TUTORIAL : RAPATKAN HEADER PADA BADAN BLOG


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera

Tutorial ini dibuat atas permintaan rakan aida yang baik hati nie SHIDA

ok jom kita buat sama-sama mahu tak? pada yang dah tahu duduk diam-diam jangan banyak cakap, tutorial ini untuk yang nak tahu dan yang tak tahu ok..hehe. 

moga-moga ianya dapat membantu 



UNTUK PENGGUNA TEMPLATE CLASSIC

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick EXPAND WIDGET TEMPLATES

2. Cari Code ini :
 #header {
3. Bawah code itu ada macam ini kan?
 width: 860px;
  margin: 0 auto;
  background-color: $headerBgColor;
  border: 1px solid $headerBgColor;
  color: $headerTextColor;
  padding: 0;
  font: $headerFont;
 5. Bahagian yang berwarna merah itu korang tukar macam nie:
border: 0px solid $headerBgColor;
6. Kemudian PREVIEW dulu tak ada apa-apa masalah dan MENJADI boleh terus SAVE TEMPLATES

UNTUK PENGGUNA TEMPLATE DESIGNER - PICTURE WINDOWS

1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick EXPAND WIDGET TEMPLATES

2. Cari code ini :
.header-outer {
3. Dah jumpa? bahagian bawah dia ada code ini kan?
 background-image:url();background-position: top center; background-repeat:no-repeat;  width:990px;  height:230px;  margin:0 auto 7px;}

4. Bahagian yang berwarna MERAH dan BOLD itu korang masukkan ukuran header korang. Bahagian Width korang kurang kan dari ukuran sebenar ok? kalau macam dalam tu 990px korang kurangkan lah sampai header korang rapat dengan badan blog. Dekat sini kena banyak kali preview untuk pastikan code tu menjadi dan tepat.

5. Dah siap..dah preview? Dah puas hati so SAVE TEMPLATES

Kredit pada : Empayar Bintang Tiga


16 comments:

Mr iz said...

he he he he.... rapat untuk apa ye... tak pe nanti try tengok... bukan rapatkan badan kan...he he he... jangan marah Ah Tat maaa... he he he

shida'R said...

ok shida kne cuba dlu baru phm nnt huhu..yg aida bt nih tuk mtemplate denim kan..

tq sygs ^_^

dAyAnA. ヅ said...

ta pat un ..
da byk tgk tuto .. ttap gak ta jd :(

ismiladyjaja said...

owh... boleh eh... ooooo... thanx aida... :) :) :)

Aida Omar said...

@Mr iz hahaha..ah tat nie la.. nie rapat kan header dengan body content

Aida Omar said...

@shida'R boleh shida utk template denim

Aida Omar said...

@dAyAnA. ヅ ada x coding tu? awat ea x jadi..

Aida Omar said...

@ismiladyjaja welcome jaja..boleh saja :)

Encik JI said...

nice.

:)

leh try bile edit blog nnt. ekkee

Aida Omar said...

@Encik JI boleh2.. try erk..kalau x jadi bitau tau. :)

Nur Zahra Kamilah said...

Saya punye tak jadik. bermacam macam tuto yang saye tengok. tetap tak jadi. Tolong buatkan boleh?

Aida Omar said...

@Nur Zahra Kamilah kenapa ea jadi gitu.. InsyaAllah boleh saja.

Nur Tiara azira said...

cam ne nak daptkan tmplte denim??kta pnya tmplte,xdak pon tmplte denim..
:(

Condoriano said...

Is there any for the new template? My header seems so far from my entry

Diari Si Froggie said...

@Nur Tiara azira maaf awak dah setahun komen awak aida tak perasan.. template denim sekarang memang tak ada dalam blogger.. makanya awak kena google code full template denim..

Diari Si Froggie said...

@Condoriano lebih sesuai dengan template denim codoriano :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar