Fenomena Halo Moon 22 Januari 2013


SubhanaAllah pada 22 Januari 2013 pukul 9.30 malam, Aida sendiri dapat menyaksikan satu kejadian unik yang berlaku pada bulan. Kebetulan masa tu Aida makan di luar bersama keluarga dan kebetulan juga kami duduk dibahagian luar jadi mudah untuk lihat bulan tersebut. 

Biasanya kita dapat lihat bulan yang macam nie kan?


tapi malam tu aida lihat bulan yang macam nie


Fenomena ini dikenali sebagai HALO MOON ianya terjadi apabila cuaca terlalu sejuk cahaya yang terbentuk disekeliling bulan ini disebabkan pembiasan cahaya bulan yang melalui kristal ais pada awan jenis sirus yang terletak kira-kira 5-10 kilometer dari bumi.

kejadian ini juga berlaku 2 hari sebelum kita meraikan Maulidur Rasul pada tahun ini, Salam Maulidur Rasul :) dan juga musim hujan yang berlaku di Malaysia sekarang ini.

Nak tengok gambar Halo Moon 22 Januari 2013 dengan lebih jelas boleh click


Kredit :

P/s : Segala yang diciptakan olehNYA mempunyai 1001 hikmah 




54 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

pernah jugak tengok.

tp tk tahu namanye.

thomas said...

Kerap juga berlaku halo ni sekarang.

Cikgu Bada said...

tak pernah tgk lagi

kopi pasta said...

cantik...sigh. terlepas nk tgk =.=' tp kan, awal2 nya igtkan halo moon ni parodi kepada honeymoon..hehe rupa2nya kjadian alam yg cool

Ayie Abas said...

salam aida :)

dulu ayie pernah tgok bulan mcm tu...memang sengaja tunggu...tapi tahun ni x sedar wlu kat fb ada juga jumpa status suruh tgok bulan pd malm tu...:)

rugi laa terlepas :)

Shakira Pathi said...

pernah nampak dulu :D ohh,nama dye fenomena bulan halo Moon eyh?baru twu hehe.

potia casadelarossa said...

alhamdulillah... halo moon dah penah tgk time bulan mengambang bila bulan tegak atas kepala.. masa kecik penah tgk tp tak tau pun tu adalah fenomena.. klu gerhana matahari dgn bln biasa kita dpt info kan?.. smpai dah bangka pun mesti tunggu gerhana tu.. last tgk last year gerhana matahari separa penuh dan rekod gehanapaling lama dlm sejarah.. ni gambar aida snap ke??

potia casadelarossa said...

subhanallah... cantikkan ... amy dah 3-4 kali dah tgk kejadian pelik kat langit.. cuma yg terbaru tu mcm pelik je.. dlam keadaan hujan lebat kilat sana sini ada pulak cahaya berbentuk 4 segi di langit.. smpat snap dgn rakam video..

Kathy Rbain said...

cantik nya...

Dikbi Kamaruddin said...

ha, yang ni la yang aku dok tanya2 hari tu...seb baek jumpa kat sini.. thanks for sharing.. :)

Lady Jaja said...

oooo... camtu ke... cantik2... subhanallah...

Leeza dayasari [santai leeza] said...

pernah tgk, tapi tak tahu plak itu dinamakan helo moon.. heeee

najihah sahami said...

Oo..halo moon nma dia.ala2 pelangi waktu mlm la kannn...

aswadz said...

aku x panggil halo moon. aku pnggl moon ring. hehehe...

zulhilmi tempoyak said...

tak pernah tgok lg.. tp Subhanallah.. unik ciptaanNya..

puteri kasih said...

cantiknya...puteri masih belum berpeluang lagi meliha bulan sebegitu :)

Mrs.Yie said...

namanya halo moon? baru tahu :)

Cikgu Jaja™ said...

ohh mcm tu halo mun..jaja penah dgr tp xpenah amek berat :p

Shida Radzuan said...

halo moon..shida pn baru pernah dgr nih..nice sharing aida...byknye pgetahuan aida ^_^

Ibnuismaini Ismail said...

Rugi2, lambat tahu... xdpt tgk dgn mata kepala sendiri.

jaakechik said...

ruginya ja x sempat nak tgk..cantik.....

MawardiYunus said...

Subhanallah Amat teruja sekali.. terima kasih aida atas perkongsian nie :)

Nadia Elena said...

pernah jugak tengok bulan camni.
tapi baru sekarang tahu pasal fenomena tu. mekasih aida atas perkongsian best ni. aida cantik macam bulan. ehhh? ^_^

Lissa LaLissa said...

cantiknyaa.. hehe Lissa pernah tengok dulu.. tapi yang baru-baru nii x sempat pulak,. ehhe

Shawn Razaleigh said...

sekali macamcikgu fizik daa abam aida

amranaiman said...

haloo sapa disana.. halo halo.. hehe wat main plak :)

NIA SI DRUMSTICK said...

haaa..nia penah tengok ms study dulu..cantikk sangat2..subhanallah..
tapi xtau plak ada jadi lg..huhu..xsempat nak tengok..

Sop said...

x pernah tgk.. huhuu

azizah :) said...

Subhanallah.. cantik :)

deno said...

subhanallah... cantiknya..... :)

O CIKTEDDY said...

subhanallah..cantik ;)

Aida Omar said...

@Rapunzeel Cikilolo aida baru pertama kali tengok. haha. :P

Aida Omar said...

@thomas ea ke thomas.. aida baru first time tengok. hehe.

Aida Omar said...

@Cikgu Bada hehe.. nanti dapat lah tu tengok. belum ada lagi rezeki lah tu kot. :)

Aida Omar said...

@kopi pasta haha.. hai nak kawen dah ke? :P honeymoon pulak yang dia fikir..

Aida Omar said...

@Ayie Abas wasalam.. :) ayie selalu tunggu? aida nie tak boleh tengok bulan mesti nak tengok. haha.. tak pe ada rezeki akan datang boleh tengok lagi :)

Aida Omar said...

@Shakira Pathi a'ah dear.. Halo Moon. hehe. :)

Aida Omar said...

@potia casadelarossa bulan mengambang pun dah teruja tengok. hehe.. aida baru first time tengok nie. Gerhana belum pernah tengok lagi T_T untung lah emy boleh tengok gerhana.

Aida Omar said...

@potia casadelarossa rezeki emy tu Allah bagi.. tak ramai dapat rezeki macam tu.. tu lah aida tunggu nak tengok video emy tu.. nanti dah post inform aida eh? eh? hehe. gambar tu aida yang snap emy.

Aida Omar said...

@Kathy Rbain sangat cantik kak sampai hilang aida tengok. hehe. sayang nak masuk umah. :P

Aida Omar said...

@Dikbi Kamaruddin haha.. Dikbi pun tengok eh?

Aida Omar said...

@Lady Jaja yup jaja.. :)

Aida Omar said...

@Leeza dayasari [santai leeza] hehe.. aida baru first time tengok ha. :P

Aida Omar said...

@najihah sahami a'ah betul2.. dia duduk di sekeliling bulan. :)

Aida Omar said...

@aswadz haha.. bantai lah kena jugak namanya tu.

Aida Omar said...

@zulhilmi tempoyak belum rezeki poyak barangkali tu.. memang cantik. :)

myfreeminded said...

Iye Aida, saya pun dapat tengok malam tu kebetulan baru keluar dari rumah mak nak kerumah saya.. cantik sangat cantik, first time saya tengok dengan family lak tu. Kami cuba ambil gambar tapi tak menjadi pun, ye lah guna hp cap ayam je.. boleh share ye gambar ni. :)

zafira othman said...

tak sempat nak shoot haritu :(

sabella mohamad said...

waaa untung la akak boleh tengok ! bella tak pernah tgk lagi kejadian ni . subhanallah :0

Khairul Zamri said...

pndai jugk amek gmbr bulan :p

Aida Omar said...

@myfreeminded Myfreeminded pun dapat tengok sama? Alhamdulillah.. cantik kan? lagi sweet kalau dapat tengok bersama keluarga meraparkan hubungan kekeluargaan ea. hehe. Aida pun kebetulan bawak kamera nie. :)

Aida Omar said...

@zafira othman tak pe bang pira ada rezeki lain hari boleh shoot :)

Aida Omar said...

@sabella mohamad Alhamdulillah.. rezeki akak barangkali bella. hehe. Tak pe nanti ada rezeki bella pulak.. kebetulan je nie. :)

Aida Omar said...

@Khairul Zamri eh haruslah pandai.. haha. :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar