Tiada Lagi Ramadan Buat 'Zali'

Korang pernah tengok drama raya Masihkah Ada Ramadan tak? aida tengok dari mula sampai habis cerita dia, memang best dengan suasana kampungnya, pelakon dia pulak memang menghayati watak plus pulak 'kecek' ganunya tu ternganga tengok tang part sedih memang sedih gila. Kira drama nie memang jadilah (bagi aidalah bagi yang lain tak pasti lah) 


 Ketepikan watak pelakon lain, aida nak share dengan korang watak anak bongsu dalam cerita nie je. Sebabnya? watak Zali nie memang best, lembut dan beriman orangnya, pelakonnya pun sweet, manis gitu. tapi last-last nanti korang tahulah kenapa aida pilih watak anak bongsu nie T_T


Kisah pengorbanan seorang anak bongsu bernama Zali yang baru tamat belajar dioversea dan tinggal bersama kedua orang tuanya, Zali mempunyai dua orang abang dan seorang kakak. Mereka tinggal dibandar dan mempunyai kerjaya sendiri. Ibunya sentiasa sedih apabila tibanya Ramadan kerana anak-anaknya yang lain tak balik beraya, Zali si bongsu nie lah tempat ibunya mengadu. Zali mengambil keputusan ke Kuala Lumpur bagi menemui abang dan kakaknya dan memujuk supaya balik beraya tahun ini. Abang sulung Zali Eman Manan sibuk kejar duit tak solat tak puasa, abang kedua Zali (tak hinggat nama) sibuk kejar akhirat sampaikan makan minum pakai bini tak terjaga (ayu raudhah) dan kakak Zali (pun tak hinggat nama) seorang isteri derhaka. Dalam usaha Zali mengubati hati dan kesedihan ibunya, berharap abang dan kakaknya pulang beraya serta antara cinta hatinya iaitu Gayah dalam diam Zali menyembunyikan penyakitnya iaitu kanser otak ditahap empat, hanya Gayah (teman wanitanya) sahaja yang tahu dan akhirnya Zali meninggal dunia tanpa sempat melihat keluarganya berkumpul ramadan tahun itu. 

 
Akhirnya 'Zali' pergi jua.. pergi bukan kerana berlakon tetapi terlibat dalam kemalangan motosikal. Serius sedih bila tengok wajah dia dan terus teringat watak yang dia pegang tu. Dia memang berbakat dan boleh jadi pelakon yang baik satu hari nanti, tapi apakan daya Allah lebih menyayanginya. 

Berita tentang kematiannya : 
Penuntut ASWARA Maut - Motosikal Terbabas 
(sedih tengok gambar kemalangannya)
Tiada Lagi Ramadhan buat 'Zali' 
(sedih baca berita dia)

Ayat terkahir arwah 'Kirim salam pada semua kawan-kawan Aye' sejam sebelum beliau maut. 


Sebenarnya aida baru je tahu pasal nie, padahal kes nie 2 Oktober hari tu.. hehe. Ketinggalan zaman sikit. 

Nak tengok drama Masihkan Ada Ramadan boleh CLICK SINI
p/s : Bila ada berita berkenaan orang muda maut kemalangan automatik otak akan terkenangkan dua arwah kawan baik yang meninggal dalam kemalangan, oh mai rindunya dekat beliau beliau dan kebetulan pula muka arwah 'Zali' nie sebijik macam muka secret admire zaman hingusan dulu nama pun amirul jugak.. hiks. :P

Al-Fatihah buat arwah Muhammad Amirul Mazlan (1993-2012)


40 comments:

Ismi Iman said...

innalillah..meninggal betoi2 ke??iman suke gille kawe kecek ganu..smge arwah ditempatkan bersama org2 yg beriman dan beramal soleh

miz ruha said...

tengok juga masihkah ada ramadhan tu..tapi tak habis...

innalillah... moga arwah ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman.amin.

Sue PeLik said...

hurm tengok berita neh tapi tak tahu pulak dia neh. urmmm sedih pulak rasakan. kita tak tahu ajal kita bila :(

azizah :) said...

Ya Allah.... kalau bab kemalangan ni jijah ngeri sgt2... sebab pemergian sgt2 terasa kehilangan.. ape2 pon Allah lebih sygkan arwah...

Innalilah... semoga rohnya di cucuri rahmat Allah...

Alfatihah..

QA's ~ mamapapa said...

Al-fatihah,..moga rohnya dicucuri rahmat....ada tgk berita pasal kes ni kt tv ;(

Azhafizah Md Nor said...

fiza tak tengok pulak citer ni.jarang sangat tengok tv.

alfatihah.

along said...

innalillah.. takziah along ucapkan..

paripariputih said...

Inalilahiwainalilahirojiun... semoga rohnya ditempatkan dikalangan org2 beriman... mcm tu la orang yg baik2 selalu akak pergi dulu mengadap PENCIPTANYA... kita ni entah bila la akan tiba masa... semoga bila perginya diri ini.. biarlah pergi dalam keadaan beriman... amin... :(

thanks for sharing AIDA

boni kacak said...

Al-Fatihah..semoga rohnya akan sentiasa dicucuri rahmat dan diletakkan di tempat orang2 yang beriman di sisiNya.amin...

amranaiman said...

al-fatihah.. cerita arwah berlakon ni best.. semoga arwah ditempatkandlm golongan org2 yg beriman :)

shidaR said...

bila cerita ni aida?
al-fatihah..

◕ Kawaii D Y S H A ◕ said...

ada gak tgok berita ritu, arwah rupanya.. innallilah. semoga roh dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan org yg beriman

caliph shuriken said...

owh, kes ni rupanya..
al-fatihah...

sop said...

x tgk.. hehhehe tv dikonker sepenuhnya anak2..

Nadia Elena said...

kat hostel memang takde peluang nak tengok TV. ada je program itu ini. btw akan cuba jugak tengok kalau ada ulang tayang kat mana2 nanti. macam menarik.. =)

ayut said...

Al fatihah buat arwah...pernah tgk lakonan dia...kenal2x.umur tak panjang.Allah lebih sygkan arwah..

huda jamil said...

huda baru je start layan cite tu semalam. terkejut nampak komen kat youtube, innalillah untuk arwah.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

semoga arwah tenang di sana. amin...

Aida Omar said...

@Ismi Iman Yup Ismi beliau meninggal bebetul.. kan? aida pun suka dia kecek ganu best.. Amin..

Aida Omar said...

@miz ruha aida tgk sampai habis.. terpikat dengan suasana cerita tu. Amin..

Aida Omar said...

@Sue PeLik aida pun baru tahu ha tu terus update entry terkejut punya pasal.. tula bila2 je ajal tu nak mai T_T

Aida Omar said...

@azizah :) kan jijah? kesan dia sangat2 mendalam berbanding insan yang meninggal kerana sakit dan tua. Yup jijah Allah lebih sayangkan depa.. untungnya depa.. Amin..

Aida Omar said...

@QA's ~ mamapapa amin.. aida tak tgk pun, tgk pun dalam internet :(

Aida Omar said...

@Azhafizah Md Nor fiza bz kan.. hehe. :)

Aida Omar said...

@along Moga arwah tenang disana

Aida Omar said...

@paripariputih typo tu mama :P betul2 org yg baik selalunya akan pergi dulu.. amin.. moga2 begitu juga kita..

Aida Omar said...

@boni kacak amin..

Aida Omar said...

@amranaiman kan? aida pun suka cerita nie.. amin.. InsyaAllah makbul doa anda tu.. :)

Aida Omar said...

@shidaR time raya hari tu shida.. sedih giler citer dia.. :(

Aida Omar said...

@◕ Kawaii D Y S H A ◕ aida tak tgk pulak.. huhu.. amin..

Aida Omar said...

@caliph shuriken :) ingat kes ape caliph? hehe

Aida Omar said...

@sop abah kena beralah lah eh abg sop.. haha

Aida Omar said...

@Nadia Elena Standard kalau student memang tka tgk tv punya.. lost dunia luar sekejap. hehe.. memang best citer dia try lah tgk :)

Aida Omar said...

@ayut tula Allah betul2 sayangkan beliau awal betul Allah jemput.. :(

Aida Omar said...

@huda jamil oh huda baru lepas layan eh.. tu la aida pun terkejut sebab aida suka kot lakonan arwah sangat2 menjadi..

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan amin..

lynn kamarul said...

aida, akak ada dgr berita ni tp kurang pasti pelakon dr drama mana.. alfatihah buat arwah

Aida Omar said...

@lynn kamarul berita pun ada keluar kan kak? aida pun tak tgk.

rabiatul adawiyah said...

Sy mmg kenal arwah.. arwah senior sy dulu.. arwah mmg baik, dgn cg2, kwn2. Arwah dulu slalu dtg kat sekolah & ajar sy and budak2 teater yg lain.. yg paling sy ingat,arwah suka ikat rmbut, tocang.. :') stiap kli tgk adik prmpuan arwah, msti rase nk nangis.. rindu arwah.

Diari Si Froggie said...

@rabiatul adawiyah Takziah ea Rabiatul atas kehilangan senior yang baik.. aida tengok muka arwah pun dah tahu dia seorang yang baik dan berbakat. ea? mesti comel kan arwah dengan tocangnya :) sampaikan salam takziah buat keluarga arwah.. sabar dan tabah ea dear.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar