TUTORIAL : TUKAR BACKGROUND BLOG (TEMPLATE DENIM)


Background blog tahukan apa dia? Tak tahu? 

Baiklah ada typo dalam gambar nie harap korang buat-buat tak nampak ok

untuk tukar background menjadi warna sahaja TANPA CORAK macam Aida punya tu korang boleh ambil code warna dekat sini HTML COLOR CODES, dah pilih warna apa yang sesuai dan korang copy je code tu.

Kemudian korang pergi ke 

Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates > tekan Ctrl+F 

korang cari code ini 
body {
(copy code diatas nie dan pastekan ke ruangan Ctrl+F tadi)

dah jumpa korang pastekan je code warna tadi dekat sebelah code ini

background : 

contoh bergambar


Dah siap paste cuba korang preview dulu dah puas hati boleh terus Save Template

Untuk Background BERCORAK pulak 


sama macam step diatas tadi cuma code dia lain sikit 

korang kena letak code ini
 background:url(LETAK URL BACKGROUNG KORANG);
background-attachment:fixed;

contoh bergambar


Dah siap macam biasa Preview dah puas hati baru Save Template

Mana nak cari background bercorak? boleh tengok kat sini dan sini


35 comments:

Arra Ahmad said...

menarik tapi dh tak tukar kot..:)

Azhafizah[フィザ] said...

Best leh tukar tukar kan..Good Tuto kak Aida.^_^

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

good tuto..baru tau mcm mana nak buat..=)

C i k P i p i T e m b a m said...

wahh froggie buat tuto baru. hikss.. kita guna template lain dah.

Kazen said...

patutlaa blog nie lawa...ade tutorial upenye...all the best of luck :)

cik.blogger. sengal said...

eheheh....tq2 share

MaYa MustWany said...

ooo mcm tuh tukar backgroung...
ehhh silap...
tertypo gak la..hihihi

nice tutorial kak. ^^

Azmi Khan said...

wah bleh try nie.....

CikPuan Azizah said...

gudjob dear!! best kalau pandai tukar2 ni..hee

Mia Liana said...

cantik dan smart...

misyamissyou said...

hijau katak..hehee
simple :)

huda jamil said...

cantik la BACKGROUNG kamu! :) hehehe

-SUPERGIRL- said...

nice tuto cik katak :D

Aida Omar said...

@Arra Ahmad sis arra nak tukar pun boleh lagi tu.. dari kosong ke corak ^^

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] a'ah akk suka tukar2 pastu preview.. tapi last2 yang kosong nie jugak akk nak. hehe..

Aida Omar said...

@Saya mEmang suka Menuliz:D :) Alhamdulillah dapat menolong kamu dear.

Aida Omar said...

@C i k P i p i T e m b a m tula template dia lagi cun kot.. ^^

Aida Omar said...

@Kazen erk.. hehe. Terima kasih kazen yang always beri sokongan.. :)

Aida Omar said...

@cik.blogger. sengal welcome dear :)

Aida Omar said...

@MaYa MustWany kah3.. saja je kan maya nie. :P

Aida Omar said...

@Azmi Khan sila-sila azmi try and error :)

Aida Omar said...

@CikPuan Azizah betul tu jijah kadang2 jadi gian pulak..hehe

Aida Omar said...

@Mia Liana terima kasih mia :)

Aida Omar said...

@misyamissyou aida suka benda yang simple dan kemas tak la kawan2 serabut nak masuk kan.. hehe.. hidup hijau katak :)

Aida Omar said...

@huda jamil nie lagi sorang.. haha.. ejaan baru tu :P

Aida Omar said...

@-SUPERGIRL- tq dear <3

Cik Sweet Pea said...

baguih main kongsi2 ilmu...hah aritu ada tanya camno nak buat bunga ros kan kan...g sini
http://www.youtube.com/watch?v=BiB3soNy4e8&feature=related

tp kite cuma tukor kertas ke kain felt...cara dia sama jerk...:)

O CIKTEDDY said...

wow tuto!huhu
cik mmg suke tukar2 ni..last2 putih jugak.adoi.haha

TiraPengemis said...

wahhh...hebat2! blaja jgk la...

Aida Omar said...

@Cik Sweet Pea dah tengok tapi tak sekreatif awak kot. haha.. tgk la nanti teringin jugak nak cuba..

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY sama la tukar2 last2 hijau nie jugak berkenan..haha

Aida Omar said...

@TiraPengemis sila2 tirah :)

PotiaCasaDelarossa said...

Aida nak tutor buat kotak com menu mcm Aida ni blh...MYR hijau ni...

PotiaCasaDelarossa said...

Kotak komen maksud amy

Anonymous said...

sory nak tanya..camne nak dapatkan link utk copy ke edit tu. saya daf exact tp mcm yak jdi je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar