10 TEMPAT YANG TIDAK DAPAT DILIHAT DI GOOGLE MAPS


Lepas korang baca pasal 10 tempat nie mesti korang tertanya-tanya perlu ke? dan kenapa? 
tempat-tempat nie dikaburkan eh?

1. The Royal Palace Residence, Belanda

Juga dikenali sebagai Koninklijk Paleis Amsterdam iaitu tempat keluarga diraja Belanda

Link Google Maps : SINI

2. Buffalo Niagra International Airport

Sebahagian besarnya diputihkan pada Google Maps dan apabila di zoom didapati tidak jelas  dan sukar untuk dilihat

Google Maps : SINI


3. Tantauco National Park, Chile

Hanya dapat dilihat dari penanda Google Maps sahaja. Disini banyak haiwan didapati hampir pupus dan terancam, ia juga merupakan rizab semulajadi swasta.

Google Maps : SINI

4. Keowee Dam, South Carolina

Empangan buatan manusia ini telah dikaburkan, empangan ini berbentuk seperti pokok krismas, empangan ini membantu menjalankan utiliti kuasa yang dipanggil syarikat Duke Energy.

Google Maps : SINI

5. Mysterious Russian Site

Tidak pasti kenapa kawasan ini dikaburkan sebegini, lebih-lebih lagi semenjak ia berada di dalam Siberia tundra. 

Google Maps : SINI

6. The Minami Torishima Airport, Jepun

Lapangan terbang satu landasan merentangi Pulau Minami Tiroshima, yang terletak di luar pantai timur Jepun telah dikaburkan dengan warna putih dan sekarang Lapangan terbang ini diguna oleh Pertahanan Maritim Pasukan Tentera Jepun. 

Google Maps : SINI

7. The Michael Aaf Building, Utah

Dugway Proving Ground di Dugway, di Utah adalah kawasan yang diduduki oleh Tentera Darat Amerika Syarikat. Tempat ini digunakan oleh mereka untuk mengkaji sistem senjata biologi dan kimia. Gambar bangunannya telah diputihkan, berkemungkinan atas sebab-sebab keselamatan.

Google Maps : SINI

8. Cornell University Combined Heat and Power Plant, New York

Kawasan yang dibuka pada tahun 2012 ini dikaburkan pada Google Maps. Kemudahan mesra-eko yang berteknologi tinggi ini menjana elektrik dari gas asli sebagai sebahagian daripada usaha universiti ini mengurangkan pelepasan karbon dioksida.

Google Maps : SINI

9. Babylon, Iraq

Daripada sebuah bandar yang sibuk menjadi tanah perladangan di Google Maps.

Google Maps : SINI

10. Vlissingen, Belanda

Antara kawasan yang dikaburkan adalah satu hartanah keluarga diraja Belanda, tangki-tangki minyak, kem tentera dan juga pangkalan tentera udara. 

Google Maps : SINI
P/s : Kalaulah boleh edit bagi tak kabur dah lama buat :P teringin nak tahu apa yang ada dalam tu. 


32 comments:

gnesop.com said...

untuk keselamatan, dorang dibayar kot...
white house x blur ek?

aRa ❤ aFiq™ said...

teringin gak nk tgk :D

Kazen said...

privacy mereka lah tu

KorN said...

nice sharing...

mungkin privasy yang teramat sangat menyebabkan kwsn tersebut di blurrrr kan...

areziezah said...

nape eh di blurkan..mesti ada sebab2 tersendiri kan..

mommyYen said...

huhu..so cool,alang2 google maps tu tembus je la istana tu kan..dpt view free.. :)

shida'R said...

nak buat lah ngeee :D

O CIKTEDDY said...

knp mcm tu eh...

ShahzCudin said...

gambar rumah sy pon kabur..mungkin faktor keselamatan kot..ahaha

Selendang Merah said...

teringin nak tengok dengan jelas tanpa di kaburkan..:)

syahirooAhmad said...

kalau diclearkan. kita leh tengok ke ape benda tu?

Azhafizah[フィザ] said...

kat malaysia ni kilang peluru pun xdpat detect rasanya..selalunyer untuk pertahanan mmg xde sebab takut diceroboh org luar.

Badrina Ibtisam said...

Umm, mungkin untuk keselamatan.. :)

Cik Nurul said...

kenape di kaburkan eks? pelik kan kan.. hurmmm

Aida Omar said...

@gnesop.com kalau dibayar tu aida setuju.. mungkin la kan abam sop :)

Aida Omar said...

@aRa ❤ aFiq™ tula apa la yang ada dalam tu.. kalau tak pelik dan berharga mesti mereka tak kaburkan.. hehe

Aida Omar said...

@Kazen a'ah nampak sangat privacynya :)

Aida Omar said...

@KorN setuju dengan korn.. kalau pertahanan tu memang padan lah kot mereka kaburkan...

Aida Omar said...

@areziezah a'ah tula mesti ada sebab punya.. tapi teringin nak tgk apa ada dalam tu. hehe

Aida Omar said...

@mommyYen haha.. tahu tak apa mommy.. tak payah pergi dekat2. hehe

Aida Omar said...

@shida'R hahaha.. kita privacykan kawasan rumah kita :P

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY privacy kot cik teddy :)

Aida Omar said...

@ShahzCudin la rumah kamu pun dikaburkan jugak ke? baru tahu nie ha. hehehe.. :p

Aida Omar said...

@Selendang Merah tula.. sama lah kita, teringin sangat. haha..

Aida Omar said...

@syahirooAhmad boleh syiroo tapi tak lah jelas mana..

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] a'ah betul tu fiza.. takut org rancang serangan ke kan..

Aida Omar said...

@Badrina Ibtisam setuju dengan kamu dear :)

Aida Omar said...

@Cik Nurul hihi.. memang pelik tapi benar :P

farah hanim said...

mst adr sbb npe tak leh tgk dr google maps
hehe
tuk safety la tu

eintan nurfuzie said...

yg rusia tu nuklear kot..heheh..tringin gak nk tgk pe yg de disebalik smua tu

Aida Omar said...

@farah hanim rasanya memang untuk safety la dear.. :)

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie kancik ein? teringin jugak macam cik ein. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar