Hotel Tinggal - Misteri Hotel San Zhi Taiwan


Dah lama tak buat kisah-kisah misteri nie kan? so kali nie Aida dengan gagahnya mengupdate entry mengenai kisah atau sejarah hotel tinggal San Zhi di Taiwan. Aida baru je balik dari Taiwan (versi google) tak sempat nak rehat terus update entry.. nampak tak semangatnya diri ku ini :P 


San Zhi terletak di Taipei, Taiwan yang pada asalnya pemilik kawasan ini mencadangkan satu resort dibina untuk golongan kaya berjimba. Resort ini bertemakan UFO dengan design hotelnya seakan-akan kapal UFO. Resort ini mula dibina pada tahun 1978, dimana keunikan resort ini adalah terletak di utara bersebelahan Tamsui (pusat peranginan terkenal) dan berhadapan dengan laluan tentera AS. 



tetapi malangnya sepanjang pembinaan resort ini berlangsung banyak kematian berlaku. Antaranya kemalangan kereta yang ngeri dikatakan berpunca dari patung naga berhampiran pintu masuk resort tersebut, kemalangan yang melibatkan pekerja dan ada yang mengatakan tapak resort ini bekas tapak tanah perkuburan tentera Belanda.

Click Entry Penuh Click Sini untuk melihat lebih banyak kisah dan gambar San Zhi




akibat dari hal tersebut syarikat yang bertanggungjawab membina resort ini mengalami kerugian pelaburan mendadak dan juga dibawa ke muka pengadilan kerana pekerjanya terlalu ramai yang mati. Akhirnya pada tahun 1980 resort ini dihentikan pembinaannya 



dan pada tahun 2008 satu persetujuan dicapai iaitu merobohkan semua pembinaan resort ini dan diganti dengan taman air dan resort komersial, sehingga 2010 kerja-kerja meruntuhkan masih berjalan. Tetapi kisah misteri tempat ini kisah kematian kemalangan ngeri dan kematian pekerja masih tiada yang mengetahui puncanya. 



Misteri tak? hehe.. InsyaAllah lain hari Aida try cari kisah tempat 'mati' lagi. 

P/s : Dekat Malaysia payah benau nak cari tempat-tempat legend cenggini. Nanti nak try cari lagi. Kalau korang tahu mana-mana tempat ke meh la suggest sikit boleh aida google apa yang patut. hehe. 


Kredit :
Picture
1. Google Images 
2. H.I.A.T
3. sayangi sejarah

Sumber 
1. H.I.A.T
2. sayangi sejarah
3. Wikipedia



37 comments:

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

suka cerita misteri2 ne.. buat kita beerfikir kayak conan

aswadz said...

kat malaysia ni ada yg legend ke? kalo ada pun, maybe dah kena roboh.

Aei Amrun said...

cantik jugak tempat ni..

Kathy Rbain said...

wah...sayangnye ye?

fadh leyanie said...

seni binanya dah nampak unik..kemisterian mnambahkan lg keunikan :P

Shida Radzuan said...

seramm tu..huhuhu sape yg berani..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

aigoo hotel yg menyeramkan.. herk herk.

seribupilihan said...

misteri cite nie..tempat tu keras kot..:-)

fatin aziz said...

tengok tempat pun takot. kalau orang bagi hadiah penginapan selama seminggu kat hotel tu, lebih tinggal kat umah.hehehe

hana hadi said...

misteri kan.. lmbat lg lah nak bina taman tema.runtuk pn xabis lgi.mesti luas kawasan ni

shameel Iskandar said...

seni binanya pun dah melambangkan kemisteriannya..ngeri rasanya nak bermalam kat hoel mcm ni.

afzalsukasuki said...

hoho nampak moden tapi ada kisah misteri rupanya.sayang kan design dah cantik tapi jadi terbiar macamtu je.

sampai kes2 mati plak tu.isk3

Kasmawati Jaafar said...

minat jugak dgn kisah2 misteri cenggini.

btw, tempat2 mcm ni always spooky kan?

miz ruha said...

bentuk hotel ni unik...

Sally Yatiey said...

Unik hotel ni..

zafira othman said...

mcm best mcm best. tpi terbengkalai. so tak rock.

azstory said...

tempat die cantik la.. tp menyeramkan dengan tinggalan mcmtu..

Lady Jaja said...

cantik sgt tmpt nyer.. sayang je... ish3

Aida Omar said...

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕ berfikir gaya conan? oh aida suka cerita detective conan tu. haha.. walaupun kartun :P

Aida Omar said...

@aswadz ada kot aswadz tapi tak banyak macam kemayan city kat johor tu pun legend gak tu.. ditinggalkan sebab apa tak tahu.

Aida Omar said...

@Aei Amrun memang cantik kan Aei.. tapi sayangnya tak dibangunkan. :)

Aida Omar said...

@Kathy Rbain tu lah kak memang sayang 1000 kali sayang.. tempat lawa dah.

Aida Omar said...

@fadh leyanie itu lah senibina ala2 UFO..

Aida Omar said...

@Shida Radzuan shida berani :P

Aida Omar said...

@Leeza dayasari [santai leeza] seram dan romantik.. eh :P

Aida Omar said...

@seribupilihan mungkin lah seribupilihan.. tak tahu apa sebab yang kukuhnya.

Aida Omar said...

@fatin aziz haha.. memang tak pi lah fatinnya.. baik bercuti kat rumah. :P

Aida Omar said...

@hana hadi tulah misteri jugak.. a'ah sampai 2010 pun tak siap2 roboh..

Aida Omar said...

@shameel Iskandar kalau lawa pun kan tempat dia macam menakutkan je kan shameel?

Aida Omar said...

@afzalsukasuki tula afzal.. moden tu dah cun dah tapi peristiwa tu yang tak cun.. ntah2 akibat kecuaian sendiri kot. hiks.

Aida Omar said...

@Kasmawati Jaafar aida pun minat tu saja shared dekat blog.. hehe. kan kak? kalau lawa pun tempat dia seolah2 spooky.. :)

Aida Omar said...

@miz ruha unik, moden dan pelik.. :) hehe

Aida Omar said...

@Sally Yatiey yup sally ala2 bentuk UFO :)

Aida Omar said...

@zafira othman rock ada je bang pira :P

Aida Omar said...

@azstory itulah sayang betul.. tapi dia nak buat taman tema air tu nanti.. ntah jadi ke tak tak tahu.

Aida Omar said...

@Lady Jaja tulah jaja memang sayang..

Eca Dwinky Asha said...

menakutkan mcm ne.............

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar