Tutorial Button Like Fanpage Facebook


Semalam kemain janji nak join satu lagi GA kunun nak up entry GA tu malam semalam last-last sampai kesudah tak up :P hujung minggu lah katakan banyak projek nak kena buat, hiks. Maaf pada adik Hanim yang tag Aida join GA tu tapi Aida tak dapat nak join. Maaf..maaf. Mohon jangan kecil hati lain kali sudi-sudi tag lagi ea. :) 

Berkenaan Aida nak buat GA tu, mungkin dalam masa terdekat jugak lah dan mungkin bukan GA tapi Contest, sekarang tengah memikirkan hadiah dan berbincang. InsyaAllah kalau ada rezeki nanti Aida up entry pasal nie. 

Malam nie aida nak penuhi permintaan Hana Hadi, dia tanya macam mana cara nak buat Button Like Fanpage Facebook. Mari Aida tunjukkan caranya. 


Korang click link dibawah nie dan ikut step gambar yang aida tunjukkan


1. Isi bahagian Facebook Page URL dengan URL fanpage korang


Click Entry Penuh Click Sini untuk sambungan tutorial ini



*cara dapatkan URL Fanpage tengok kotak atas yang aida petakkan warna merah tu


2. Lepas korang dah isi URL Fanpage automatik akan keluar satu contoh like fanpage korang dekat belah kanan. 


3. Kalau rasa saiz dan warnanya pun macam tak berapa nak kenan dihati korang boleh ubah sendiri dekat bahagian Width, Height, Color Scheme, Border Color korang godek lah sendiri eh? :) 

4. Dah selesai dan puas hati korang click Get Code dekat bawak sekali tu


Pastikan korang ambil code IFRAME tau


korang copy code tu semua dan pastekan dalam HTML/JavaScript

Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript
  
Save dan siap :)

*kalau Fanpage tu tak center korang just tambah <center> diawal code dan dihujung code.

Hope dapat membantu :) 

P/s : Lama dah tak buat tutorial.. ^^ kalau nak request tuto apa-apa boleh contact Aida dekat Fanpage Diari Si Froggie dekat Twitter pun boleh :)



54 comments:

sabella mohamad said...

bella pun ingat nak buat jugak button like ni . thanks buat tuto ni ye kak ^^

Nurul Farahizzati said...

zizie buat dy jadi kecik je.. senang skit.. :)

Ayie Abas said...

salam syg aida :)

manja nyer hana kan...mintak aida buatkan tuto...keke :P

entry yg siap bergambar lagi...ayie leh bayangkan masa yg aida ambil nak siapkan entry nih...

NARDtheNERD said...

nanti nak tukar fb fanpage macam ni plak lah.. :)

fadh leyanie said...

xbuat pn button like,pg pn xde :D

Kathy Rbain said...

akak pun buat juga aida..tq..

Faridzuan said...

Hari tu saya buat button like fanpage blog saya, jelik sungguh desain yang saya ukur, tak reti saya nak tukar saiz supaya kemas dan cantik. Nampak berserabut! Hehehe.

Cik Pena said...

^^

Mime MF said...

rajin bt tutorial..takpe2 nt2 boleh refer tutorial ni..heee :))

Mar Haini Abdul Rahim said...

wahh betul ke neh leh request tuto ? hehe nnt balik uma nak pikir :D

shasha yacob said...

dah buat benda nih. jangan malu malu singgah dekat page saya. banyak barang yang dijual. hihi

hana hadi said...

@Ayie Abas
aip2.. patut terbatuk2 hana. haha

hana hadi said...

weeee... terima kasih aida.. nak try ni. xsabar2 haha

Ibnuismaini Ismail said...

Terasa nak buat gak la kotak like cenggini. Tatau apa rupa kat blog kite nanti. huhuhu~

Hatimi Tahirruddin said...

tutorial yg bermanfaat...baru harini perasan ada kod iframe tu...

BUNDA a.k.a KN said...

ASSALAM, bunda memang taktau semua ni...

Cik Yaya said...

salam..

hehe yaya pun xtau semua ni..bnyk norr step ni..huuu
apepun thanks share..^_^

Noor Mala Shahar said...

Thanks for ur info dear..

adzairdawati makdara said...

nice entryyy..

btw tahniah kerana telah memenangi salah satu hadiah di Malaysia's Next Top Lucky Blogger!!!! ;)

azizah :) said...

bagus tutor ni aida...

Shida Radzuan said...

nice tutor :)

Kesuma Angsana said...

gd one tq share yer

baby comel said...

nice tutor. hehehe, tp kita xde pun fb ni. kekeke

nea lopah said...

nnti akak try bt ek?? hehe

Nur hanim said...

Eh tak apa lah kak aida hehe :)

QA's ~ mamapapa said...

owh..bagus2 boleh cuba nti ni :)

Diari Si Froggie said...

@sabella mohamad Sama2 Sabella.. ha try lah buat kot2 menepati citarasa sabella. hehe. :)

Diari Si Froggie said...

@Nurul Farahizzati kecik pun ok jugak Nurul Farahizzati.. senang dan jimat ruang kan? hehe. :)

Diari Si Froggie said...

@Ayie Abas salam syg ayie :) hehe.. hana memang manja dah lah comel geram rasa. :) ayie siap bayangkan eh? saja letak image boleh memudahkan depa nak buat. :)

Diari Si Froggie said...

@NARDtheNERD hehe.. boleh je Nard try2. Hope membantu lah. :)

Diari Si Froggie said...

@fadh leyanie haha.. dia ada badge fb original je.. lagi best lah :P

Diari Si Froggie said...

@Kathy Rbain ye kak? akak buat sendiri eh? welcome kak. :)

Diari Si Froggie said...

@Faridzuan alala.. sian dia eh. memang pun dia kena fokus sikit, agak rumit bab2 code nak bagi center dan ngam2 tu. Hehe :)

Diari Si Froggie said...

@Cik Pena :P cik pena tak tahu nak komen ape le tu. haha

Diari Si Froggie said...

@Mime MF Saja bosan2 dok penuhi permintaan si Hana jugak tu. hehe. kalau ikutkan pemalas :P haha. Boleh2.. sila2 hope membantu :)

Diari Si Froggie said...

@Mar Haini Abdul Rahim hehe.. boleh dear. sila2 contact aida dekat fanpage or twitter :)

Diari Si Froggie said...

@shasha yacob shasha dah buat ea.. hehe. ok nanti aida terjah page shasha :)

Diari Si Froggie said...

@hana hadi haha.. siap terbatuk2 lagi hana ha. :P

Diari Si Froggie said...

@hana hadi sama2 hana :) ha try2. hehe.

Diari Si Froggie said...

@Ibnuismaini Ismail nanti rupa dia makin lawa. hehe.. nanti aida terjah blog ibnu :)

Diari Si Froggie said...

@Hatimi Tahirruddin hehe.. baru perasan eh sis. Terimas sis :)

Diari Si Froggie said...

@BUNDA a.k.a KN salam.. dulu pun aida tak berapa tahu bunda.. sama macam bunda, tapi aida godek2 sikit boleh lah bantu org lain pulak. hehe. :)

Diari Si Froggie said...

@Cik Yaya wasalam.. hehe. aida dulu pun tak tahu jugak yaya, godek2 last2 dapat. hehe.. memang banyak step dia tapi tak serabut sangat lah.. hehe. ok yaya. welcome :)

Diari Si Froggie said...

@Noor Mala Shahar welcome sis :)

Diari Si Froggie said...

@adzairdawati makdara terimas mak dara.. Teruja dapat hadiah pertama. hehe. Hadiah pun dah selamat sampai hari nie. :)

Diari Si Froggie said...

@azizah :) ea ke jijah? boleh lah membantu sikit2.. hehe.. terimas jijah.

Diari Si Froggie said...

@Shida Radzuan terimas shida :)

Diari Si Froggie said...

@Kesuma Angsana welcome Kesuma Angsana :)

Diari Si Froggie said...

@baby comel terimas baby comel.. ala baby comel buat lah page satu :P

Diari Si Froggie said...

@nea lopah nea lopah?? haha.. boleh kak sila2. :)

Diari Si Froggie said...

@Nur hanim kecewa jugak kak tak dapat penuhi tag hanim.. hehe. maaf tau :)

Diari Si Froggie said...

@QA's ~ mamapapa sila2 sis QA'S :)

Qil_H0shi said...

akhirnyer tutorial awk jgk yg paling mudah..tq so much..jemput la like page sy..mcm2 jenis pakaian ade jua l :)

Diari Si Froggie said...

@Qil_H0shi Alhamdulillah.. lega aida dengar :) welcome dear.. bereh nanti aida terjah.. sory baru la nie dapat balas komen awak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar