APA ADA DENGAN PERTAMA??

Assalammualaikum & Selamat sejahtera

semoga kalian semua sihat-sihat belaka hendaknya
dari pertama lah kita dapat hasil yang terbaik untuk yang kedua nya kan? 
dari pertama lah kita dapat pengalaman, pengajaran yang paling berharga bukan
tak cuba tak tahu bila cuba baru tahu

senyum..senyum selalu

mari kita lihat ada apa dengan pertama?


Penampakan Sinar-X Pertama (1895): Röntgen's wife hand


Pada 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman telah menerima Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau

Web Server Dan Web Site Pertama (1990): a NeXT computer at CERN


Info.cern.ch adalah alamat website dan web server pertama di dunia. Berjalan menggunakan NeXT computer at CERN. Alamat web lengkap yang pertama kali adalahhttp://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html yang diperkenalkan dan dibuat oleh Tim Berners-Lee.

Photografi Pertama (1826): "View from the Window at Le Gras"


Berabad-abad kemajuan dalam kimia dan optik, termasuk penemuan kamera obscura, menjadikannya pelopor untuk foto pertama di dunia. Pada tahun 1826, ilmuwan Perancis Joseph Nicéphore Niépce, mengambil foto itu, berjudul "View from the Window at Le Gras" di rumah keluarganya.


MP3 Player Pertama (1998): MPMan 32MB


DI lancarkan pada tahun 1998, MP3 Player Pertama Di Dunia, terdiri dari 32MB dan 64MB. Harganya pula ialah $69.

Komputer 'Mouse' Pertama (1964): by Douglas Engelbart


Mouse pertama didunia di cipta oleh Douglas Engelbart pada 1964, terdiri darpada dua sliding wheel dan dibuat daripada kayu.

Motor Pertama Di Dunia (1885): Daimler's "riding car"


Kenderaan bermotor pertama dicipta dan dibangunkan oleh orang Jerman iaitu Gottlieb Daimler dan Wilhelm Maybach di Bad Cannstatt (Stuttgart) pada 1885. Walaupun ada yang mengatakan sudah wujud Reitwagen (kereta kuda bermotor). Kendaraan pertama ini digerakkan dengan minyak tanah.

Microprosesor Pertama Di Dunia (1971): Intel 4004


December 1975, Engineer Kodak, Steve Sasson mencipta kamera digital ini. Berukuran pembakar roti dan resolusi 100×100 - atau 0.01 megapixels.

Kamera Digital Pertama Di Dunia (1975): Created by Kodak's engineer Steve Sasson


December 1975, Engineer Kodak, Steve Sasson mencipta kamera digital ini. Berukuran pembakar roti dan resolusi 100×100 - atau 0.01 megapixels.

Laptop Pertama Di dunia 


Laptop pertama di dunia yang dibuat adalah laptop buatan Toshiba yang di cipta pada tahun 1985. Laptop ini mempunyai memory 256KB RAM, mempunyai keybord QWERTZ (tidak seperti keybord sekarang QWERTY) , processor menggunakan Intel 4.77MHz dan beratnya 4.1 kg (cukup berat juga). Untuk harga laptop itu sendiri adalah $1899. Mempunyai floppy disks tetapi tidak menggunakan hard drive.

Telefon Mudah Alih Pertama DI Dunia


Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Jumlah Skop kawasan) 8000x adalah telefon pertama di dunia dikeluarkan secara komersial dan kemunculan pertama pada tahun 1983 dengan harga $3995. Syarikat ini menghabiskan lebih dari $100 juta dan 15 tahun mengembangkan teknologi. Pada 13 x 1.75 x 3.5 inci, yang DynaTAC 8000x memaparkan sebuah skrin LED dan sampai 30 minit waktu bicara ketika dicas penuh. Ia terdapat dalam tiga kombinasi warna yang berbeza, yang meliputi putih kelabu, coklat, dan kelabu gelap.

Mesin Fotokopi (Photostat) Pertama Di Dunia


Seorang peguam bernama Chester Carlson menemukan proses yang disebut 'fotografi elektrik' pada bulan Oktober 1937 yang kemudian berganti nama menjadi 'xerografi' pada tahun 1938. The "10-22-38 Astoria" adalah mesin fotokopi pertama yang diketahui. Xerografi dari penyalinan proses itu menjadi salah satu penemuan paling terkenal dari abad ke-20. Carlson menjadi kaya raya dari penemuan tersebut dan mencipta sebuah industri berjumlah bilion dollar dan mendapat pengiktirafan dunia. Dianggarkan bahawa Carlson menyerahkan hampir $100 juta pendapatan untuk amal dan yayasan sebelum kematiannya pada tahun 1968.



10 comments:

najihah sahami said...

woo!!!rajin aida cari maklumat eh..hhhehe..berat giler lappy pertama dulu. jenuh nak angkut g mana2 guna luggage. haha







btw, comey rumah baru..jeles..:(

Asha said...

wah! ni sume yg pertama la en. sememangnya yg pertama pencetus kpd yg kedua. =)

Khairil said...

kalau takda yang pertama takda la yang kedua sampai le kepada apa yang ada hari ini...

Luqaz™ said...

wah..nice info.. yg mouse tu cantik...haha

Muhammad Burn said...

wah, menarik... :)

aRa ❤ aFiq™ said...

Na moto uh.. hehe

cha zainol said...

wah. nak kamera tu. classic .

Kotak Mancis / S_Basri said...

ilmu baru nie.... ciptaan pertama didunia.... hehehehhheee
( jom klik ) ( jom klik ) ( jom klik ) ( jom klik )

Green Apple said...

menarik...

Aida Omar said...

@najihah sahami sekali sekala malas gak..hihi.

@Asha yeahh!!

@Khairil betul2 tak ada lah yg mcm skrg

@Luqaz tau xpe antik gitu kan

@Muhammad Burn :)

@Ara amek..amek..haha

@Cha zainol ce try amik :P

@Kotak mancis kalau tak mmg x tahu kan..

@Green Apple :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar