Etika Dalam Perang Menurut Islam


Zaman sekarang ramai umat Islam yang kurang atau salah kefahaman mengenai perang dalam Islam, disebabkan kesalahan itu Islam mudah di cop sebagai PENGGANAS


Antara peperangan yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW ialah 

1. Perang Badar
2. Perang Uhud
3. Perang Bani Nadhir
4. Perang Azhab/Khandak
5. Perang Bani Quraizoh
6. Perang Al-Hudaibiyah
7. Perang Khaibar
8. Perang Mu'tah
9. Perang Al-Fath
10. Perang Hunain
11. Perang Tabuk

dan lain-lain lagi

Tahu kisah kesemua perang-perang ini? sebab-sebabnya? bila berlakunya? yang tu mohon korang google/cari bukunya sendiri. hik hik 


Tekan Entry Penuh Click Sini untuk melihat apa etika dalam perang menurut Islam


Etika dalam perang menurut Islam


*abaikan typo membernarkan itu :P


" Allah tidak melarang kamu untuk berbuat baik dan berlaku adil terhadap orang yang tidak memerangimu kerana agama dan tidak pula mengusirmu dari negerimu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil"

(Al-Mumtahanah : 8)

"Dan perangilah di jalan Allah orang-orang yang memerangimu (tetapi) janganlah kamu melampaui batas, kerana sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas"

(Al-Baqarah : 190)

"Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan sehingga ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan lagi, kecuali terhadap orang-orang yang zalim.


kesimpulannya : Selagi boleh berdamai kita damai, bila dah tak boleh damai musuh datang mintak perang kita wajib perang sehinggalah musuh tidak lagi mahu berperang. 

"Islam itu indah dan lemah lembut bagi yang betul-betul memahaminya"

Lihat entry lain mengenai ISLAM disini


76 comments:

Phat said...

sekarang ni main belasah je nak2 org kafir..bom sana bom sini

tirahzairi said...

ermmm....ramai yg xmemahami konsep kan...

paripariputih said...

aida akak lalu dulu baca kendian boleh?? kena tahu ni... thanks for sharing

Lady said...

nice sharing sis. :)

Azwar Syuhada said...

nice info kak aida.. :)

Mustofa said...

bila membaca tentang perang....saya teringat selalu kisah panglima islam = Shalahuddin al Ayubbi.

-meeSUPERGIRL- said...

sb tu kalau kite kurang ilmu pasal agama neh jgn memandai .. kunk terpesong ..

boni kacak said...

itu yang membuatkan Islam itu sangat indah... dan sangat dibenci oleh orang kafir kerana mereka tidak mampu menjadi seindah Islam...

trah zain said...

sekarang ni, kalau nak mendalami ilmu2 ni, kena cari sndiri, dulu, just duk lam kelas, then tunggu ustaz ajar. Sekarang baru rasa bersyukur..huhu
p/s:
i miss that moment =(

Misz Fazie said...

terutama orang eropah yg sekarang ni anggap kita sebagai pengganas. nice sharing :)

Arol Mubin said...

Dulu masa sekolah rendah, hafal semua kisah perang tue. Tapi sekarang dah ingat-ingat lupa. :D Kena baca semula nie!

** Etika perang nie keluar dalam soalan Tamadun Islam Trial STPM (Melaka) & STPM 2012. :)

NIA SI DRUMSTICK said...

tak banayk yang Nia ingat..huhu..:(

Nurul Iman said...

Islam itu indah buat mereka yg merasai Islam. :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

terima kasih share info mcm ni,..

azizah :) said...

wahh nice info ni yunk... berguna!

Ayie Abas said...

salam aida,

entry terbaik dari aida.

itulah kebenaran islam kan...sampai dlm situasi perang pun penuh dgn etika dan adab...

kesemua adab2 itu x mampu diamalkan oleh negara2 kuasa besar dunia yg diterajui org2 kafir hari nih...

byk kita tgok mereka lakukan sebaliknya...

memang tahun2 akan dtg zaman peperangan yg dahsyat...cuma bila jer...baik siap sedia tahu etika perang masa skrg...

amranaiman said...

damai abadi :) renung2kan dan selamat beramal :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

terima kasih aida, dapat ilmu lagi hari ni :)

miz ruha said...

perkongsian yang baik aida...

datang dari blog potia... blog aida memang awesome... ^_^

Iffah Afeefah said...

kite ade adab kite

xkirela perang ke ape

cume kite la kne buat ikut etika kan?

Zul Aeriazz said...

thank akak atas perkongsian ini, etika perang dalam islam sangat indah..

thomas said...

Cara perang ni terlampau gentleman,kebanyakan dah tak ikut sebab dendam yg berlebih2, ditawan = dibunuh.Kalau dapat diikuti,musuh pun akan hairan dan ingin berdamai,dunia aman sentosa.

Adam Haiqal said...

nice entry!:)
lg satu,berperang tak semestinya dengan menggunakan senjata. kAdangkala,kata2 tu lebih tajam dari mata pedang..:)

TiranaAduka said...

salam aida
Tak de button like.lau ada nak like post terbaek ni..

Perang skrg dah x sama cam dulu.

Oh ya.tirana aduka buat post dalam bahasa jawa..gaya penulisan dalam bhasa jawa. Serta maksudnya dlm bm..
Perkataan sehari harian yg sering di pertuturkan di kalangan masyarakat jawa setempat di tempat ta.

Terima kasih sudi lapangkan masa.

LaLa mhdnor said...

hummm, apa faedah berperang ni, aman damai kan bagus :)

azstory said...

Jangan apabila seruan untuk berperang dipanggil mempertahankan agama dan negara kita lari.. dan jangan sesekali lari dari medan perang...

Perkongsian yg amat menarik aida.. ^_^

Cik Mun said...

info yang sangat bergune :)

dya bunga said...

btl tu..nice sharing

shasha yacob said...

islamitu indah, tapi orang islam itu yang menentukan diri mereka, . nice sharoing :E

Hans said...

yups
betul
Islam tu indah dan bersifat penyayang dan pemurah kepada setiap orang

lynn kamarul said...

kalau cakap pasal perang ni yg selalu kena tindas mesti org ISLAM kan. kafir laknatullah sentiasa nak menganiaya umat ISLAM. bangkitlah wahai pejuang ISLAM.

Dikbi Kamaruddin said...

thanks for info...bersyukur dilahirkan dalam Islam

eintan nurfuzie said...

tapi sekarang perang dah berbeza

afzalsukasuki said...

hehe afzal tengok entry2 aida dah mula menuju perubahan, lebih ilmuan.bagus2

afzal je tak tukar2 genre lagi hehe

selamat tahun baru aida :)

Aida Omar said...

@Phat betul2 sekarang cucuk sikit je pong pang pong pang perang.. orang tak bersalah pun terlibat sama.

Aida Omar said...

@tirahzairi sangat ramai tirah.. termasuklah aida.. huhu

Aida Omar said...

@paripariputih boleh je kak.. asalkan free meh le datang baca. hehe

Aida Omar said...

@Lady terimas Lady :)

Aida Omar said...

@Azwar Syuhada terimas Azwar :)

Aida Omar said...

@Mustofa Apa kisah panglima Islam itu eh Mustofa? kurang tahu pulak aida.. huhu

Aida Omar said...

@-meeSUPERGIRL- betul2.. sangat setuju lebih baik belajar betul2 dengan mendalam sebelum lontarkan suara.

Aida Omar said...

@boni kacak kalau orang Islam itu sendiri mengamalkannya tak mustahil kafir akan tunduk dengan kita kan boni. Lagi pun Islam ini adil walaupun dengan agama lain. :)

Aida Omar said...

@trah zain hehe.. dunia semakin maju ea trah.. dunia di hujung jari je. :)

Aida Omar said...

@Misz Fazie sebab kita sendiri kurang faham dengan etika2 nie.. :)

Aida Omar said...

@Arol Mubin aida pun lupa dah sebenarnya ingat pun sikit2 je.. eh keluar STPM tahun lepas eh..

Aida Omar said...

@NIA SI DRUMSTICK jangan kata Nia aida pun.. hehe. tu yang saja share dengan korang sesambil mengingatkan kembali etika2 nie. :)

Aida Omar said...

@Nurul Iman betul2.. kalau tak semua ambil mudah dan ikut nafsu.

Aida Omar said...

@Leeza dayasari [santai leeza] sama2 Leeza :)

Aida Omar said...

@azizah :) Terimas Jijah :)

Aida Omar said...

@Ayie Abas wasalam Ayie.. terbaik untuk semua. :) betul2 dalam saat2 genting pun kita ada adab yang kena patuh. Tanda2 kiamat tu kan Ayie? :)

Aida Omar said...

@amranaiman Islam agama yang damai :)

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan sama2 Husna.. Alhamdulillah.. :)

Aida Omar said...

@miz ruha Terimas Miz Ruha.. oh yang potia review blog hijau tu eh.. hehe. :) blog miz ruha pun sangat2 awesome juga.

Aida Omar said...

@Iffah Afeefah betul2.. kalau nak tengok setiap perkara kita ada adab.. antara kita nak ikut atau tak je kan.. hehe

Aida Omar said...

@Zul Aeriazz welcome Zul... memang indah sangat2 :)

Aida Omar said...

@thomas Setuju dengan Thomas kata.. etika nie pun bukan untuk orang Islam je orang kafir pun boleh guna kalau mahu kan? :)

Aida Omar said...

@Adam Haiqal yeah! lidah tu lagi tajam dari mata pedang.. kadang2 boleh buat orang mati kutu dan kecik hati :)

Aida Omar said...

@TiranaAduka Wasalam.. eh rasanya ada lah button like Tirana Aduka.. oh bahasa Jawa ke ingat tadi bahasa apa lah.. best jugak bahasa tu. :) sama-sama Tirana Aduka.

Aida Omar said...

@LaLa mhdnor kalaulah masing2 tak mahu berperang.. kan? :)

Aida Omar said...

@azstory haha.. mula2 berani kang nampak musuh terus lari.. kalau gitu lebih baik tak payah pergi. :P Terimas Az :)

Aida Omar said...

@Cik Mun Terimas Cik Mun :)

Aida Omar said...

@dya bunga :) Terimas Dya

Aida Omar said...

@shasha yacob setuju!! kadang2 orang Islam tu sendiri mencalarkan etika2 ini :) terimas Shasha

Aida Omar said...

@Hans betul.. tak kira agama dan bangsa :)

Aida Omar said...

@lynn kamarul a'ah kak.. sebab depa jeles dengan agama kita kak.. ataupun depa salah anggap tentang agama kita.. Pray to all para pejuang Islam :)

Aida Omar said...

@Dikbi Kamaruddin sangat bersyukur.. Welcome dear :)

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie sekarang perang semua ikut hawa nafsu.. :)

Aida Omar said...

@afzalsukasuki perasan eh banglong? haha.. ntah rasanya nak share yang ilmuan pulak boleh bawa amal tu bila 'dah tak da lagi kat sini' :) Selamat Tahun Baru banglong..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

perkongsian ini baik..
saja singgah lagi..

Anonymous said...

ini ilmu :)




cikzaitul

Aida Omar said...

@Leeza dayasari [santai leeza] terimas Leeza :) tak pe singgah lah banyak kali pun.. hehe.

Aida Omar said...

@Anonymous cik zaitul akmar?? jeng3.. retis oih.. :P

Sis ieja said...

seriously baca ni teringat masa sekolah dulu, huhu.
semoga negara2 islam terus aman tanpa penindasan amin.

zulhilmi tempoyak said...

thanks... rs wajib kongsi benda ni. sbb andai kt kita kena bperang kn.. :)

zila manaf said...

yes remind me ape yg pernah blaja dulu... zmn skrg kuasa je penting

Shawn Razaleigh said...

hee. betul2 penah belajar dulu.

tq ingatkan balik (bajet nak p perang sat lg)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar