Jom Bertindak Kit Tindakan


Sebenarnya lama dah nak up entry pasal Jom Bertindak Kit Tindakan nie.. tapi memanjang terlupa. hehe. Tadi lalu kat blog Jijah nampak entry pasal Jom Bertindak Kit Tindakan nie, terus teringat nak up dari peram-peram je pun buat apa kan?


Bagi pendapat Aida lah, Kit Tindakan nie betul-betul berguna buat pengundi baru mahupun pengundi yang dah ingat-ingat lupa cara mengundi, sebab dalam kotak nie ada buku panduan mengundi. Antara isi kandungan buku ini :

Adakah Anda Boleh Mengundi?
Semakan Status Pemilih Anda
Siapakah Yang Tidak Layak Untuk Mengundi?
Tips Berguna Untuk Mengundi
Cara Untuk Mengundi
Cara Mengundi Dengan Betul
Pembetulan Maklumat Pemilih


Bukan saja buku panduan mengundi, dalam kotak ini juga terdapat sebatang pen, 1 pelekat kereta, 3 pelekat kecil, dan juga 1 pin baju. 

Kepada yang nak try dapatkan Jom Bertindak Kit Tindakan nie boleh layari laman sesawang :


Korang just daftar, ikut step yang diberikan, siap dan tunggu sampai Kit Tindakan nie selamat tiba kat rumah korang :) tak lama pun dalam 2-3 hari dah sampai paling lewat pun seminggu. Sempat kot kan sebelum korang pi mengundi.

Paling penting benda nie FREE :p 

P/S : Dalam buku nie PM tak ajar/hasut suruh undi dia, hanya ada ayat 'kita sokong Najib Razak' je. PM just tunjukkan cara mengundi dan mengingatkan pengundi je.. don't worry ^^ sokong dan undi kalian hak kalian. Kalau PR buat pun Aida ambik dah kata FREE. ;p




Tazkirah Jumaat : Adab menegur Dalam Islam


Teguran itu penting, tanpa teguran kita tidak akan sedar yang kita sudah melakukan satu kesalahan atau kesilapan.  Beruntunglah jika kita ditegur, itu bermaksud Allah sangat menyayangi kita dan Allah tidak mahu melihat kita leka dengan kesalahan atau kesilapan yang berulang.

Dalam Islam kita telah diajar untuk beradab dalam memberi teguran, niat dah betul mahu menegur tetapi cara menegur itu yang kurang tepat. Mai sini Aida nak kongsi adab-adab memberi teguran yang aida baca dalam buku dirumah, ada yang aida edit sikit bagi lebih faham.


Bijak : Bawa kawan tersebut ke kedai tudung menemani anda, padahal niat anda nak tegur beliau.
Pujian : Beliau manis bertudung, tudung itu kena dengan wajah beliau dan Allah sayang lebih orang bertudung.


Sindiran : Kamu suruh beliau lihat kamu berwuduk dan tegur kamu, padahal kamu betul. Dengan cara itu beliau akan tahu yang beliau berwuduk cincai dari kamu. 


Helah : Padahal kamu sendiri yang tak tahan dengan bau ketiak beliau, disebabkan nak menjaga hati beliau kamu pura-pura katakan ada orang beritahu kamu dan kamu sakit hati kalau ada orang mengata beliau.

Sambungan : Click Entry Penuh Click Sini

Silence Day Of Wednesday #12 - Siapa dia? dan Dia tulis apa?


Siapa dia? dan dia tulis apa? :P 

pic ehsan : Adii Y Thankz banyak-banyak dekat Adii Y :)

P/S : Silence Day Of Wednesday akan datang aida post gambar apa yang beliau tulis tu :) mungkin dah ada yang tahu.. tapi tak pe ada jugak yang tak tahu :P kan? kan? 


Senarai Blog Bloglist April - Jun 2013 #2


Alhamdulillah.. ada juga yang sudi join bloglist April - Jun 2013 Diari Si Froggie. Terima kasih tak terhingga pada yang sudi join korang memang awesome :) terharu.. sobs. 

Mai nak kenalkan 21 blogger terawal yang berjaya menempatkan diri dalam bloglist April - Jun 2013 Diari Si Froggie.. terlebih satu pulak. hehe. tak pe aida terima blogger yang ke 21 tu. ringan-ringan kan jari korang ke blog mereka eh? support blogger Malaysia :) 








Sambungan click Entry Penuh Click Sini 

Jom Join Bloglist April - Jun 2013 #2 : Diari Si Froggie



TAMAT

Bloglist April ok April diulang semula.. eh makcik April dah nak sampai penghujung dah pun baru lu terhegeh-hegeh nak buat. Hish3.. itu lah hakikatnya disebabkan quota broadband yang limit makanya bloglist nie lambat dikeluarkan.. 


macam biasa hanya terbuka pada 20 blogger terawal sahaja.. 

syarat-syarat :

1. Mesti update blog sekurang-kurangnya seminggu sekali
2. Blogger selain blogger dalam bloglist Prince, Princess, Group GBS, dan Froggie Friends
(Blogger yang dah ada dalam bloglist tersebut tak payah join sebab kalian masih dikekalkan seperti biasa :) )
3. Follow blog dan page perniagaan akak aida nie (tak paksa :)) :

Blog : Dwi Citra S&S

4. Tinggalkan link blog korang di kotak komen entry ini.
ok itu je syarat-syaratnya. Bloglist ini akan tamat setelah cukup 20 blogger yang join. Hope ada lah yang sudi join :)
p/s : susah betei kalau broadband quota limit nie ape pun tak boleh nak buat. sobs.

Dajjal dan Persiapan Menghadapinya




"Nabi memperingatkan umatnya sesiapa yang nampak neraka Dajjal maka teruslah melompat kedalamnya kerana neraka Dajjal adalah syurga dan syurga Dajjal adalah neraka"

"Dajjal masih hidup dan diikat dengan rantai besi kedua-dua tangan dan kakinya serta diasing di satu tempat"

"Dajjal akan muncul di suatu tempat sunyi antara Syam dan Iraq, merosak ke kiri dan kanan"

"Dajjal akan hidup selama empat puluh hari.. satu hari seperti setahun, satu hari seperti sebulan, satu hari seperti seminggu manakala hari selebihnya adalah seperti hari-hari biasa"

"Dajjal akan datang kepada satu kaum maka diajaknya beriman kepadanya, sesiapa yang beriman kepadanya akan diberi hujan, tumbuhan subur dan ternakan gemuk tetapi sebaliknya sesiapa yang tidak beriman kepadanya akan hidup di tempat yang kering dan tandus"


"Dajjal akan mengegarkan bumi Madinah sebanyak tiga kali seperti gempa, orang kafir serta munafik bertempiaran lari menemui Dajjal kecuali orang-orang beriman"

"Dajjal hanya boleh dibunuh oleh Nabi Isa a.s"

NABI s.a.w menceritakan tentang Dajjal dan memberikan garis panduan apa yang perlu dilakukan oleh umat Islam apabila Dajjal sang fitnah paling besar turun di muka bumi ini. 






NABI s.a.w bersabda : Akan wujud Dajjal-Dajjal sebelum datangnya Dajjal sebenar
para ulama mengatakan mereka bukan Dajjal yang sebenar sebaliknya SALAH SEORANG Dajjal yang MENYEBABKAN BERLAKUNYA HURU-HARA

p/s : Kalau baca bab Dajjal nie pasti meremang bulu roma, jantung berdegup kencang.. lagi banyak pembacaan lagi rasa takut.. Mari kita amalkan amalan yang dipesan NABI s.a.w semoga kita semua umat Islam terpelihara dari fitnah Dajjal.

Kredit :
KELUARAN Muharam - Safar 1433H Bil : 467 m/s : 56-58
koleksi majalah peribadi :)




Kisah Misteri Balai Polis Lama Gombak


Atas permintaan Arol Mubin yang teringin nak baca kisah seram, Aida dengan gigihnya mengoogle macam-macam kisah seram kisah mistik tapi tetap tak jumpa yang berkenan dihati. Tiba-tiba teringat dulu pernah tengok gambar dekat Wujud Paranormal Team pasal Balai Polis lama Gombak. 

Gambar : theothersclan

Aida try tanya abah Aida, abah Aida just cakap dulu masa zaman komunis memang ada tapi bukan balai polis yang besar lah, yang besar yang dekat batu 6 kata abah. Kiranya betul lah kot. haha.. orang lama kan, mesti depa tahu lebih dari kita. 

Gambar : theothersclan

Dulu balai polis gombak ini dipercayai digunakan ketika zaman komunis, balai ini dibina untuk keselamatan orang-orang asli daerah gombak dari ancaman dan gangguan komunis. Balai polis ini terletak berhadapan dengan jalan lama Bentong-Kuala Lumpur sekarang jalan itu hanya dilalui oleh lori-lori bermuatan berat sahaja. Tempat ini tidak jauh dari tapak tinggal Mimaland

Gambar : theothersclan

Sila click Entry Penuh Click Sini untuk melihat lebih banyak gambar

Silence Day Of Wednesday #10 - Ayu Tak Saya?



My name is Aiman lelaki ok bukan perempuan.. :P

Silence Day Of The Wednesday by Potia Casadelarossa





1st Giveaway By Emas Putih

As-Salam
Hari ni uzu nak lancar 1st Giveaway kat blog uzu. Dijemput join dan support Giveaway uzu ye.
Mana tau rezeki korang kan. Mudah-IIan :)
 1st Giveaway akan berlangsung pada 04 April - 17 April 2013/11:59pm

SYARAT-SYARAT
1. Buat entry yang bertajuk 1st Giveaway By Emas Putih
2. Follow sponser, Like fanpage, Klik iklan, Klik G+ dibawah (wajib akan diperiksa)
 3. PALING WAJIB Copy coding entry kat bawah dan Paste ke Html post

Coding Entry


[1. klik pada Html 2. paste coding entry 3. tekan compose . 4 klik publish]
copy coding entry ini di credit kan ke Mia Liana

Follow blog Sponser
Banyak sangat nak follow? Anggap je korang sedang berblogwalking and sambil menang hadiah.
Tak rugi ape pun kan . Dont worry diorang akan follow korang balik.
Like Fanpage Sponser


Klik Iklan Sponser
(Tunggu sampai habis loading) <-- data-blogger-escaped-data-blogger-escaped-jujur="" data-blogger-escaped-data-blogger-escaped-nbsp="">

Follow G+ Sponser



HADIAH-HADIAH

Top Referral
1st  Cash RM 30 
2nd Topup RM10

Hadiah Random
Domain (com/net/my) x 3
Banner 300x90/sebulan berharga RM100 di Ping.jer x 1
Bisness Card x 1
Bedak Arab x 2
T-Shirt Terengganu x 2
Beg x 2
Shawl x 3
Tudung Bawal x 3
Maskara Fiber berharga RM45 x 1
1x BB Cream Skin79 5g x 1
Necklace Vintage x 3
10 broochs x 2
Topup RM5 x 15
Topup 3 x 1
Buku "Aku Terima Nikahnya" x 1
Buku Diary of a Wimpy Kid : The Third Wheel by Jeff Kinney berharga RM48.50 x 1
Buku Ilmiah x 1
Bookmarks Eksekutif x 5
Frame x 1

Klik untuk melihat -->GAMBARAN HADIAH

Terima kasih kepada sponser-sponser yang sudi menaja 1st Giveaway by Emas Putih ini.

P/s : Mesti korang pelik, nie blog Emas Putih ke blog Aida.. hehe. Nie lah antara syarat-syarat GA beliau. Copy code dan paste.. siap! code pun Uzu dah sediakan gitu.. huhu. Just tinggal nak follow para sponsor je nie.

Jom Join :)


1st SEGMEN SELAMAT HARI LAHIR BY KATHY


Syarat-syaratnya korang boleh tengok sendiri dengan click banner diatas :) Segmen nie sweet sangat sebab salah satu syaratnya kena tulis satu penghargaan buat ibu,emak,ummi,mama kita, boleh letak gambar lagi tu. hehe. Sebelum tu haruslah kita ucapkan selamat hari jadi buat owner dulu kan?


untuk mak Aida Puan Jamaliah Kassim tiada apa yang dapat membalas jasa mak pada kami anak-anak, hanya Allah saja yang mampu membalasnya, kami senantiasa mendoakan mak panjang umur, sihat, murah rezeki dan dilindungi Allah. 


Kak Kathy nie salah seorang kawan blogger Aida yang paling sporting dan peramah.. kalau PM dengan kak Kathy nie macam-macam kami borak padahal asalnya just nak tanya tutorial blog. haha.. untuk itu Aida mempelawa korang-korang semua untuk join jugak segmen nie dan sesambil membantu kak kathy menambah follower untuk blognya. Kak kathy nie seorang newbie juga.

Lala Mohd Noor (Birthday Girl)
dan semua follower Aida

Tarikh tutup : 8 April 2013 / 11.59 pm

P/s : Support blogger newbie sesambil menambahkan followernya.. tolong menolong amalan mulia. hiks.. :)



Menang Tiga GA.. Alhamdulillah..



Lama tak update entry, 3 hari tu dah cukup lama dah tu :P Kesian korang yang datang singgah blog Aida, balik-balik tengok entry Silence Day. Kali nie Aida nak bising sikit tak mahu dah silence..silence.. rabu akan datang pulak baru bersilence :)

Sebenarnya dalam kepala otak nie banyak benda nak buat, nak review top pengomen Mac, Nak perbaharui bloglist Jan-Mac'13 kepada April-Jun'13, nak beri 'something' pada top pengomen dan bloglist Jan-Mac'13, nak join GA, Segmen, Contest yang blogger-blogger tag, nak buat Segmen sendiri.. Oh mai! banyak perancangan tu, InsyaAllah dengan izin Allah Aida akan selesaikan satu-satu. 


Malam nie Aida nak cerita pasal rezeki menang GA, tiga GA sekali Aida jadi pemenang bertuah. Alhamdulillah syukur nikmat bagi Allah, moga owner kedua-dua GA dan para sponsor dimurahkan rezeki. 

First GA dari Mak Dara MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER tak sangka Aida dapat hadiah pertama. Alhamdulillah thankz Mak Dara dan sponsor hadiah untuk Aida Hazman aka species1980 :)


Second GA yang Aida menang dari GA Ayie Abas WEEHUU! GIVEAWAY PGGP & DAKU AMAT. Tak sangka jugak dapat akhirnya sarung bantal tu. hehe.. bonus sarung kotak tisu boleh pakai time raya nanti :) Thankz Ayie Abas. 

Dan last GA yang Aida menang dari Leeza GA by Santai Leeza Sarawak, kata Leeza dia pilih atas komen-komen yang Aida tinggalkan sepanjang GA dia. Apa-apa pun thankz Leeza :)


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. kalau tak kerana rezeki dari Allah, doa korang serta yang tag dan jemput Aida join GA nie semua.. dah tentu Aida tak menang. hehe. Terima Kasih Allah, terima kasih korang, terima kasih para owner serta sponsor.. :)

P/s : Eh! aida share semua nie bukan nak riak tau ^^ cuma nak berkongsi kegembiraan bersama korang semua.. kerana korang lah Aida gembira :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar