Rahim Jatuh | Prolapse Rahim

Minggu lepas aida agak sibuk sedikit, kalau ikutkan minggu ini pun sibuk jugak cuma tak sesibuk minggu lepaslah (apa punya ayat daa..) Mungkin lepas nie aida hanya akan online 2 minggu sekali bergantung pada keadaan. Kalau korang perasan aida online agak kerap tu kira tengah free lah tu. hehe..
Berbalik pada niat yang asal, korang yang add FB aida mesti dah tahu yang mak aida telah dimasukkan ke Hospital Besar Kuala Lumpur. Actuallynya mak aida dimasukkan ke Hospital pada petang Rabu (12/09/2012), hari Jumaat (14/09/2012) 7.15 pagi lagi mak aida dah kena operate. Operatenya makan masa jugak dalam 4 jam macam tu. Pukul 10.40 pagi mak aida selamat dioperate. Alhamdulillah..
Mak aida dibawa ke dewan bedah
Lebih kurang 7 hari berkampung dihospital, ulang alik ke sana pagi, petang, siang, malam. Agak memenatkan jugak la. hehe.. nurse/doktor/pesakit kat situ pun macam keluarga dah dibuatnya, macam-macam perangai Aida tengok, tercuit jugaklah hati sikit. 
Mak aida sebenarnya mengalami masalah rahim jatuh, penyakit biasa bagi orang perempuan yang telah melahirkan anak. Dengar bunyi rahim jatuh macam tak serius je kan? tapi sebenarnya agak serius hingga menganggu kehidupan seharian. Rahim jatuh nie ada 3 Gred. Mak aida dah berada di Gred yang ke 2 iaitu rahim jatuh kebawah dan pangkal rahim dapat dilihat dimuka faraj bila rahim dah jatuh pundi kencing pun turut terganggu jadinya pesakit akan sukar mengawal kencing. 
Tanda-tanda rahim jatuh

1. Terasa seperti sesuatu terkeluar dari faraj
2. Ketulan pada faraj
3. Sakit pelvis / ari-ari
4. Sakit belakang
5. Sakit semasa berhubungan
6. Pendarahan faraj walaupun sedah menopause
7. Sukar buang air besar / kecil
Ikut doktor cakap punca rahim jatuh nie disebabkan tisu ligamen sekitar rahim kurang kuat lagi-lagi selepas bersalin, kebanyakkan wanita mengalami masalah ini selepas bersalin dan sesudah menopause ditambah pula wanita itu kerap bekerja kuat atau mengangkat satu bebanan yang kuat dalam kedudukan yang tidak betul. 
Langkah Pencegahan
1. Elakkan berdiri terlalu lama
2. Melakukan senaman pelvik seeloknya dizaman bujang lagi.
3. Amalkan pemakanan yang betul untuk mengelakkan sembelit, kerana sembelit memerlukan seseorang itu meneran lebih 15 minit. 
4. Elakkan memakai korset yang terlalu ketat.
5. Jangan merokok 
6. Elakkan mengandung yang kerap dan terlalu rapat. 
7. Elakkan mengangkat suatu bebanan secara kerap. 
Rawatan
Diperingkat awal pakar fisioterapi akan mengajar pesakit cara melakukan senaman pelvik atau satu alat seperti gegelang akan dipasangkan pada faraj untuk mengekang dari rahim jatuh lebih jauh kebawah dan langkah terakhir adalah melakukan pembedahan dimana rahim terpaksa dikeluarkan. 

Sekarang mak dah beransur pulih, dah boleh berjalan dah boleh makan, dah boleh ketawa, tersenyum, dah boleh kencing dan berak sendiri tak payah pakai beg dah. Lusa dah boleh balik :) Syukran..

Selepas mak selesai operate datang dua orang doktor pakar sambil bercakap sambil pandang tepat kearah Aida. Ayat beliau : Makanya kepada mereka yang muda dan yang masih punyai rahim serta ligamen 'bergetah' mohon jaga sebaik mungkin, bagi wanita rahim umpama nadi zuriatnya. Erk!! itu pesanan sambil memerli ke apa doktor oih? 

*Korang nak tahu macam mana rupa rahim jatuh atau nama mat salehnya Prolapse Rahim mohon google sendiri, wa tak sanggup nak tempek gambar alah tu kat sini. T_T 

74 comments:

yuyu said...

oh my god.. hope your mother will be okey.. :) insyaallah..

ayut said...

oh...Aida!Alhamdulillah...Ya Allah..semoga mak Aida terus sehat ye.jg baik2 ye aida,mak tu... :)

azizah :) said...

moga mak aida terus sihat dan cepat sembuh yer...

jijah pon ngeri bila tahu ni..adoi..terasa pulak la kat rahim ni ha..nak2 belum beranak lagi..takutnya..

Che Rosliza Che mat said...

Seramnya sis baca aida...Nasib baik Mak aida dah sihat...

FaraAhin Ali said...

Semoga mak cepat sembuh ye . Jaga mak baik2 . Kalau tahu awal2 boleh wa gi melawat sebab wa duk belakang HKL tu je .

boni kacak said...

alhamdulillah... dah beransur pulih dah..kirim salam kat mak ye..

BeLLa said...

moga anda tabah :)

thomas said...

semoga mak cepat sembuh,
nanti boleh berblogging.

KorN said...

alhamdulillah mak aida dah semakin sihat.. dan thanks aida share somthing good here.. =)

Arham Md Ali said...

Alhamdulillah ^__^

Nurulee said...

Semoga mak akak cpt sembuh ye. Amin.

PotiaCasaDelarossa said...

maaf aida..amy tak tau.. baru je tau ni.. harap mak aida cepah semboh..moga Allah lindungi mak aida sebaiknya..

Badren Awang said...

salam ..diharap mak sihat seperti sedia kala...k

rOzirOx RGA said...

cik nurse doakan mak cepat sembuh ye :)

Nurul Iman said...

semoga mak cpt sembuh...takutlah

aswadz said...

alhamdulillah sbb mak kamu dah sembuh dan bole discharge.

Anonymous said...

Excellent post. You must continue to offer excellent resources and content like you have been offering. I will most likely stop by again in the future.

لين Si Pipi Merah said...

alhamdulillah..

ibu kau ratu hati ku.. moga mak aida senantiasa sihat di bawah lindunganNYA.

amiin.

Rapunzeel Cikilolo said...

alhamdulillah da selamat. semoga cpt sembuh :)

sop said...

moga mak aida cepat sembuh

sop said...

moga mak aida cepat sembuh

sop said...

moga mak aida cepat sembuh

nadzirah sofia said...

semoga mak akan cepat sembuh :)

siti naqiah said...

get well s0on to your mom dear :)

~PILOT LOVER~ said...

semoga your mum cpt sembuh..ammiin :)

Khairul Zamri said...

byk2kan bersabar yea... kita sama2 doakan mak aida cepat sembuh k :)

zila manaf said...

uishhhhh sbgai pmpn rasa risau jgk....smoga mak aida cpt sembuhhh

baby comel said...

membaca tajuk pun dh rasa semacam.. semoga mak awak sihat2 sejahtera selalu ye aida..

CikMunBlogger said...

uih ! cuak jugak .
thanks for the info .
alhamdulillah mak dah beransur pulih :)

aisya said...

pernah dgr tapi tak tau pulak ape.. huhu.. thanks for the info..

alhamdulillah mak sis dh beransur pulih.. =)

dEdEQ dE wIshEs said...

SEMOGE CEPAT SEMBUH YE MAKCIK ..

shidaR said...

moga semuanya bjln dgn lncar dan mak aida sembuh sperti biasa dear...amin..tabah k..

Crew Fathi said...

Alhamdulilah... Moga mak nanti akan sihat seperti biasa.. ^_^

TiranaAduka said...

ta doakn kesihatan MAK...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

alhamdulillah semuanya lancar n doakan mak aida cepat sembuh :)

fuZa said...

Subhanallah..
Semoga Mak Aida cepat sembuh.
Jaga mak k..Kasih sayang mak tiada tandingannya..
Moga yang lain2 akan menjaga kesihatan dalaman dan luaran.
Jangan cantik kat luar aje..

Aida Omar said...

@yuyu terimas yuyu atas doanya :) Alhamdulillah mak aida kembali sihat

Aida Omar said...

@ayut Amin.. Terimas atas doanya ayut. Alhamdulillah makbul doa semua. Mak pun semakin sihat :)

Aida Omar said...

@azizah :) amin.. terimas jijah. Tula aida pun ngeri jugak dengar. Mohon sama2 jaga rahim :)

Aida Omar said...

@Che Rosliza Che mat a'ah sis.. Alhamdulillah mak dah sihat :)

Aida Omar said...

@FaraAhin Ali Amin.. terimas FaraAhin.. la ea ke? lebih 8 hari jugak la berkampung kat sana. hehe

Aida Omar said...

@boni kacak Alhamdulillah.. ok boni nanti aida sampaikan :) terimas boni..

Aida Omar said...

@BeLLa Terimas Bella.. InsyaAllah dear.. :)

Aida Omar said...

@thomas Tq Thomas.. atas wishnya :)

Aida Omar said...

@KorN Alhamdulillah korn semakin hari semakin sihat.. welcome dear. sharing is caring :P

Aida Omar said...

@Arham Md Ali Alhamdulillah :)

Aida Omar said...

@Nurulee amin.. Alhamdulillah makin sembuh Nurul. Terimas2 :)

Aida Omar said...

@PotiaCasaDelarossa tak pe amy.. aida pun tak inform GBS pasal nie.. Amin.. Alhamdulillah makin sihat :)

Aida Omar said...

@Badren Awang wasalam.. amin. terimas Badren :)

Aida Omar said...

@rOzirOx RGA amin.. terimas cik nurse. haha.. cik nurse datang dah :P

Aida Omar said...

@Nurul Iman amin.. terimas Nurul Iman. Takut? mohon jaga kesihatan na.. hee :)

Aida Omar said...

@aswadz yup aswadz.. lega hati dah. Selamat semuanya :)

Aida Omar said...

@Anonymous Thankz Anonymous.. please come again dear :)

Aida Omar said...

@لين Si Pipi Merah amin.. trimas pipi merah atas doanya :)

Aida Omar said...

@Rapunzeel Cikilolo amin.. yup selamat dah semuanya Alhamdulillah :)

Aida Omar said...

@sop amin.. trimas abg sop atas doanya :)

Aida Omar said...

@nadzirah sofia amin.. terimas atas doa nadzirah. :)

Aida Omar said...

@siti naqiah amin.. tq atas doanya siti naqiah :)

Aida Omar said...

@~PILOT LOVER~ amin.. Alhamdulillah makin sembuh. tq Pilot Lover :)

Aida Omar said...

@Khairul Zamri Amin.. terimas Kazen bagi sedikit support dan semangat buat aida. :)

Aida Omar said...

@zila manaf harus risau dear.. amin. terimas zila atas doanya :)

Aida Omar said...

@CikMunBlogger aida pun cuak jugak time tu.. hehe. welcome cik Mun.. :)

Aida Omar said...

@aisya Sama2.. yup aisya mak pun dah semakin ok :) Alhamdulillah..

Aida Omar said...

@dEdEQ dE wIshEs amin.. Alhamdulillah mak pun dah semakin sembuh. terimas dear :)

Aida Omar said...

@shidaR amin shida.. tq bagi supprt dan sokongan.. sayam shida :)

Aida Omar said...

@Crew Fathi amin.. tq atas doa crew fathi :)

Aida Omar said...

@TiranaAduka tq Tiruna sayam atas doa itu :)

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan amin.. terimas husna ku sayam atas doa itu. :)

Aida Omar said...

@fuZa amin. betul tu fuza.. kasih sayang dia pengorbanan dia tiada tandingan. Yup harus kena cantik luar dan dalam :)

caliph shuriken said...

alhamdulillah ^^

paripariputih said...

semoga dia akan bertambah sihat selepas operation ni amin.... :) jaga mak tu elok2 ok :)

Aida Omar said...

@caliph shuriken terimas caliph :)

Aida Omar said...

@paripariputih trimas sis.. InsyaAllah. sekarang mak pun dah sihat :)

Zyra Roxx said...

aaa tatott :(
hukkkk

get well soon makcik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar