TUTORIAL : AYAT (STATUS) BERGERAK DI SIDEBAR


Kalau tengok tajuk tu aida tak tahu lah kalau korang faham ke tak. Haha.. puas memikir dah tu. So tak nak bagi korang pening-pening aida PS dan tempek je gambar kan senang. 

Ok dalam kotak yang aida dah highlight kan warna merah tu lah contohnya, dalam PS tu memang lah tak bergerak kan.. haha. Kalau nak tengok yang bergerak pi tengok kat sidebar aida tu. Ok kali nie aida nak ajar korang semua macam mana nak buat benda nie. 

Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript

Korang pastekan code dibawah nie dalam HTML/JavaScript tu
<center style="text-align: center;"><span class="Apple-style-span" style="color: #437C17; font-family: Verdana, 'times new roman', serif;"><b>TAJUK STATUS KORANG</b></span></center><div style="Background-image:url(http://www.glitter-graphics.com/images/empty.gif); repeat; padding -moz-border-radius: 20px 20px 20px 20px;-webkit-border-radius: 20px 20px 20px 20px;: 5px; border:1px solid #437C17;"><center><marquee>AYAT STATUS KORANG</marquee></center></div>

Contoh bergambar :


Yang aida highlightkan merah tu korang tukar ayat korang, ikut lah korang nak letak ayat apa pun. Ok? yang #437C17 tu korang tukar pada code warna yang sesuai boleh tengok code warna kat SINI.

Dah rasa puas hati tekan je SAVE dan PREVIEW 

Selesai sudah Status bergerak korang :)



22 comments:

azizah :) said...

nice tutor..leh cuba ni aida.. tq

PariPariPutih said...

alo lo lo lama dia menghilang... baru le nampak balik.. thanks for the tutor klw rajin nak gak cuba buat... take care sis Aida ^_^

shida'R said...

nice tutorlah syg ^_^

gnesop said...

lepas ni senang org tahu apa status kita kan?
kalau cam tu, boleh lah Aida letak status "bujang" heheheh

Azhafizah[フィザ] said...

sempat lagi kak aida buat tuto..ade masa leh try.^__^

mommyYen said...

tq for tuto aida..ada masa n rajin nak try nanti buat yea..

Arra Ahmad said...

ehek...dah buat...pi tengok cepat!:P

Kazen said...

nie namenye moving text hehe ye kot :p

Siti Nurul Hidayah said...

da jadik tq2

yusuflaili(Goku) said...

salam;
terima kasih atas perkongsian ini..nanti aku try.

beckhrooy said...

perkongsian yang berguna :)

Aida Omar said...

@azizah :) thankz jijah.. try la :) hehe

Aida Omar said...

@PariPariPutih sis!! hehe. welcome.. sila2 la sis kalau nak cuba.. take care too <3

Aida Omar said...

@shida'R hehe.. bosan2 saja nak kongsi sambil mengingati untuk diri sendiri.. thanz shida sayam.. :)

Aida Omar said...

@gnesop a'ah tapi kena update selalu la kalau nak tukar2 status.. uitt.. abg sop nie tu status lain la. hehe

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] hehe.. fiza akak bosan pastu terlintas nak buat.. lagi pun untuk diri sendiri jugak nie. :)

Aida Omar said...

@mommyYen welcome mommyyen.. ok boleh je mommyyen sila2 lah. hehe :)

Aida Omar said...

@Arra Ahmad yezza menjadi!! hehe.. pandai sis arra ^^

Aida Omar said...

@Kazen haha.. entah la kazen mungkin la kot.. main tibai je tu. :P

Aida Omar said...

@Siti Nurul Hidayah Alhamdulillah menjadi ea.. hehe.. :)

Aida Omar said...

@yusuflaili(Goku) wasalam.. sama2 yusuf.. sila2 :)

Aida Omar said...

@beckhrooy terima kasih beckrooy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar