SPECIAL ENTRY : ANTARA BLOGGER YANG WISH BIRTHDAY AIDA


Hampir 4 hari menghilangkan diri, tak ada mood nak blogwalking bila line serupa siput. Esok 1hb aida akan start blogwalking semula, balas jejak-jejak korang semua dekat shout, dekat fb pun berlambak entry yang dah ditag tak dapat nak baca, ada yang tag GA, Segmen, Contest. Maaf sangat-sangat.

Tengok tajuk entry nie je korang mesti dah dapat agak kan? hehe.. hari sabtu hari tu genap umur aida 2* tahun, muda lagi kot lalalala~ jadi ramailah blogger yang wish dekat fb aida, terharu kot sebab banyak doa yang baik-baik aida dapat. Amin moga-moga makbul doa hampa semua. 

Kepada blogger yang dah merajinkan diri wish birthday aida hari tu aida nak ucapkan ribuan terima kasih banyak-banyak, moga kalian semua dilindungi Allah serta berjaya dunia dan akhirat. Love u all :) pada yang wish dalam hati atau malu-malu nak wish pun aida nak ucapkan terima kasih juga 
(perah santan betul)


Coret Coret Cikgu - Faezah Albaj
Katak Comel - Miera Edora & Akmal Hakim
Sihatimerahjambu - Azhafizah
Wancikgumuzik - Izwan Daddy Cool
Apakah? - MK Syahir
Cik Kiwi's - Hazira Alias
Suka@kereta - Man Kete
Istilah Minda - Mawardi Yunus
Pari Pari Putih - Nor Zaimah
Ieyla.Com - Ieyla
Kosyikuyanie Empty Diary - Fadhleyanie
Dimensi Siber - Shafuan
Rafinamimi Dot Com - Penulis Novel ( Rafina Mimi )
Pira Dunia - Zafira
Republick guaOtai - Wachak Bro
Alep Insan Ber-Kaca Mata - Alif Haiqal
Dunia Sebenar Shida - Shida Radzuan
Gadis Kampung Separa Bandar - Cik GKSB
Blog Si Manis - Sis Syima
Mans Smile - Suparman
Zinnia A Zinnia - Zinnia
Kizmyself - Kizmyself
Konnichiwa - Caliph
Wan Hazel - Wan Hazel
Rasukan Kentut Gua - Shawn
Maya Mustwany - Maya Mustwany
Aidanatasya.com - Aida Natasya
Pulut Kukus Ikan Masin - Shakinah 
Kisah Dongeng Mama Lynn - Sis Lynn 
Kisah Aku dan Korang - Syahiroo
Cik Teddy Corner - Cik Teddy
Blog Budak Sengal - Jajam
Tirah Maganda - Tirah Zairi
Lisa Afha - Lisa
Fizgraphic - Apit
Little Deer - Shovya Ratna Dewi (Blogger Indonesia)
Diari Resepi - Sis Khaty R'bain
Rilek Sebentar - Zul De Alexis
Yusufultraman Dot Com - Yusuf Ultraman
Bila Jejari Bercherita - Zareliqa
Cik Puan Azizah - Jijah
Kunci Locker - Kunci Locker
Bila Jari Menari - Cik Zaiey
Dunia Blog Slumber Aku - Eyza

Maaf juga pada blogger yang aida tak dapat nak detected link blognya

Adah Tarmizi | Ariff Abd Rahman | Aziey Imey | Kamariah Tajuddin 
Harith Irfan | Nor Hashimah Mohd Khairi | As Sakinah Umairah
Norhafsham Che Ani | Asningtiyas Nasdja Puteri 

Hampir kesemuanya aida kenal, mereka semua memang peramah, tak percaya boleh terjah blog mereka. 

p/s : Hidup dengan doa sahabat-sahabat :) 

RABU YANG BISU #26



Maaf korang-korang semua aktiviti blogwalking terpaksa aida hentikan untuk seminggu ini
Alasan : quota internet dah limit, slow dia astaga kalah siput sedut 

p/s : Ayuh semua muslimah kita tutup aurat, yang cantik bertambah cantik yang manis semakin manis nanti
*Entry auto publish

SUASANA RAMADHAN SELURUH DUNIA


Sudah sehari berlalu, hari ini masuk hari ke dua umat Islam di Malaysia berpuasa, syukur Alhamdulillah kerana Allah masih mengizinkan kita berpuasa pada tahun ini (1433H). 

SELAMAT BERPUASA BUAT SEMUA RAKAN BLOGGER
DIARI SI FROGGIE
SEMOGA KALIAN SEMUA DILINDUNGI ALLAH
Lepas sahur tadi saja tengok-tengok google images, nak tengok suasana Ramadhan seluruh dunia. Bila search macam-macam gambar keluar, tiba-tiba rasa sayu je hati, alangkah bagusnya jika umat Islam satu dunia berkumpul bersatu padu seperti sekarang dimana umat Islam seluruh dunia sedang menyambut bulan Ramadhan. 

Jom sama-sama lihat suasana bulan Ramadhan dibeberapa buah negara, nak dapatkan feel lebih mohon letakkan/bayangkan diri korang dalam suasana tu :)

Tekan 'Entry Penuh Click Sini' untuk melihat gambar-gambar Ramadhan seluruh dunia

MISTERI KISAH MUMIA


AMARAN : ORANG LEMAH SEMANGAT TIDAK DIGALAKKAN MELIHATNYA!

kemain dia punya amaran kan? haha.. bukan apa takut kang ada yang pengsan bila tengok 
gambar-gambar mumia kat sini, siapa yang susah korang jugak kan? ada 2-3 keping gambar yang menakutkan, tak berani nak pandang lama-lama. hehe.. takut menghantui karang 
(orang penakut memang begini).

Perkataan mumia berasal dari zaman pertengahan latin iaitu mum bermaksud bitumen 
(kulit menjadi hitam). Bitumen adalah bahan kimia yang digunakan dalam proses mengawet kebanyakkan mumia pada zaman itu. Tujuan pengawetan ini supaya mayat tidak reput serta mereka percaya roh si mati akan selamanya wujud selagi jasad mereka tidak mereput. 

Terdapat tiga cara mengawet yang biasa digunakan iaitu cara pertama dengan membelah badan, mengeluarkan segala organ dalaman termasuk otak, dan diganti dengan bahan pengawet. Organ yang dikeluarkan tadi juga diawet kecuali jantung. Setelah siap, badan mayat tersebut akan dibalut dengan bandage. Cara kedua mayat akan direndam dalam cecair kimia natron serta dibalut, cara ketiga mayat direndam didalam air larutan garam atau kapur tohor dan dibalut. 

Tekan 'entry penuh click sini' untuk melihat gambar-gambar mumia
seluruh dunia

RABU YANG BISU #25



"Dear Allah, Forgive me for i have sinned"
-me-


SPECIAL ENTRY : SAYANG CIKGU KETAT-KETAT


Akhirnya setelah puas mencari baru tadi dapat beli Novel Sis Rafina Mimi iaitu Sayang Cikgu Ketat-Ketat. Puas pergi bookstore area Gombak, Wangsa Maju tetap tak jumpa novel nie. So tadi alang-alang pergi Jalan TAR singgah bookstore Minerva barulah jumpa. Sis Rafina kata try cari dekat KL, apa lagi cecepat pergi cari. Excited! 

Kalau malas nak mencari boleh beli secara online di KakiNovel.com

Inilah rupa penulisnya sis Rafina Mimi

Muka depan Novel

PONDOK TELEFON AWAM YANG UNIK


Lama dah tak update entry berbaur pelik, menarik dan tertarik. Setelah menjelajah keserata google
akhirnya jumpa juga bahan nak buat entry, so macam biasa aida akan share dengan korang semua, tapi tak pastilah kot korang dah pernah lihat or terbaca dimana-mana blog ke kan.

Ingat tak pondok telefon awam? macam mana bentuk pondok telefon awam kat negara kita?

huduhnya lahai :P

paling cantik kot kat malaysia


Tu gambar-gambar public phone dekat Malaysia, biasalah orang Malaysia nie memang tangan gatai sikit atau nama sainstifiknya 'vandalisme' sebab tu jadi lagu tu.

Dekat bawah nie ada beberapa gambar public phone negara lain, memang cun dan menarik. 
Jom kita lihat sama-sama
Sila tekan Read More :)

RABU YANG BISU #25



Jalan terbaik adalah bercerita denganNya

p/s : Walaupun kadangkala anda bersalah, demi menjaga hati anda saya
terpaksa mengaku salah.. kalau anda sedar akan itu, pasti anda akan rasa ianya terlalu perit ^^













TUTORIAL : IMAGES MENJADI KABUR


Nampakkan perbezaan images diatas? 
kalau tak nampak jugak try halakan cursor anda pada images diatas
mari kita belajar bersama-sama

Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML/JavaScript 


copy code dibawah ini dan pastekan kedalam ruangan HTML/JavaScript

<style>/* ----- Image opacity effect 2 ----- */.post a img {filter:alpha(opacity=100);-moz-opacity: 1.0;opacity: 1.0;}.post a:hover img {filter:alpha(opacity=70);-moz-opacity: 0.7;opacity: 0.7;}</style>


Dah siap tekan Save dan Preview 

Selesai :)

Lebih banyak tutorial ada DISINI
P/s : Sesuai untuk template denim, mahupun template lain



1st GIVE AWAY BY ALIANA

Setiap 3 Jam (3 jam la sangat) akan ada entry GA, SEGMEN DAN CONTEST
Penangan ramai sangat jemputan bulan Julai nie :)

Dijemput sendiri oleh tuan GA

SYARAT - SYARAT
  1. Mesti follow blog Aliana Azman
  2. Buat satu entry tentang GA ini.
  3. Letak banner GA dan MESTI dilinkkan terus ke entry INI ,dan tinggalkan link entry penyertaan anda di ruangan komen bawah entry tersebut .
  4. Tag rakan blogger, minimum sorang pun dah cukup :)  nak ramai-ramai lagi bagus (kata owner)
BAGI PESERTA YANG MEMPUNYAI FB DAN TWITTER

like page fb >> Klik Sini <<
follow twitter >> Klik Sini <<

jika penyertaan kurang daripada 50 org , GA automatik akan BATAL (Nampak macam dah lebih 50)

Tarikh tutupnya : 17 Julai 2012

HADIAH-HADIAH

Copy terus dari empunya blog
Ada tambahan hadiah boleh lihat di SINI
2 orang peserta bertuah akan mendapat
* rm 100 (tunai or topup)
* full edit blog percuma
* promote blog selama sebulan .

2 orang pemenang saguhati
* rm 5 (topup)
* edit blog 
Ikut kata tuan penganjur 4 orang peserta yang bertuah dipilih berdasarkan undian yang dicabut secara random oleh bigbos beliau.. bigboss mana aida tak pasti. hehe. 

TAG

P/s : Fuh!! topap RM100 tu!!



DOMAIN .COM

Korang ingat tak yang aida pernah menyertai satu Give Away, Give Away tu pulak menawarkan
domain pada blogger yang bertuah. 
Kat bawah nie Banner Give Away tu. 


Nak baca entry aida tentang Give Away tu ada disini 

tak terfikir pulak akan terpilih, yela kan blogger yang menyertainya tu pun mungkin lagi hebat dari aida. Sampai lah malam 28 Jun 2012 dimana Kazen penganjur Give Away nie mengumumkan pemenangnya, Alhamdulillah syukur nikmat sudah rezeki badan, Kazen memilih blog aida sebagai pemenang bertuahnya. 

Nak tahu bagaimana cara Kazen memilih pemenang ada disini

 Setelah meminta pendapat Kazen sendiri, serta Apit, dan Cha
aida pun setuju nak tukar domain blog nie dari diarisifroggie.blogspot.com kepada www.diarisifroggie.com, secara rasminya pada 2 Julai 2012. Setakat nie ada dua blogger yang dah perasan tentang perubahan nie iaitu Abg Sop,dan Shida 
(perasan aja depa haih).

Korang jangan tanya macam mana aida setting apa semua.. tobat tak tahu, semua tu Kazen yang tolong A-Z, Kalau korang nak tahu macam mana beliau buat boleh tanya sendiri dengan beliau. Thankz banyak-banyak Kazen :) rasa-rasanya Kazen guna khidmat Net.KL dalam proses membeli domain nie. 

Apa itu Domain?


Apa itu Domain : Alamat laman web anda (www.namablog.com)
Kelebihan : Dapat tukar url blogspot kepada .com (Umpama rumah dah ada cukai pintu)
Entry : Entry lama atau baru tak akan lesap sama sekali
Template : Pun sama tak berubah sikit pun
Follower : Still ada dengan jumlah yang sama
Url : Follower still boleh masuk melalui url blogspot

Apa yang berubah setelah bertukar Domain?

Alexa : Jumlah Alexa menunjukkan No Data (macam baru daftar)
Iklan : Kalau Nuffnang kita kena update url baru dekat website dia
Shout : Harus akan hilang kalau guna link blogspot so tukar link tu pada link .com
Bloglist : Ini terjadi diblog aida, lesap semua bloglist (nasib ada ingat sikit2) yang tak ada tu mohon inform aida eh? :P

 pssttt!! Boni kacak dan Nurlyla pun baru tukar domain.com 
p/s : Nak beli hosting pulak mungkin pada tahun 3000 time tu kalau panjang umur, mesti umur dah dekat 1011.. :P (moyang tengah update blog mohon jangan ganggu) 






Nisfu Syaaban 1433H



Hidupkan malam Nisfu Syaaban 

Sabda Rasulullah bermaksud: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”

Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah;  Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah  SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”


Hari Nisfu syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru.

KISAH DAN AMALAN BULAN SYAABAN

p/s : Salam Nisfu Syaaban, moga buku amalan kita yang baru itu akan diwarnai dengan amalan-amalan yang berguna dunia dan akhirat :)

RABU YANG BISU #24



"10 jam kerja menghadap PC + on9 dirumah = Rabun/Pening"

Sambungan dari entry Rabu Yang Bisu #19
p/s : Buku biru yang berlambak tu adalah buku banci orang-orang asli

KEDAI RAKYAT 1 MALAYSIA (KR1M)


Korang pernah pergi Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) tak? aida baru semalam dapat masuk kedai tu dekat stesen LRT Kelana Jaya, first time kot! super cool kan? Jauh benar ketinggalan. hehe. Sempat jugak la capture 2-3 keping gambar. Aida nie semangat patriotik luar biasa sikit jadinya bila pergi tempat-tempat macam nie terujanya sampai naik bulu roma, bukan apa terasa bangga bila tengok kedai atas nama negara sendiri 
(sape yang boikot kedai nie, harap maaflah ea)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar