Fenomena Awan Pelangi Yang Jarang Ditemui


Semalam masa Aida bersantai dekat luar rumah layan anak buah main badminton, automatik aida terpandang satu awan nie, yang menariknya awan ini mengeluarkan warna ala-ala warna pelangi. SubhanaAllah sangat-sangat menakjubkan. Teruja sebab pertama kali melihatnya.

Gambar cap kamera digital

Nampak tak awan yang celah tu ada warna ungu, hijau, biru sikit.. asalnya warna nie pekat tapi pasal lambat capture dia jadi cair macam tu. Hal ini dinamakan sebagai Fenomena Awan Pelangi atau nama orang putihnya Fire Rainbow cloud

Jadi Aida try google untuk dapatkan sedikit maklumat tentang fenomena ini yang dikatakan jarang ditemui, lingkaran ini sebenarnya bukanlah pelangi dan tiada kaitan dengan api. Yang berlaku sebenarnya adalah dari kesan awan jenis cumulus menguap dan mendorong lapisan-lapisan udara lembap diatasnya berkumpul dan membentuk topi awan dan titik air (wap air) didalamnya menghasilkan warna-warna ini.


sebelum jadi cair macam gambar Aida ambil tu, warnanya seakan-akan gambar yang atas nie yang aida cedok dari blog orang lain. hehe. memang sebijik macam tu. 

P/s : Bertuah lagi sekali dapat tengok kejadian Allah.. hari tu dapat tengok Fenomena Halo Moon :) Alhamdulillah..
kredit :
info & picture : taotauajer.blogspot.com


94 comments:

Shakira Pathi said...

Subhanallah, indahnya ciptaan Allah :)

Emas Putih said...

subhanallah

Harith Iskandar said...

kat mana ni kat mana ni...cantiknyaaa

Leeza dayasari [santai leeza] said...

indah sungguh.... dan semestinya kita bersyukur di atas segala keindahan.

Haruno Hana 하나 said...

subhanallah :) cantik sangat.. harap Hana pun dapat tengok juga fenomena macam ni

Ibu Lala said...

Subhanallah. Cantiknya

AyueJean AJ said...

Subhanalllah..
Cantiknya..
AJ tak penah nampak lagi...

Wanie Zunidan said...

SubhanaAllah . Indah sungguh ciptaan Allah . Harap dapat tengok pelangi macam nie ^^

syahirah said...

SubhanaAllah.. cantiknya.. da lama xtgk plangi

♥ Nana BamBam ♥ said...

MasyaAllah, indahnye ciptaanNya :)

azizah :) said...

Subhanallah..cantik! tak pernah nampak lagi..

kopi pasta said...

bentuk pelangi tu mcm disc... kalau iffah betoffah tgk ni, mesti dia teruja... *dia ske pelangi*

hana hadi said...

waah,, sangat cantik. hana xpernah tengok real lagi

adzairdawati makdara said...

indahnya ciptaan Ilahi

my notes said...

assalamualaikum ... bila kita menghayati keindahan ciptaan Allah , kita rasa terpana ...

Hamba Allah said...

Subhanallah... untung Aida... malam tadi sy dapat tgk bulan sakit

syahirooAhmad said...

cantiknya.. rezeki aida dpt melihatnya..

Nadia Elena said...

wow cantiknya!!!
belum pernah nampak, untunglah aida, siap boleh amik gambar lagi...

Khairul Zamri said...

Gambar first tu sy penah jmpe, mungkin mase tu lah org amek gmbrnya haha

Sally Samsaiman said...

cantik jer :)

Aku Penghibur said...

subhanaALLAH cantiknye

Ayie Abas said...

salam aida :)

Subhanallah...
Allahu Akhbar...

aida beruntung dpt melihat fenomena langit 'Fire Rainbow cloud' tu...

ayie rasa x pernah tgok lagi langit mcm tu...nasib baik aida kongsi kat blog dapat jugak ayie tgok langit berwarna pelangi mcm tu...:)

Cik Mun said...

Subhanallah..kuasa Allah

shuhaida saad said...

subhanallah.. cantiknya ciptaan Allah..

FarhanahAdzlan said...

subhanallah ciptaan Allah tiada yg mustahil dan tiada cacat celanya :)

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

subhannalah, tak pernah tgok. pernah tgo yg ring tu je

NIA SI DRUMSTICK said...

subhanallah..nia xpenah jmpa lg ni..cantikknnye...

Shida Radzuan said...

menarik aida ^_^ cantik jer..

Hamba Allah said...

Aida selalu bertuah dapat lihat semua ni...

LaLa mhdnor said...

lala penah tgk awan yg kuar cahaya macam rainbow tu, tapi dah lama hehe

Kesuma Angsana said...

menarik sungguh !.. salam singgah balas & done follow sini juga ye 2556

boni kacak said...

pertama kali dengar tentang awan pelangi ni..wah.. cantik sungguh ciptaan Allah,..

Mime MF said...

Subhanallah...mmg cantik..tak pernah tgk lg fenomena ni..:D

puteri kasih said...

memang sangat cantik...bertuah aida dapat melihatnya :)

baby comel said...

subhanallah, cantik sgt. warna putih pun dh cukup cantik dan sgt memikat hati..

thomas said...

Indah sungguh alam ni.

Kathy Rbain said...

cantiknye...Maha Besar Allah..

aswadz said...

awan menguap tu mcm mana ye. manusia menguap tu tau la. hehehe...

deno said...

ya allah... cantiknya!!!!

Kina said...

subhanallah cantiknya, betuahnya dpt tgk,...=)

Puan Kutu said...

bertuah..tak semua org dpt.terasa begitu agungnya kuasa Allah..:)

QA's ~ mamapapa said...

subhanallah..cantik dan mgkagumkn :)

QasehnyaRania said...

ALLAH MAHA BESAR..canyik sangat..
bertuahnya aida dapat tgk

Remy hazza said...

ia berlaku tanpa kita sedar.... kalau dapat tgk tu... aida antara yg bertuah......

Hatimi Tahirruddin said...

bertuah aida... :)

Diari Si Froggie said...

@Shakira Pathi sangat indah Shakira :)

Diari Si Froggie said...

@Emas Putih hanya itu saja ayat yang sesuai untuk keadaan ini kan uzu :)

Diari Si Froggie said...

@Harith Iskandar kat Malaysia.. haha. nie aida ambik dekat gombak depan rumah :P

Diari Si Froggie said...

@Leeza dayasari [santai leeza] sangat indah leeza.. betul tu wajib bersyukur :)

Diari Si Froggie said...

@Haruno Hana 하나 sangat cantik hana, terpaku aida melihatnya. hehe.. InsyaAllah ada rezeki nanti Hana pun dapat lihat keindahan Allah ini :)

Diari Si Froggie said...

@Ibu Lala sangat cantik Ibu Lala :)

Diari Si Froggie said...

@AyueJean AJ sangat cantik AJ.. mana nak tahu akan datang rezeki AJ pulak nampak. hehe :)

Diari Si Froggie said...

@Wanie Zunidan sangat indah dear.. InsyaAllah ada rezeki Wanie pun dapat lihat keindahan Allah ini :)

Diari Si Froggie said...

@syahirah memang cantik syahirah.. aida pun lama dah tak tengok pelangi.. pelangi jarang muncul sekarang nie. hehe.

Diari Si Froggie said...

@♥ Nana BamBam ♥ sangat indah nana.. teruja aida. hehe. :)

Diari Si Froggie said...

@azizah :) aida pun baru first time tengok jijah.. hehe. rezeki barangkali. :)

Diari Si Froggie said...

@kopi pasta a'ah kaler dia pun seakan2 disc.. haha. yela akak pelangi sorang tu konpem suka. :P

Diari Si Froggie said...

@hana hadi memang betul2 cantik Hana.. tak pe InsyaAllah lepas nie rezeki Hana pulak dapat tengok :)

Diari Si Froggie said...

@adzairdawati makdara betul tu mak dara sangat indah.. :)

Diari Si Froggie said...

@my notes wasalam.. betul tu my notes.. kita pun akan rasa kerdil diri nie disisi Allah. T_T

Diari Si Froggie said...

@Hamba Allah sangat beruntung rasanya potia.. bulan sakit tu yang kaler oren tu je kan? lama jugak aida tak tgk bulan sakit.. tu pun sangat2 indah kan? :)

Diari Si Froggie said...

@syahirooAhmad memang cantik abam syahiroo.. teruja dibuatnya.. itu lah mungkin rezeki aida barangkali. :) Alhamdulillah..

Diari Si Froggie said...

@Nadia Elena sangat2 cantik Nadia.. :) aida pun first time nampak nie. hehe.. cepat2 berdesup ambil gambar. hehe. ntah lusa tulat kot2 tak muncul lagi kan.. hehe.

Diari Si Froggie said...

@Khairul Zamri yeke nie? haha.. kemungkinan besar tu. :P

Diari Si Froggie said...

@Sally Samsaiman memang cantik Sally :)

Diari Si Froggie said...

@Aku Penghibur cantik sangat2 acik.. hehe. tak terkata cantiknya tu. :)

Diari Si Froggie said...

@Ayie Abas wasalam ayie.. sangat beruntung ayie.. teruja aida dibuatnya. InsyaAllah satu hari nanti mana nak tahu rezeki ayie pulak tengok :)

Diari Si Froggie said...

@Cik Mun Maha suci Allah :)

Diari Si Froggie said...

@shuhaida saad sangat cantik dear :)

Diari Si Froggie said...

@FarhanahAdzlan benar tu Farhana.. tiada cacat cela.. semua indah ciptaannya :)

Diari Si Froggie said...

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ aida pun baru dapat tgk kak dysha.. oh yang bulan tu eh? :)

Diari Si Froggie said...

@NIA SI DRUMSTICK aida pun baru pertama kali tengok.. memang cantik nia. melompat2 rasa. hehe. :)

Diari Si Froggie said...

@Shida Radzuan itu lah shida.. menarik tertarik gitu.. kuasa Allah :)

Diari Si Froggie said...

@Hamba Allah Alhamdulillah lah potia.. rezeki murah untuk tengok kejadian Allah :)

Diari Si Froggie said...

@LaLa mhdnor oh lala pun pernah tengok jugak lah nie.. cantik kan?

Diari Si Froggie said...

@Kesuma Angsana sangat menarik Kesuma :) terimas sudi singgah dan follow blog aida :)

Diari Si Froggie said...

@boni kacak aida pun boni.. memang cantik. :)

Diari Si Froggie said...

@Mime MF fenomena yang jarang berlaku nie Mime.. atau pun kita je yang tak perasan kadang2. haha.. tapi memang cantik.. :)

Diari Si Froggie said...

@puteri kasih sangat bertuah puteri.. :) teruja gitu.. hehe.

Diari Si Froggie said...

@baby comel setuju dengan baby comel.. yang biru putih pun sangat menenangkan dan mempersonakan.. SubhanaAllah..

Diari Si Froggie said...

@thomas setuju dengan thomas.. alam sangat indah banyak benda yang ajaib berlaku :)

Diari Si Froggie said...

@Kathy Rbain sangat cantik kak. :)

Diari Si Froggie said...

@aswadz kaka.. sabar jela. cuba menguap sat? ha cam tu lah awam menguap. :P

Diari Si Froggie said...

@deno :) cantik sangat2 deno..

Diari Si Froggie said...

@Kina tahu tak pe kina.. bertuah gila lah.. Alhamdulillah. :)

Diari Si Froggie said...

@Puan Kutu betul tu puan kutu.. bertuah sangat2. Ciptaan Allah :)

Diari Si Froggie said...

@QA's ~ mamapapa dan terpesona.. hehe. :)

Diari Si Froggie said...

@QasehnyaRania Allah Maha Besar.. Alhamdulillah kak jadi yang bertuah. hehe :)

Diari Si Froggie said...

@Remy hazza setuju dengan remy.. berlaku tanpa sedar dan terlihat pun tanpa sedar.. Alhamdulillah jadi yang bertuah :)

Diari Si Froggie said...

@Hatimi Tahirruddin sangat bertuah sis :)

caliph shuriken said...

nice sharing.. jarang2 dapat tgk fenomena cmni ^^

MawardiYunus said...

subhanallah... memang cantik

Diari Si Froggie said...

@caliph shuriken tq caliph.. aida pun first time tengok. hehe.

Diari Si Froggie said...

@MawardiYunus Kejadian dan ciptaan Allah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar