RABU YANG BISU #13


Minggu yang sangat stress dan memerlukan banyak tenaga
tersenyum bila tengok theme google hari nie 
29/02/2012


P/S : Google kamu sangat cute hari nie dengan theme frog tu ^^ buatkan stress saya berkurangan sedikit 



10 KAPAL PALING MEWAH


Duit banyak? 10 jenis bank untuk menyimpan masih tak dapat menampung duit yang banyak? Boleh cuba naik kapal paling mewah ini. Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi 999.

1. MS Allure of the Seas


Kapal milik The Royal Caribbean International Company ini mempunyai ketinggian 72 meter dan panjang 360 meter dan dibina pada tahun 2006 merupakan kapal termewah dan terbesar  didunia. Dapat memuatkan 1385 orang penumpang dengan dilengkapi 25 restoran dan mempunyai seramai 2000 orang crew profesional.

2. MS Oasis of the Seas


Kapal yang dimiliki oleh The Royal Caribbean International Company ini mempunyai kelajuan 22.6 knot dengan 6 enjin diesel, Menawarkan kemewahan 6 dek, teater big super, restoran dengan menu seluruh dunia, sarana hiburan, dan cafe.

REVIEW BLOG


Seperti yang dijanjikan Aida akan review dua blog yang berikan pandangan dan kritikan sempena Hari Jadi blog Diari Si Froggie hari tu. Terima kasih pada korang semua yang sudi wish secara langsung atau tak langsung telah membuatkan Aida makin bersemangat nak berblogging nie. Antara dua komen yang menarik Aida terima ialah :

Ayie Abas


Abang Ayie yang dah macam abang Aida 

RABU YANG BISU #12



"Anda sendiri yang menentukan arah hidup anda :)''

Signboard yang selalu Aida pandang time belajar dulu

Jawapan untuk entry Rabu Yang Bisu #11

10 RUPA SEMULAJADI HAIWAN YANG PELIK


Time jalan-jalan cari bahan nak buat entri tertarik pula dengan info mengenai rupa paras semulajadi haiwan yang tak pernah langsung Aida tengok, Pelik ada, gerun ada, unik ada, comey ada, nak tergelak pun ada. Tak baik kan Aida gelak sebab nie semua ciptaan Allah. SubhanAllah! 

1. Hatchetfish

Ikan penghuni jurang ini sangat kecil sebesar 12 cm, tidak berbahaya, Ikan ini ditemui di perairan tropika seluruh dunia (tak pasti Malaysia ada atau tidak spesis ikan nie). Ikan ini memakan makhluk-makhluk yang lebih kecil darinya seperti copepoda (sejenis crustaceae)

Sejenis Copepoda yang dimakan oleh Hatchetfish

Rupa ikan Hatchetfish

2. Kelawar Hidung Jantung

Terdapat di hutan hujan Filipina, kelawar ini adalah haiwan yang paling pupus dan memiliki wajah yang teraneh, telinganya dilitupi bintik kuning, mata berwarna oren dan hidung yang mirip dengan jantung. Kelawar ini memakan buah ara, buah-buahan yang lain dan kadangkala memakan serangga.

Buah Ara

Rupa kelawar hidung jantung

SELAMAT HARI JADI


17/02/2012

Korang-korang nak hadiah boleh? Simple-simple pun tak pe janji korang bagi ^^
muka tak malu betul minta hadiah. 

Kalau korang nak tahu (walaupun korang tak nak tahu nak bagi tahu juga) hari nie birthday blog Diari Si Froggie yang pertama

RABU YANG BISU #11




gambar dari google

cuba teka bunga apakah ini wahai follower ku yang bijak pandai?
Jawapannya pada Rabu Yang Bisu akan datang :)




SELAMAT PENGANTIN BARU JIJAH


Tanggal 11.12.2011 seorang blogger iaitu Cik Puan Azizah memerangkap sahabat baik Aida dalam dunia blogger selamat ditunangkan dan dinikahkan sekaligus. Selamat Pengantin Baru buat Cik Puan Azizah atau panggilan manjanya Jijah. Aida kenal Jijah nie dari mula-mula Aida start berblogging. Jijah nie terkenal dengan ayat shoutnya ''Pecut'' blogwalking pecut la tu maknanya. Hehe..Rindu dengan ayat tu Jijah oii.

Majlis Persandingan kedua mempelai ini pula akan diadakan pada 25 Februari 2012 di rumah Jijah sendiri iaitu Port Dickson. Dengan rasa berbesar hatinya Jijah postkan kad perkahwinannya pada Aida, so hari Jumat hari tu Aida dapat dah la kad kahwinnya. 

7 JENIS SEMUT UNIK


Jom layan 6 jenis semut yang susah kita nak nampak dekat Malaysia nie tapi unik di dunia


1. Honeypot, Myrmecocystus


Di padang pasir Amerika Utara, semut ini menggunakan tubuh mereka untuk menyimpan madu
dan mampu bertahan untuk satu-satu musim yang membantutkan mereka keluar mencari makanan

2. Harpegnathos saltator


Semut pelompat India, semut pertama yang mempunyai alat pengesan genome sequencing

RABU YANG BISU #11



Lokasi : Kampung Gombak (Rumah ku syurgaku)

" Siapa kata KL tak ada Kampung :P "


" Kerang ke gigi? "
Pasal Aida pun tak tahu apa kebendanye nie..

sambungan dari entry RABU YANG BISU #10




ALBINO


Nak promote sikit :P


Comey tak? Eh nie bukan Albino tau, nie ID CARD GBS yang direka oleh Afzal khusus untuk ahli yang menyertai GBS, kira macam pengenalan diri juga lah. Siap dengan DP, Jawatan, Nama sendiri dan Link untuk blog lagi. Terima kasih Ketua Kampung GBS atau nama glamer nya Afzal, Aida suka gila kot ID nie pasal hijau.. hehe.  

Nak tengok koleksi ID CARD GBS ahli yang lain boleh klik --> SINI

P/S : Kalau nak join GBS korang boleh tinggalkan link FB korang dekat komen nanti, tapi sebelum tu pastikan diri tu betul-betul sengal dan tak sombong :P

Berbalik topik yang asal, masa Aida jalan-jalan dating sengan Encik Google terjumpa pula macam-macam jenis haiwan Albino nie, tertarik punya pasal sampai teringin nak kongsi dengan korang semua. Comey-comey jugak tau haiwan Albino nie.


SALAM MAULIDUR RASUL 1433H 2012






5 Februari 2012 ( Ahad ) bersamaan 12 Rabiulawal 1433
adalah kelahiran Nabi Muhammad S.A.W iaitu pesuruh Allah yang terakhir. Baginda adalah pembawa rahmat untuk seluruh alam dan merupakan Rasulullah bagi seluruh umat Islam didunia.
Baginda juga adalah Khalifah yang mengetuai angkatan tentera Islam, membawa perubahan, mengajar tentang erti persaudaraan, akhlak dan erti kehidupan. Baginda juga merupakan pelengkap ajaran Islam setelah Nabi Musa A.S dan Nabi Isa A.S dan juga digelar Al-Amin iaitu Yang Terpuji

RABU YANG BISU #10


Assalammualaikum & Selamat Sejahtera


Jumpa dibelakang rumah selepas digali 
gigi apakah?






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar