7 Jenis Ikan Ganas Dan Pelik

Dari Kisah Misteri Villa Nabila kini aida nak share 7 Jenis ikan yang ganas dan pelik, aida sendiri pun tak pernah tengok live lagi kecuali Piranha. Time google tadi pun terpaku tengok gambar-gambar ikan nie.. memang ganas sungguh rupanya. 
1. Ikan Piranha


Ikan yang tersangat popular kerana sering membintangi filem dengan aksinya yang ganas. 
Barisan gigi-giginya yang tajam dan tersusun rapat memudahkan jenis ikan ini memotong daging dengan cepat padan dengan tabiat makannya yang rakus. Ikan ini juga bersifat kanibalisme dan memakan spesisnya sendiri jika terlalu lapar.

2. Angler Fish


Spesis ikan yang mempunyai rupa agak menyeramkan, bersembunyi jauh didalam lautan. Dinamakan sebagai Angler Fish kerana cara menangkap mangsa yang sama dengan kaedah memancing, iaitu dengan menggunakan bahagian atas kepalanya yang seakan-akan pancing dan uniknya lagi hujung pancing itu mengeluarkan cahaya yang berjaya menarik mangsa, apabila mangsa datang menyentuh hujung bahagian kepalanya itu ikan ini terus menelan mangsa. 

3. Moray Eel ( Belut Moray )


Sejenis belut ini tinggal dicelah-celah batu karang dan mangsa tidak menyedari akan kehadirannya, dengan itu memudahkan belut ini menyentap mangsa. Belut ini juga boleh mendatangkan kecederaan kepada manusia jika merasakan dirinya dalam bahaya. Bakteria dicelah-celah giginya mampu memberi impak yang serius pada luka. Lendir di kulitnya juga mempunyai racun dan mempunyai rahang mulut yang sangat kuat.

4. Tiger Fish ( Ikan Macan )


Ikan ini sangat ganas juga dipanggil sebagai predator, dengan giginya yang tersusun berselang-selang dan sirip yang kuat ikan ini mampu memakan mangsa yang lebih besar darinya. Ikan ini juga mempunyai rekod kelajuan berenang yang paling laju dari ikan-ikan yang lain. 

5. Viper Fish


Ikan ini juga dipanggil predator kerana sifatnya yang ganas, hidup dalam lautan dalam mempunyai gigi yang halus dan tersangat tajam seperti taring. 

6. Gulper Eel


Sekali pandang rupanya sangat pelik, mulutnya lebih besar dari badannya. Belut ini juga mampu melahap ikan yang lebih besar darinya. Belut ini juga menghuni lautan dalam dan mempunyai gigi-gigi yang sangat halus. 

7. Snakehead Fish


Ikan ini mempunyai mulut yang besar dan gigi yang sangat tajam dan memakan apa sahaja yang lalu dihadapan matanya. Pernah juga dilaporkan ikan ini menyerang manusia jika terlalu dekat dengan anaknya. Ikan ini juga berkebolehan hidup diatas tanah basah tanpa air yang dalam. 

Takutkan tengok gigi ikan-ikan nie? walaupun saiznya kecil tapi tengok giginya terus jadi ngeri. 

p/s : Allah swt mencipta sesuatu dengan seribu satu keistimewaan
Kredit :



72 comments:

Sop said...

ikan pirana popular sbb masuk filem..
tercari x de ikan jaws? hehhe

ayut said...

yg ikan ada karen tu ikan apa ek?
mmg unik2x btk ikan laut dlm upe ye...nak survive kan..Subhanallah..Allah sebaik-baik pencipta :)

uncle said...

uncle tau ikan piranha jer...rupanya ada ikan lain yang seseram nya hihihi

Mia Liana said...

takutnya... ngeri tengok ikan2 ni...

azizah :) said...

ngerinya tgk ikan2 ni.... memang menakutkan... harap2 kita di jauhkan la jumpa ikan2 macam ni..huhuhu

PotiaCasaDelarossa said...

Perghh Mata merah gigi tajam... Pirahna mmg popular sbb selalu belakon filem...

PotiaCasaDelarossa said...

Ikan no 6 tu pelik Sgt...x penah tgk pon b4 ni..tq aida 4 share

PotiaCasaDelarossa said...

Sop.. Jaws kan bkn ikan pelik Sgt...

miz ruha said...

wah... tajam2 gigi ikan2 tu..

shidaR said...

nice lah aida entri ni tp xde plak ikan yg ada daya elektrik tu eh..ikan tu pon bahya juga..

Nurul Akmal said...

Yang nurul tahu cuma ikan Pirana jer.. :)

Nonie said...

pttla orng ckp hidupan kt laut tu sngt byk kan...ikan2 tu semua xpernh lg nonie tgk.hahahha.tkt pun ad tgk .

aida...miss u!!!!

misz uzmy said...

semua ikan ni muka ganas gile..
seram je..

Zyra Roxx said...

ahh! tolong! tolong jauhi gua dari kolam parit laut paya tasik dsb :3

gua takot terjatoh dan digeget ikan2 tersebut :( tamau mati secara sadis :(

thomas said...

Pelik dan merbahaya.

boni kacak said...

memang sangat2 menyeramkan...

Phat said...

mmg horor gak ikan ikan tu

Arra Ahmad said...

kalau berlakon filem sure glamor..:)

deno said...

pelik benor ikan2 ni... huhu... froggie, deno dah 12 hari kat spital... rasa nak melompat balik... hehe :)

aswadz said...

uiks... tgk kat mana piranha secara live?

NIA SI DRUMSTICK said...

aiyoo..muka mmg ganas giler..seram tgk..

caliph shuriken said...

ikan piranha klau capai usia dewasa rupa lagi ganas, erkk...

♥ Nana BamBam ♥ said...

ikan n0.6 tu spesis apa..pelik sangat la..serem plak den...huhu

Nabiel said...

Subhanallah. Indah ciptaan Allah.

Penah sekali tengok live dkt aquaria klcc,dorng bg makan dkt ikan piranha. memang laju dorang abiskan!ngeri tgk..huhu

nuyui a.k.a miss YUI said...

ikan yg nmpk mggerunkan =)

leakedknowledge said...

yg piranha tu bhya kalau mereka tu duk ramai2/ berkumpulan...klu duk sekor2 jer, die segan dgn manusia..hihi tp still teringin nk mgigit

Tinta Lana said...

Salam aida.

Ikan ni kebanyakkannya saiz kecik kan..tpi kelebihan diorg, gigi tajam, spya senang baham makanan. >_<

Ayie Abas said...

ikan Gulper Eel tu pelik betul laa aida...ayie baru pertama kali tgok dari entry aida nih...

selalunya ikan laut dlm dan sungai2 terpencil yg ada ikan pelik2 mcm tu kan? :D

zila manaf said...

aloooooo comei2 je ikan nehhh heheh

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kalah gigi saya ni. hehe

amranaiman said...

serius terasa kengeriannya :D

AHMAD AFIQ said...

xpenah tgk ikan2 ni kecuali piranha. tq for the info

Hazmin Hamudin said...

Geli pulak tengok ikan yang pelik-pelik ni.. Ikan yang kecik jangan disangka tak bahaya.. huhu

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

❤ Engku Adlina ❤ said...

Entri yang sangat menarik! Jom join segmen tisya nak ?? http://blognitisyapunya.blogspot.com/2012/10/1st-segmen-by-tisya-jom-bertukar-doodle.html

Awak cuma follow, lukis, warna, & tulis sahaja.

Aida Omar said...

@Sop Hehe.. tahu tak pe abg sop pasal tu dia popular. ikan jaws tak termasuk dalam ikan pelik kot. :P

Aida Omar said...

@ayut belut afrika kot yang ada karen tu.. betul2 macam2 rupa ada dalam laut.. yeah setuju Allah sebaik2 pencipta :)

Aida Omar said...

@uncle nak bela tak uncle? hehe..

Aida Omar said...

@Mia Liana memang ngeri kak mia.. tgk gigi dia takut. hehe

Aida Omar said...

@azizah :) pengsan kalau jumpa.. walaupun tak gigit kita eh jijah. haha

Aida Omar said...

@PotiaCasaDelarossa dia lah ikan paling ganas sekali.. huhu

Aida Omar said...

@PotiaCasaDelarossa aida ikan piranha je pernah tgk.. haha. yg lain tak pernah langsung jumpa. tula mulut dia lebih besar dari badan..

Aida Omar said...

@miz ruha yup ruha menakutkan tgk.. hehe

Aida Omar said...

@shidaR belut elektrik rasanya.. bila pegang je dia bagi kejutan elektrik kan? itu boleh mati dibuatnya.

Aida Omar said...

@Nurul Akmal serupa lah kita nie. haha..

Aida Omar said...

@Nonie kalau tgk nat geo batu karang je dah macam2 bentuk dan rupa kan nonie.. Kejadian Allah.. memang takut pun pasal gigi dia tu gerun. hehe..

nonie miss u too cepat2 dapat baby eh :P

Aida Omar said...

@misz uzmy muka je ganas plus gigi dia. Macam alien pun ada :P hehe

Aida Omar said...

@Zyra Roxx gua tolak gua tolak.. haha.. buffff!!! jatuh.

Aida Omar said...

@thomas yup thomas pelik dan berbahaya.. hehe

Aida Omar said...

@boni kacak jaga2 boni nanti ia menghantui. :P

Aida Omar said...

@Phat sangat horor kalau nak makan pun cam tak lalu je tgk. hehe

Aida Omar said...

@Arra Ahmad glemer lagi dari piranha eh arra? hehe

Aida Omar said...

@deno lama kan 12 hari dah semalam baca entry deno kena tahan semula lepas raya haji eh.. takpe2 yg penting cepat2 sihat ok. :)

Aida Omar said...

@aswadz ada je dekat zoo negara ikan piranha nie.. :)

Aida Omar said...

@NIA SI DRUMSTICK tgh tengok2 tetiba ikan tu kelip2 mata :P haha

Aida Omar said...

@caliph shuriken kan? masa anak macam kurang seram.. tapi dalam movie rupa dia mcm tak sama je. huhu

Aida Omar said...

@♥ Nana BamBam ♥ keh3.. serem serem! ntah lah spesis apa nana.. spesis mulut besar barangkali. hehe

Aida Omar said...

@Nabiel SubhanaAllah.. yeke? gua tak pernah masuk aquaria tu lagi, teringin betul nak pi.. ada ikan piranha lagi.. ingat kat zoo negara je ada biel.

Aida Omar said...

@nuyui a.k.a miss YUI hati2 yui :P nanti kena gigit.. haha

Aida Omar said...

@leakedknowledge haha.. kalau reramai baru dia kurang segan kan? dalam masa 1 saat je dia boleh habiskan daging milik badan ku. kah3

Aida Omar said...

@Tinta Lana wasalam lana.. yup betul! fungsi gigi yang tajam pada dia.. Kejadian Allah :)

Aida Omar said...

@Ayie Abas Mulut lebih besar dari badan.. hehe. Aida pun ayie pertama kali tgk so saje share2 kan :) yup betul2 selalunya laut dalam dan sungau terpencil banyak spesis pelik. :)

Aida Omar said...

@zila manaf comel kan zila? erk.. =,='

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan haha.. gigi husna cenggini ke? :P

Aida Omar said...

@amranaiman grrrr.. hehe. makan ayam nanti :P

Aida Omar said...

@AHMAD AFIQ serupalah kita afiq.. hehe. welcome :)

Aida Omar said...

@Hazmin Hamudin geli? hahaha.. ke ganas nie.. betul2 nampak macam ok tapi sekali dia tunjuk gigi pengsan :P

Aida Omar said...

@cerita best 4C? peh pak joe thankz2.. ok nanti aida terjah sana pulak. Terima kash pak joe :)

Aida Omar said...

@❤ Engku Adlina ❤ terima kasih adlina.. oh nanti aida terjah sana pulak ea.. :)

lynn kamarul said...

sbhanallah.. ciptaan Allah mmg indah even rupanya buat kita takut. hehe klu perempuan mengandung x elok tenung lama2 ikan ni.. takut2 terkenan nnt

Aida Omar said...

@lynn kamarul rupa dia je ngeri sikt dengan giginya.. huhu.. nanti terkenan payah pulak eh kak.. jauhkanlah.. huhu

seribupilihan said...

semua rupa ikan2 kat atas tu menakutkan betul..gigi jgn cakap la tajam oii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar