Oh! Kawan



Berbual dan berkongsilah bersama.. jangan asyik korang je berbual, berkongsi bila part kawan korang pulak korang dengar separuh je lepas tu korang sambung cerita kisah korang. Kisah dia tadi cemana? nak tak nak kawan korang tu telan dan pendam jela sengsorang. Sudahnya dia jadi pendengar balik buat korang. 


Nie lagi satu bila rakan baik korang nak tegur apa yang korang buat tu tak betul, korang pulak melenting kata dia tak faham korang lah, asyik nak 'kondem' korang lah. Ce tengok bebetul kalau dia tegur apa sebabnya.. mesti bersebabkan? sebabnya dia tak nak tengok korang buat something yang stupid. 



Tak semestinya setiap hari setiap saat rakan korang kena hubungi korang kena sms korang, bila dia tak hubungi tak sms korang, korang judge dia dah lupakan korang. No..no.. dia juga punya life dan masalah tersendri dan korang sebagai rakan dia harus kena paham juga.


Walaupun rakan korang tu dah kecikkan hati korang, korang jangan memandai nak suruh rakan korang tu lupakan korang, tinggalkan korang. Kang dia lupakan dan tinggalkan sungguh baru korang tahu. 


Kalau rakan korang tak pernah luahkan yang dia sayang korang, tak semestinya dia tak sayang korang. Korang boleh nilai dari percakapan dia, perbuatan dia pada korang, memadai kalau dia tegur dan beri nasihat pada korang. Tak tahu pulak kan orang tak sayang kita tapi sibuk dok bagi nasihat.


Saya tidak perlu 'perkataan' untuk menyatakan
Saya tidak perlu 'menangis' untuk meluahkan
Saya tidak perlu 'meminta' untuk senyuman
atau 'tangan' untuk memimpin saya
saya hanya perlukan anda sebagai teman saya selamanya


Jangan jadi lagu nie, berkawan rapat memula akhirnya dah jadi orang tak dikenali. Apa-apa pun rakan anda juga manusia biasa dia juga punya emosi, punya hati, nurani, mood, masalah dan sebagainya. Selagi dia hormat korang sebagai rakan dia, korang pun harus menghormati dia sebagai rakan korang.

P/s : Bercerita dari pengalaman sendiri ^^ dan ianya tidak kena mengenakan dengan sesiapa yang masih hidup mahupun yang telah pergi. 



43 comments:

ayut said...

nk nasihat kawan pon bkn dgn memaksa dan trus mengkondem...sbb kawan kite pon ada hati dan perasaan....ap pon,same2lah menjaga.. ^__^

CekbOlat-bOlat said...

kawan yg baik terima baik dan buruk seseorang . :D

shidaR said...

aida..shida bkn cmtu kot kan ^_^

♥ Nana BamBam ♥ said...

kawan ibarat sinar mentari..dia lah yang mencerahkan hari2 kita..

sahabat sejati sentiasa ada susah dan senang..heeee

❤ Engku Adlina ❤ said...

Entri yang sangat menarik! Jom join segmen tisya nak ?? http://blognitisyapunya.blogspot.com/2012/10/1st-segmen-by-tisya-jom-bertukar-doodle.html

Awak cuma follow, lukis, warna, & tulis sahaja.

miz ruha said...

suka entri ni... ^_^

boni kacak said...

saya pulak dah jadi semakin malas nak berkawan...banyak kisah2 hitam saya..

Mk Syahir said...

wahh..nice sharing cik aida..nak cari kawan mudah ja..kat mana mana ada..tapi nak cari sahabat setia?1 dam berjuta..

Ayie Abas said...

dalam berkawan memang macam2 ragam...apapun dlm bab bersembang tu...selalu terkena kawan jer yg bercakap kita pulak asyik dengar jer...boring juga mcm tu kan...

Pykaa Pdott said...

tuh la bezanya kawan dengan sahabat . huhu

Sop said...

nice entry
sahabat yg sejati mmg susah nak cari
tp kena pandai pilih sabahat juga :")

PotiaCasaDelarossa said...

musuh yg paling dekat adalah kawan yg paling rapat... berhati2 dalam memilih kwn... kwn yg baik adalah kwn yg sentiasa bersama dalam apa jua situasi....

aiNa yaZiD said...

Absolutely, we don't need words to express. B'cz.. Action speak louder than word. (^^,)

apa pun, hati-hati dlm berkawan. kena pilih Kawan. Kawan yg baik akan sentiasa berada disisi x kira susah dan senang. =)=)

Nurul said...

sukaaaaa post kali ni :D

fadh leyanie said...

i loike this post sis aida..penuh nasihat berguna untuk mgekalkan keharmonian dlm perkawanan.:)

thomas said...

mcm2 jenis kawan ada.

thomas said...

mcm2 jenis kawan ada.

caliph shuriken said...

ntah laa, dlm ramai kwn ada jgak spesis backstabber.. smoga spesis cmni bole pegi main jauh2...

lynn kamarul said...

29 tahun akak hidup atas muka bumi Allah ni nak cari sahabat sejati mmg sukar + sebelum ni akak ni ssh kan.. org pun tak pandang

❤ Engku Adlina ❤ said...

Kepada yang tak pandai lukis doodle... Boleh tengok kat sini untuk photoshop: http://paanipeace.blogspot.com/2012/02/tutorial-lukis-warnakan-doodle-muslimah.html
yang guna photoscape:http://www.ladydyla.com/2011/05/tutorial-melukis-photoscape.html

azizah :) said...

tegur tu sebagai nasihat supaya kita tak melakukan kesilapan... sama2 la kita menghargai persahabatan ni..

Aida Omar said...

@ayut Yup betul.. tapi tengok pada nasihat dia beri tu jugak kalau membina boleh diterima :) sama2 lah kita menjaga kawan yang ada

Aida Omar said...

@CekbOlat-bOlat :) itu semestinya.. sebab tu kawan kena sama2 memahami baru yang buruk tu tenggelam :) miss bolat..

Aida Omar said...

@shidaR shida tak macam tu sayam.. love u dear <3

Aida Omar said...

@♥ Nana BamBam ♥ untung kalau dapat kawan yang selalu mencerahkan hari2 kita :)

Aida Omar said...

@❤ Engku Adlina ❤ alamak aida memang tak reti langsung lukis doodle2 nie. huhu..

Aida Omar said...

@miz ruha terima kasih ruha :)

Aida Omar said...

@boni kacak kan? tapi cam tak best pulak tak ada kawan.. sunyi le pulak. hehe..

Aida Omar said...

@Mk Syahir setuju sangat dengan syahir.. payah nak jumpa sahabat yang setia.. kadang2 setia tapi mengharapkan balasan.

Aida Omar said...

@Ayie Abas tu la yg aida selalu hadapi.. bila time aida pulak nak cerita dia macam endah tak endah je.. :(

Aida Omar said...

@Pykaa Pdott susah nak cari sahabat zaman sekarang..

Aida Omar said...

@Sop terima kasih abg sop.. betul2 kena pandai pilih sekarang nie kang sejati lain pulak jadinya. huhu

Aida Omar said...

@PotiaCasaDelarossa suka ayat amy musuh yang paling dekat adalah kawan yang paling rapat.. betul2.. always ada disisi kita. :)

Aida Omar said...

@aiNa yaZiD :) betul tu dear mereka akan sentiasa ada..

Aida Omar said...

@Nurul Terima kasih Nurul :)

Aida Omar said...

@fadh leyanie perkawanan adik ku fadh? hehe.. terima kasih dear nasihat untuk sahabat2 yang lain juga :)

Aida Omar said...

@thomas betul tu thomas macam2 perangai pulak tu.. hehe

Aida Omar said...

@caliph shuriken kah3.. hamek kan dah keluar ayat 'PEGI MAIN JAUH2' :P betul2..

Aida Omar said...

@lynn kamarul yg nie satu hal kawan tengok pada status kita.. alahai sadis kan kak.. sabar eh kak aida tetap kawan blogger akak :)

Aida Omar said...

@❤ Engku Adlina ❤ wah! siap bagi tutorial lagi ha.. thankz dear tapi err.. aida nie ada masalah tgn keras.. huhu

Aida Omar said...

@azizah :) betul tu jijah.. aida selalu kena kita nasihat tapi dia tak terima sedih je rasa. T_T

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sahabat yang baik adalah sahabat yang sentiasa dengan kita masa susah & senang :)

Khairul Zamri said...

dah ramai yg komen sama ape yg sy nk komenkan... so no komen .. haha :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar