RABU YANG BISU #19


Masih dalam mood Auto Publish


Nampak tak betapa busynya pekerjaan tuan blog nie sampai terpaksa duduk di lantai :P
P/S : Natang kuning tu hanya sekadar perhiasan, sila abaikan.. 


NOSTALGIA PULAU PINANG


Eh kata Offline tapi entry update pulak! Jangan terkejut sebab entry nie entry Auto Publish jejak korang je tak dapat balas lagi.. hehe. Kali ini Aida nak ajar korang sejarah pulak ya? Sejarah Pulau Pinang.. ehem!

Pulau Pinang pada asalnya kepunyaan kesultanan Kedah dan diserah oleh Sultan Muhammad Jiwa sebagai gantian untuk mendapatkan perlindungan daripada pihak British daripada serangan Siam dan Burma kepada Syarikat Hindia Timur Inggeris pada tahun 1786. Pada 11 Ogos 1786, Kapten Francis Light pengasas Pulau Pinang ketika itu menamakan Pulau Pinang dengan nama Pulau Prince Of Wales dan ditukar semula kepada Georgetown oleh Raja George II.




Kedudukan pulau yang strategik telah menjadikan Pulau Pinang sebagai salah satu pelabuhan untuk kapal-kapal perdagang oleh Syarikat Hindia-Timur British. Tanpa pengetahuan Sultan Kedah iaitu Sultan Muhammad Jiwa, Francis Light telah membuat perjanjian memberi perlindungan kepada askar Syarikat Hindia-Timur British dan apabila Syarikat ini gagal membantu Kedah dalam serangan Siam, Sultan Kedah cuba mengambil balik Pulau Pinang pada tahun 1790 tetapi gagal

GONE OFFLINE


Mulai saat ini blog Diari Si Froggie terpaksa direhatkan untuk beberapa minggu atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.



InsyaAllah nanti Aida akan balas jejak korang semua ok bila dah online semula nanti :) 
Hanya Entry Auto Publish sahaja disediakan.
P/s : Oh sangat merindui rakan-rakan disini dan juga di Facebook, doakan Aida baik-baik sahaja ya, dan murah rezeki :)




RABU YANG BISU #18



Gambar di capture depan rumah :)

"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, Allah turunkan hujan dan petir kita tertanya-tanya kemana perginya matahari rupanya Allah berikan kita Pelangi"

P/S : Apa yang kita rasa baik tidak semestinya baik untuk kita.. kerana Allah lebih mengetahui apa yang baik untuk hambaNYA :)





BINATANG DAN KAMERA

First time tengok gambar-gambar nie tercuit rasa hati.. comel betul mereka nie haih!


Auww.. putera katak ku ^^


PENJARA PUDU (2)


Penjara Pudu (1)

Antara kisah misteri yang berlaku di Penjara Pudu

Potret Misteri

Salah satu potret yang dilukis oleh banduan dibilik terakhir penjara pudu

Seorang bekas penghuni penjara pudu yang hanya mahu dikenali sebagai Nasyitah menceritakan kisah seram yang pernah didengarinya di penjara itu iaitu tentang potret misteri. 

"Ia berkisar tentang seorang banduan akhir yang sedang menunggu hukuman gantung sampai mati"

"Dia seorang banduan yang pandai melukis. Dia melukis potretnya sendiri di dalam selnya sebelum menunggu hukuman dijatuhkan. Warden memberitahu, lampu dibilik sel itu akan terpadam jika dihidupkan dan potret itu akan nampak bercahaya seolah-olah hidup dan potret itu akan menangis apabila hari pengantunggan seseorang banduan itu semakin hampir. 

Sub Inspektor Sulaiman Chu Ahmad

Laluan yang menempatkan banduan-banduan

"Jika kami menghalang jalan, kami ditendang atau ditumbuk dan ketika meronda pula, kami disakat dengan bayangan lembaga hitam yang merenung tajam, bayangan kanak-kanak berlari dalam kawasan penjara selain kelibat perempuan cantik yang berjalan sendirian di tengah-tengah lorong penjara, malah banduan yang terlibat dalam jenayah ganas juga turut terdiam apabila melihat kelibat lelaki dengan muka mengerikan itu. 

Pensyarah fotografi, Khairul Azril Ismail


"Bilik itu kosong, kecil sahaja. Saya melihat imej aneh yang sukar untuk dijelaskan. Saya dapat merakam satu garisan putih yang panjang dan melengkung. 

RABU YANG BISU #17



"Apabila orang bandar pertama kali kena turun tanam padi"

p/s : Sentiasa ingat kenangan ini ^^ 


PENJARA PUDU (1)

Penjara Pudu atau dahulunya dikenali sebagai Penjara Goal terletak di Jalan Hang Tuah, mula dibina pada tahun 1891 dan siap sepenuhnya pada tahun 1895 seluas 10 hektar. Dibina menyerupai penjara Kindy Bogambia yang berbentuk X.

Tembok penjara yang dibina pada Februari 1891 telah siap pada ogos 1892 
dianggarkan bernilai RM 15,360,90 diperbuat dari batu bata yang dilepa dari British.

Blok pentadbiran dan dapur yang masing-masingnya bernilai RM 28,700.00 dan RM 3,775.0. Bagi blok pentadbiran menempatkan Pejabat, Pejabat kerani, Stor, Bilik Pemeriksaan, dan Bilik Pengawal dan dapur pula menempatkan sebuah stor dan bilik timbang yang direka bentuk menyerupai dapur Pauper Hospital.

6 PERSOALAN TENTANG IBADAH (3)


6 PERSOALAN TENTANG IBADAH (1)
6 PERSOALAN TENTANG IBADAH (2)

Entri berkenaan dengan Islam akan dipublish setiap hari sabtu atau ahad


1. Batal wuduk kerana terpaksa sentuh lelaki ajnabi

Soalan :
Batalkah wuduk saya sekirannya saya terpaksa menyentuh seorang lelaki ajnabi?

Jawapan :
Terpaksa, tidak sengaja atau sengaja tanpa berlapik tetap membatalkan wuduk seseorang apabila tersentuh lelaki ajnabi dan hendaklah saudari mengambil wuduk semula.

2. Wuduk suami isteri bersentuh

Soalan :
Adakah batal wuduk saya jika saya tersentuh suami/isteri saya?

TUTORIAL : TUKAR BACKGROUND BLOG (TEMPLATE DENIM)


Background blog tahukan apa dia? Tak tahu? 

Baiklah ada typo dalam gambar nie harap korang buat-buat tak nampak ok

untuk tukar background menjadi warna sahaja TANPA CORAK macam Aida punya tu korang boleh ambil code warna dekat sini HTML COLOR CODES, dah pilih warna apa yang sesuai dan korang copy je code tu.

Kemudian korang pergi ke 

Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates > tekan Ctrl+F 

korang cari code ini 
body {
(copy code diatas nie dan pastekan ke ruangan Ctrl+F tadi)

dah jumpa korang pastekan je code warna tadi dekat sebelah code ini

RABU YANG BISU #16


Header sempena Hari Raya tahun 2011 oleh Shida Radzuan 


    

Banner dari Lisa Afha



Doodle dari Ladyjaja


Apabila Aida dikejar anjing =,=' oleh Mohdhazlan Dreadlock


Doodle cumey dari NurHamizah Ayub


P/s : Terima kasih daun keladi hasil tangan kalian menjadi kenangan terindah buat Aida :)


KISAH BANDAR YANG HILANG



ENTRY LAIN YANG MENARIK ADA DISINI

Bandar ini dikenali sebagai bandar Chernobyl, Ukraine yang pada mulanya adalah sebuah bandar perindustrian tenaga yang sangat maju dan moden, namun setelah berlaku satu tragedi dasyat bandar ini ditinggalkan serta merta. Pada 26 April 1986, reaktor nuklear yang ada dibandar ini telah mengalami kebocoran dan berlaku satu letupan yang sangat dasyat serta sinaran radiasi dari letupan ini telah tersebar meliputi 100 000 km persegi bandar ini serta lebih 200 000 orang terkorban, sudah hampir 26 tahun bandar Chernobyl ini lenyap dan sepi tidak berpenghuni.

Jom kita lihat beberapa gambar bandar ini

Reaktor nuklear yang musnah akibat kebocoran, dari sinilah puncanya

Keadaan reaktor nuklear setelah lebih 26 tahun yang kini ditutup secara perlahan-lahan

6 PERSOALAN TENTANG IBADAH (2)


6 PERSOALAN TENTANG IBADAH (1)


1. Tertutup dahi ketika sujud

Soalan :
Sahkah sembahyang jika kita sujud lalu tertutup dahi, dan dahi tidak menyentuh sejadah?

Jawapan :
Tidak sah sembahyang kerana dahi adalah anggota sujud yang tidak boleh berlapik.

2. Balas  dendam dengan sembahyang hajat

Soalan :
Bolehkah kita sembahyang hajat supaya diturunkan bencana kepada seseorang?

Jawapan :
Lebih mulia kita mendoakan yang baik-baik untuk seseorang itu supaya diberikan hidayah oleh Allah.

3. Lupa membaca Tahiyat Awal?

Soalan :
Batalkah solat seseorang itu jika dia terlupa membaca Tahiyat Awal?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar