUT UNIK


Jom layan 6 jenis semut yang susah kita nak nampak dekat Malaysia nie tapi unik di dunia


1. Honeypot, Myrmecocystus


Di padang pasir Amerika Utara, semut ini menggunakan tubuh mereka untuk menyimpan madu
dan mampu bertahan untuk satu-satu musim yang membantutkan mereka keluar mencari makanan

2. Harpegnathos saltator


Semut pelompat India, semut pertama yang mempunyai alat pengesan genome sequencing

3. Podomyra


Semut ini cenderung mendekati ulat Lycaenid di Australia Selatan, ulat ini mengeluarkan zat-zat yang menarik bagi semut Podomyra disamping itu semut Podomyra juga memberi perlindungan dari parasit terhadap ulat Lycaenid.  Mereka bekerja antara satu sama lain. 

4. Semut Malagasi


Merupakan pemangsa penghuni hutan hujan daun luruh

5. Cecropia


Semut penjaga pohon, mereka mengawal pohon dari dimasuki musuh. Mereka bekerjasama melawan musuh, semut ini akan melumpuhkan musuhnya dengan menyepitnya hingga lemas.

6. Bulldog


semut yang mampu membunuh manusia dengan sekali gigitan sahaja. Gigitan yang sangat beracun.

7. Thaumatomyrmex


Semut mendibula Amerika Tropis ditemui dengan unsur-unsur yang sangat sukar ditemui serta membuatkan pengkaji semut ini bingung dan pada tahun 1990 pengkaji Brasil memecahkan teka teki perihal semut ini

Keajaiban dan fakta menarik tentang semut :

1. Semut mempunyai 500,000 sel saraf yang termuat dalam 2 ke 3 milimeter tubuh mereka

2. Semut berkomunikasi dengan isyarat kimia, iaitu semiokemikal zat kimia bagi tujuan menetapkan komunikasi.
3. Semut Bulldog adalah semut paling berbahaya yang ditemui di Australia yang mampu membunuh manusia.
4. Haiwan yang paling banyak dimuka bumi adalah semut, dimana nisbahnya satu juta bagi setiap satu manusia. 
5. Semut boleh mengangkat beban yang beratnya 50 ganda dari berat badan sendiri.
6. Semut pekerja hidup selama 7-10 tahun sahaja.
7. Ratu semut menjilat telurnya untuk mengaktifkan telur. 
8. Semut tidur selama 7 jam sehari.
9. Semut mempunyai dua perut, satu untuk menyimpan makanan bagi diri sendiri dan satu lagi menyimpan makanan untuk semut yang lain.

P/s : Didalam Al-Quran juga ada kisah mengenai semut iaitu di surah An-Naml







65 comments:

faizfakhirin said...

aku suka semut bulldog tu...

yusuflaili(Goku) said...

salam;
aku suka lihap cara semut bekerja.

Aien Not Alien said...

semut honeypot tu...kalau terlanggar batu tajam meletup tak? huhu.. nampak terik sangat dah tempat simpan madu tu...

Miss. Tina said...

Tak sangka semut pon tidur 7 jam lebih kurang macam manusia. Tapi semut ada dua perut menarik....kalau manusia sure dah dapat penyakit obesiti kihkihkih...

Cik Azizah said...

geli tgk semut! rasa nak pijak2 jer..hahaa

najihah sahami said...

geram je nak spray semut. haha

shida'R said...

semut hitam mmg rasa nk spray jer..tp2 bau dia blh tahan kn aida..

CekbOlat-bOlat said...

eee.. comeyy,mcm nk picit2 lah perot die.. hehe..

tpi semut Malaysia? ramping woooo

Cik tikah said...

geli kalau tengok semut berkerumun banyak2!!

O CIKTEDDY said...

smuanya mnakutkan..ngee~

TiraPengemis said...

mereka sgt comey cm saya...eh2...cm aida :P

HAW said...

kat rumah Haw pun banyak semut.. mcm2 jenis.. tak tergerak hati nak bunuh.. tp bila dah banyak mmg merimaskan.. dlm banyak2 tu hanya satu je jenis menggigit yg suka dok kat tuala mandi yg lembab.. bayangkan bila dia menggigit badan.. adoi! gatal2 d buatnya

Azhafizah[フィザ] said...

pelik pelik nama semut ni.unik!

Lea Isnawi said...

comel2 je semut ni

♥ Cik Zack's ♥ said...

semut ini smua sgt comel. tp klo kne gigit, mmg merane lah kan. huhu

Syamira Yahya said...

suka la tngok semut honeypot, myrmecocystus tu. . cantik. .hee

PotiaCasaDelarossa said...

bagus info ni.. i like...

aisya said...

tertarik dgn yg 2nd tu.. alat pengesan genome sequencing?

xila riston said...

xnak semut! nak katak! huuu

Ayie Abas said...

aida..ayie rasa jenis semut yg ke-5. Cecropia tu ada di malaysia...masa kecil ayie ada nampak semut bermuncung mcm tu.

PotiaCasaDelarossa said...

kagum dgn Aida Omar... perkongsian yg menarik... potia pon ada gak info pasal semua kat INFO MINDA

~SaL IjOu~ said...

dpt pikul beban melebihi berat sendiri tu mengagumkan, kan~ =)

cik Kartun said...

comel gak semut nie kn :D

misyamissyou said...

rase nak makan je gule madu yg semut honeypot myrmecocystus tu..contohi semut yg rajin bekerja! :D

♪ cik katak ♪ said...

ishhhh semutt

tetibe nk jadik cik semut...
kiut gak eh

ChaCha said...

x ske smeut yang ade bau tu....

naiemah_ramli said...

mcm2 rupa semut ni..baru tau..=__=""
tgk semut ni pon dh mcm pmbunuh bersiri je..tkt lak tgk..

ZORA said...

mcm2.tapi baru sikit...bnyak ag an jenis2 dy...

fyna said...

kagum dengan semut2 nih..

C i k P i p i T e m b a m said...

podomyra ? nama aku pon ade. HAHA... femess :p

Mishter Izwän said...

rare giler semut2 tuh, pape pun good info pada mereka yg tak tahu pasal semut . . . like me


feel free to visit me at speechless009.blogspot.com

shameel Iskandar said...

Subhanallah.
Semua ini adalah bukti kekuasaan Allah .

sabry oppa said...

singgah sini n bace entry....
nice ") nice ") like :) like :)

http://sabryoppa.blogspot.com/ (blog personal)
http://shaberry92.blogspot.com/ (blog kpop)

singgah, komen n follow lah blog sabry oppa kalau sudi...

nice to meet you...^_^

Aida Omar said...

@faizfakhirin semut bulldog tu kamu suka? waaa!! sekali kena gigit? apa pun tak boleh :P

Aida Omar said...

@yusuflaili(Goku) semut sangat rajin bekerja..mereka bekerjasama :)

Aida Omar said...

@Aien Not Alien haha..lawak tol hang nie komen. Aida tak pernah try lagi tanya dia la.. haha

Aida Omar said...

@Miss. Tina tula semut tido lama jugak..macam manusia kan sis.

Aida Omar said...

@Cik Azizah ganas nye jijah nie..haha

Aida Omar said...

@najihah sahami nie lagi sorang serupa macam jijah..kah3

Aida Omar said...

@shida'R eh tahu tak pe..bau dia busuk gile kot..lagi2 dia suka menginap bawah tikar.

Aida Omar said...

@CekbOlat-bOlat hahaha..bolat zalim :P semut malaysia tak cukup makan, tak sempat nak makan dah kena picit, spray. kahkah

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY haha..amek semuanya menakutkan ea

Aida Omar said...

@TiraPengemis aida comey macam semut rupanya. haha

Aida Omar said...

@HAW betul2..kadang2 tak de niat nak bunuh, tapi bila dia bawak angkatan ramai2 tu payah sikit.. semut merah tu la suka buat sarang dekat towel. sakit oo..gatal2

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] hehe..nama pun ala2 queen.

Aida Omar said...

@Lea Isnawi kan? tapi ada yg mengerunkan :)

Aida Omar said...

@♥ Cik Zack's ♥ huhu..tau tak pe..ada yg alah dengan gigitan semut.

Aida Omar said...

@Syamira Yahya cantikkan dengan warna dia.. ^^

Aida Omar said...

@aisya boleh mengesan DNA ok. haha.. menarik dan unik

Aida Omar said...

@xila riston katak next ok..haha..sabar2. katak atas naik vespa tu ada..try kejar :P

Aida Omar said...

@Ayie Abas ea ke ayie? aida tak pernah lagi nampak nie semua.. tapi kalau dalam hutan tebal tak tahu la kan.

Aida Omar said...

@PotiaCasaDelarossa ea ke potia? nanti bagi link eh? nak baca jugak

Aida Omar said...

@~SaL IjOu~ kan? menakjubkan.. kuasa Allah :)

Aida Omar said...

@cik Kartun ^^ comey macam cik kartun :P

Aida Omar said...

@misyamissyou haha..penat je semut tu cari madu utk diri sendiri dan kawan2 misya dah amek dulu :P betul tu depa rajin bekerja.

Aida Omar said...

@♪ cik katak ♪ jangan nak berangan katak boleh jadi semut :P haha

Aida Omar said...

@ChaCha semut mayat..euwww

Aida Omar said...

@naiemah_ramli haha..pembunuh bersiri tu tak tahan.. tgk muncung dia gerun kan?

Aida Omar said...

@ZORA a'ah zora kalau masa aida google tu mmg banyak sangat jenis2 dia..

Aida Omar said...

@fyna kagum dengan semangat dia bekerja :)

Aida Omar said...

@C i k P i p i T e m b a m haha..terselit jugak myra tu eh

Aida Omar said...

@Mishter Izwän :) yup termasuk la tuan blog nie sendiri

Aida Omar said...

@shameel Iskandar setuju dengan shameel.. ciptaan Allah :)

Aida Omar said...

@sabry oppa terima kasih sabry sudi singgah..nanti aida terjah sana :)

jahajahatable said...

ape semut merah gambar no. 2 tu tgh buat??? macam....er

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar