RIP Lilo Si Tupai Yang Jinak


9 November 2012 bangun pagi nie rasa sangat bersemangat, semangat dan bersyukur Allah masih kurniakan satu nikmat besar buat aida, iaitu Nyawa. Seperti pagi-pagi yang lepas sebelum memulakan kerja aida akan habiskan masa bersama dua binatang peliharaan tersayang nie tupai dan kucing. 

Pagi nie lepas bagi makan dekat putih kucing kesayangan aida, aida perasan tupai aida Lilo tak melompat macam hari-hari biasa dia buat, selalu pagi-pagi pantang lalu depan sangkar dia, dia mesti melompat mintak makan. Pagi nie dia diam je. Tak terlintas pulak dalam hati, dia diam tu dia dah mati ingat tak bangun lagi.

Lilo dengan buah rambutannya

Lilo nie abah aida yang jumpa masa pecahkan tiang depan rumah, elok je dia dua beradik duduk dalam tiang tu time tu dia dengan adik dia (Ciki) kecik lagi. Kami pun bela lah dia sampai dia boleh pegang makanan sendiri selama nie dia makan minum bersuap. Mula-mula dulu dia memang takut dengan kita asal pegang je dia nak melompat nak gigit. 

Gambar Lilo masa dia tengah ganas terpaksa pakai sarung tangan berlubang tu :P

Lilo dengan adik dia Ciki sebenarnya pernah terlepas masa kami bela tu, lepas 3 hari mereka hilang Lilo balik semula, kami jumpa dia bawah sinki rumah yang Ciki pulak dah jumpa kawan baru. Balik sekali je, tu pun jenguk Lilo lepas tu tak nampak dah. Aida pun silap semalam tak jenguk pun dia, bagi makan terus tinggalkan dia.. bersalah rasa. 

Ciki & Lilo

Akhirnya Lilo pergi jugak sedih bukan kepalang hari nie, dah lah Lilo baru nak jinak-jinak kalau bagi makan dia mesti jilat tangan aida. Time nak cuci kandang dia, dia pun join kejar-kejar tangan kita. Kenangan.. kenangan..


Cik putih jugak yang selalu setia dengan aida.. haha. Dia nie langsung tak pernah kacau Lilo siap tidur tepi kandang Lilo lagi lepas tu marah bila kucing lain ganggu Lilo. Lilo tetap dalam ingatan. :(

p/s : Ingat korang je ada bela tupai jenis Sugar Glider aida pun ada tau, tupai aida dari jenis Sugar Daddy :P

49 comments:

paripariputih said...

:( ..... paling x sedih bila binatang kesayang pergi buat selama2nya.... T___T

Lady said...

coemlnye comelnye nak sekor.

Ayie Abas said...

alaa...sayang nyer aida...lilo tu dah ilang...kan senang nak bela tupai mcm tu..

ayut said...

hahaha..dr jenis sugar daddy ea...adehh.tp tu la kan..sedih ttp sedih klu kite pnh bela dia..takpe..dunia luar tu mmg dunia dia...harap dia bahagia la nnt jmpe kawan2x :)

leakedknowledge said...

sugar daddy? kahkahkah =.='
tapi tapi knp harus pkai glove tu? cuak kne gigit? hihi em em, katak xdak bela ka? kn katak tu cumel :)

Emas Putih said...

suger glider? Uzu minat suger glider :)

deno said...

olo... cutenyee.... :)

boni kacak said...

wah..jinaknya dia.. siap boleh jilat2 jari lagi..dulu saya pernah dapat tangkap tau sekor..tapi garang yang amat. tak berani nak pegang..

melissa lissalalissa said...

comel nyaa lilo., huhu

ouh yaa,. here's for you.. =)

http://lissa-lissalalissa.blogspot.com/2012/11/special-blog-review-2.html

Mummy Adriana said...

erk pesal lilo dah macam tikus yek..mybe sbb comel sgt :) adriana memang obses la dengan kucing!

♥ Nana BamBam ♥ said...

tak sangka eekk..die pergi juaa....
hum xpe la aidaa...janji putih setia ngan aida yea :)


p/s : sugar daddy? gulp..haha

MarliaMarble said...

Comelnya..! =D

cik mun said...

yg hidup pasti akan mati..tadi pun burung mun baru mati..

azstory said...

first time tgk org bela tupai, coz ingat tupai jenis ni susah nak dijinakkan..

comey nye...

azizah :) said...

comeynya liloo..

zila manaf said...

alooooo xsempat kenai2 lagi die hehe tapelah eh RIP....

Mk Syahir said...

huhuhu sedihnya baca..takpe tempat depa dah kompem Syurga :)

tirahzairi said...

eee....tkt la nk pgng...

caliph shuriken said...

mmg laa sedih kn.. pet klau tinggal sekor mudah jatuh sakit sbb murung...

KorN said...

Ahh.. entry sedih... nak pi beli tisu sat... sob sob....
(x suka sugar glider, suka sugar mami ja.. ahahahha)

Aida Omar said...

@paripariputih macam hamster mama mati dulu kan.. sedihnya T_T

Aida Omar said...

@Lady mohon tangkap sendiri.. haha. dah mati lah lady tak sempat nak pos :P

Aida Omar said...

@Ayie Abas lilo dah mati ayie, yang hilang tu ciki.. tula tak ada rezeki nak bela agaknya.. :(

Aida Omar said...

@ayut spesis baru :P yup betul2.. dunia depa, depa lebih faham :)

Aida Omar said...

@leakedknowledge kemain ang gelak eh.. haha.. erkk itu bukan cuak cuma gabra je sikit :P katak xde yang gua jumpa comel kat rumah.. semua mengerutu tak ada feel nak bela :P

Aida Omar said...

@Emas Putih uzu ada bela ke?

Aida Omar said...

@deno cute macam deno.. hehe :)

Aida Omar said...

@boni kacak yup boni kalau kita selalu habiskan masa dengan dia, dia memang jinak tu yang siap jilat2 jari tu.. memang spesis garang kot depa nie suka menggigit..

Aida Omar said...

@melissa lissalalissa hehe.. comel dah mati :( yeah! terjah kesana..

Aida Omar said...

@Mummy Adriana muncung dia macam tikus kan mummy.. hehe. oh mummy suka kucing eh.. hehe

Aida Omar said...

@♥ Nana BamBam ♥ tu lah tak sangka betul.. putih memang setia dan panjang umur :) uih tertelan air liur ha. haha

Aida Omar said...

@MarliaMarble sangat comel :)

Aida Omar said...

@cik mun betul2.. burung ape tu mun? mesti mun sedih jugak kan..

Aida Omar said...

@azstory mula2 memang susah az.. tapi lama2 dia ok jinak dah dengan kita.. aida pun first time bela. haha.. :P

Aida Omar said...

@azizah :) yup jijah sangat comel :)

Aida Omar said...

@zila manaf tula tak sempat nak kenal lelebih.. sobs..sobs.. :P

Aida Omar said...

@Mk Syahir betul tu syahir konpem2 dah.. moga dia tenang disana :(

Aida Omar said...

@tirahzairi bagi hadiah kat tirah nanti.. haha

Aida Omar said...

@caliph shuriken betul2.. nampak je dia aktif tapi hakikatnya dia murung.. eh betul ke. hehe

Aida Omar said...

@KorN alolo.. nyampah. haha.. oh kita memang serupa sorang suka sugar daddy sorang lagi suka sugar mami. hish3

lynn kamarul said...

comel sangat... tp akak tak berani kot nak pegang

FairuzAqilah said...

hehe.. "sugar daddy".. lawak lah..
hmm, ksian kan lilo tuh.. comel! :)

shidaR said...

wahhh..sejak bila ade aida?? huhuhu..

Aida Omar said...

@lynn kamarul aida pun memula dulu tak berani nak pegang.. tapi lama2 berani pulak. hehe..

Aida Omar said...

@FairuzAqilah hehe.. saja selitkan humor tu kasi org ceria semula :) tu la sangat kesian dan sedih. huwaaa!!! haha

Aida Omar said...

@shidaR baru lagi shida awal bulan 10 kot.. hehe

Aeka Atiqa TaLib said...

huhu.. sgt sedey.. baru2 neh pon tupai sy pon dah mati... seyes sedeyy.. spesis same dgn awk.. tp muncung nye tirus lagi.. nama nye CHEKI.. jinak... Mknn kegemaran dye matuku,timun n ayam goreng... ryndu Cheki... dri kecik hgg besar.. dtg nye x diundang sebenarnya jumpa depan umah tunang sy..

Aida Omar said...

@Aeka Atiqa TaLib ea ke.. wah sedihnya kan? kenapa dia mati dear? aida biasa bagi dia makan buah je.. T_T Cheki dan Lilo RIP..

ZARA ABU BAKAR said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar